Foto: Shutterstock

Lutināt mājiniekus ar garšīgām, sarežģītām un interesantu garšu receptēm vienmēr ir jauki, tomēr ir dienas, kad ir apnicis ēst avokado, kvinoju vai citu pasaulīgu sastāvdaļu ēdienus. Nekas nav labāks par tradicionālu, pazīstamām garšām bagātu un kreptīgu maltīti, kas tā vien atgādina bērnību. Tāpēc laiks atcerēties, ko mācīja vecmāmiņa, un pagatavot sulīgas kotletes, sildošu biešu zupiņu vai sacept kraukšķīgas kartupeļu pankūkas!

Lai gan latviešu tradicionālā virtuve dažas receptes aizņēmusies no kaimiņvalstīm, tās tāpat tiek mīlētas gluži kā savējās. Borščs, soļanka, rasoļņiks, skābeņu zupa, skābu kāpostu zupa un pupiņu zupa ir veids, kā ar vienā lielā katlā izvārītu kūpošo viru, pabarot ģimeni divas dienas pēc kārtas. Nemaz nerunājot par prāvu kotlešu, karbonāžu un kartupeļu pankūku kalniņu, kas no galda pazūd dažās minūtēs pēc izcepšanas.

Bet, ja kāre pēc kaut kā saldāka, ģimeni un sevi var palutināt, pagatavojot biezpienu sacepumu ar rozīnēm. Ja laiks un pacietība ļauj (tas gan nemaz nav tik sarežģīti), tūlītēju svētku sajūtu radīs peldošās salas vai buberts. Vienkāršāku lietu cienītājiem, kas ilgojas pēc bērnības, iesakām pagatavot pavisam vienkāršo biezpiena putukrējumu ar apgrauzdētām auzu pārslām.

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.

Lasīt vairāk

Sātīgais rasoļņiks

Foto: Shutterstock

Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Vistas galerts jeb aukstā gaļa

Mūsmājās aukstā gaļa ir cieņā, tāpēc to varu vārīt gana bieži - vienmēr būs pieprasījums! Apvienojot patīkamo ar lietderīgo, mēdzu pirkt veselu vistu un vārīt gan vistas zupu, gan auksto gaļu.

Lasīt vairāk

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Foto: Shutterstock

Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

'Slinkie' kāpostu tīteņi tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

"Slinkie" tīteņi jeb kotletes no tīteņu sastāvdaļām. Sulīgi un bezgala gardi - lieliska ideja sātīgām vakariņām,

Lasīt vairāk

Veģetārais skābētu kāpostu borščs

Foto: Shutterstock

Veģetērais skābētu kāpostu borščs ziemīgām pusdienām.

Lasīt vairāk

Īstā 'Siļķe kažokā'

Foto: Shutterstock

Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām

Foto: Shutterstock

Tradicionālā pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām ikdienas ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Klasiskās liellopa un cūkas gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Tasty ielūkojās Latvijas kulinārijas klasisko recepšu apcirkņos un atrada šo Ņinas Masiļūnes visgardāko un sulīgāko kotlešu recepti.

Lasīt vairāk

Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē

Foto: J.Roze

Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.

Lasīt vairāk

Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes

Foto: Shutterstock

Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".

Lasīt vairāk

Maskavas soļanka

Foto: Shutterstock

Maskavas soļanka sātīgām pusdienām un vakariņām. No norādītajiem daudzumiem sanāks milzu katls!

Lasīt vairāk

Siļķu rolmopši biešu marinādē ar putotu biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: J.Roze

Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to nedaudz neparastā izpildījumā. Biezpiens ar putukrējumu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Garšo ne mazāk lieliski un piešķir maltītei nedaudz jautrības.

Lasīt vairāk

Mannas buberts – saldēdiens no bērnības

Foto: iStock

Klasiskais mannas buberts ar olām daudziem saistās ar bērnību un saldēdienu, ko mamma vai vecmāmiņa gatavoja brīvdienu pusdienās. Kādēļ gan neatcerēties bērnības garšu un nepalutināt sevi un savu ģimeni ar burvīgo, krēmīgi gaisīgo mannas bubertu, kas pārliets ar zemeņu, ķiršu vai dzērveņu mērci?

Lasīt vairāk

Slinkās kartupeļu pankūkas ar krējumu

Foto: J.Roze

Zeltainas kartupeļu pankūkas ar kraukšķīgām maliņām, pagatavojamas nieka 20 minūtēs. Baudi tās ar krējumu.

Lasīt vairāk

Peldošās salas

Foto: Privātais arhīvs

"Sen zināmās un gardās peldošās salas - gards deserts īstiem kārumniekiem. Es izmantoju lauku olas, tāpēc vaniļas mērce sanāca tik skaisti dzeltena," recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Henzele.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Foto: DELFI

Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Soļanka no trīs veidu gaļas

Foto: Shutterstock

Soļanka no trīs veidu gaļas - daudz vienkāršāk un ātrāk, nekā izklausās.

Lasīt vairāk

Saldais biezpiena sacepums ar vaniļu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Biezpiena sacepums ar rozīnēm - pēc vēlmes pasniedzams ar ķīseli.

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu

Foto: DELFI

Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!