Foto: Shutterstock
Klāt kārtējā ballīte un uz ātru roku jāsarūpē uzkodas? Sāļie groziņi ir lielisks risinājums, bet ar ko tos pildīt, lai jau atkal nebūtu jāķeras pie mūžīgajiem siera salātiem? Lūk, 22 receptes vienkārši pagatavojamiem sāļajiem krēmiem, ko varēsi ātri sapildīt groziņos, ievīstīt lavašā, satīt tortiljā vai žigli ieziest starp divām apgrauzdētām tostermaizēm.

Groziņos pildāmu krēmu vai pastēti var pagatavot gan no no kūpināta laša, gan zivju konserviem, vārītām pupiņām, zirņiem, avokado un pat no sēnēm. Galvenais, lai smēriņš ir garšām bagātīgs un pēc mielošanās rada sāta sajūtu.

Foto: Shutterstock

Pavisam ātrus smēriņus groziņu pildīšanai var pagatavot, izmantojot bezpiedevu krēmsieru un pievienojot tam kapātus garšaugus, sarīvētus redīsus, sasmalcinātu šķiņķi vai kapātas olīvas,

Ja vēlies, lai smēriņa struktūra ir vijīgāka un parocīgāka pildīšanai, pievieno masai krējumu, jogurtu, majonēzi, eļļu vai citronu sulu. Krējums un jogurts derēs krēmsieram un citiem sieriem. Citronu sula paspilgtinās jebkura smēriņa garšu un palīdzēs neapbrūnēt, piemēram, avokado. Bet eļļu pievieno pesto līdzīgajām kaltēto tomātu pastētēm un tapenādēm, kas pagatavotas no olīvām, pupiņām un citām sastāvdaļām – eļļa palīdzēs sastāvdaļām neapkalst.

  • Te atradīsi receptes 10 salātiem, kas ir kā radīti sāļo groziņu pildījumam.

Lai iegūtu viendabīgas konsistences krēmu, vērts sastāvdaļas sasmalcināt ar virtuves kombaina palīdzību. Tā varēsi samalt gan apceptus šampinjonus, gan novārītās pupiņas, turku zirņus un pat cietos riekstus.

Foto: Shutterstock

Kad pastēte, sāļais krēms vai smēriņš pagatavots, laiks to pildīt groziņos! Raupjākas konsistences masu visērtāk būs likt ar tējkaroti, bet vijīga, viendabīgu krēmu labāk iepildīt, izmantojot kulinārijas maisu ar piemērotu uzgali. Kad darbs paveikts, neaizmirsti par dekoriem – zaļumu lapiņas, ripiņās sagrieztas olīvas, redīsu šķēlītes, zeltainas ikru pērlītes, rīvēta citrona miziņa, kūpinātas paprikas pulveris, ķirštomātu pusītes – izvēlies, kas groziņus padarīs vēl apetītlīgākus.

Ikdienā pagatavotos labumus vari arī vienkārši ziest uz maizītēm vai izmanto kā lavaša un tortiljas pildījumu, bet svētku reizē ķeksē no trauciņa ar stienīšos sagrieztiem dārzeņiem, kukurūzas čipsiem, siera standziņām vai ķiploku grauzdiņiem.

Lai labi garšo!

Krēmsiera un kūpināta laša smēriņš maizītēm

Pikants kūpināta laša un krēmsiera smēriņš, kam pievienoti mārrutki. Interesanto "pastēti" zied starp pusdienu maizītēm vai pasniedz ar uzkodām.

Lasīt vairāk

Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm

Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.

Lasīt vairāk

Brokastu krēmsiers ar redīsiem un garšaugiem

Ātri pagatavojams smēriņš brokastu grauzdiņiem – krēmsiers ar svaigiem, rīvētiem redīsiem un sakapātiem zaļumiem. Ņiprākām maizītēm vai stienīšos sagrieztiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Pikantais tomātu humuss ar baziliku

Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".

Lasīt vairāk

Avokado un mango gvakamole

Gardā avokado gvakamole ar īpašu sastāvdaļu – svaigu mango. Mērcīte lieliski garšos kopā ar kraukšķīgiem čipsiem vai kādu citu uzkodu.

Lasīt vairāk

Sāļais avokado krēms

Kad skābā krējumā vai majonēzes vietā labprāt izvēlētos veselīgāku alternatīvu, vērts izmēģināt šo avokādo krēmu, kas ļoti labi garšos kā pildījums pankūkās, smēriņš uz maizītes vai tortiljās.

Lasīt vairāk

Kabaču pastēte jeb smēriņš

Ļoti viegli pagatavojama un aromātiska kabaču pastēte, kura lieliski papildinās rīta grauzdiņu vai pusdienlaika omleti. Kabaču daudzums dots aptuveni, galā iegūsi apmēram puslitru pastētes.

Lasīt vairāk

Rikotas un olīvu 'pastēte'

Papildinājums maizītēm vai uzkodu šķīvim – rikotas siera "pastēte" ar olīvām un svaigajām piparmētrām. Pastētes nosaukums dots vien tāpēc, ka smēriņam piemīt patīkama ziežamā konsistence.

Lasīt vairāk

Burkānu-siera humuss ar ceptiem dārzeņiem

Mazliet citādāks turku zirņu humuss ar burkāniem un sieru. Ideāli garšos kopā ar karstiem, krāsnī ceptiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Foršmaks jeb kreptīgā siļķu – ābolu pastēte ar grauzdētu saldskābmaizi

Ebreju virtuvē iecienītais foršmaks jeb siļķu pastēte pēc garšas līdzinās siļķei kažokā, bet ir daudz vienkāršāk pagatavojams. Īpaši labi tā garšos kā dūšu piesienoša uzkoda pie stiprāka mēriņa, bet ne mazāk labi foršmaks sader arī ar latviešu virtuves klasiku – vārītiem kartupeļiem un biezpienu.

Lasīt vairāk

Avokado krēms ar kaviāru

Krāšņa un garda uzkoda, kas svētku galda klājumā ienesīs svaigu un košu akcentu. Krēmīgi skābais un viegli pikantais avokado krēms lieliski harmonizēs ar kaviāru.

Lasīt vairāk

Saulē kaltētu tomātu un mandeļu pastēte

Brīnišķīga veģetāra pastēte, kuru var smērēt uz maizītēm vienu pašu vai izmantot sviesta vietā, to papildinot ar siera vai gaļas šķēli. No dotajiem produktiem sanāks apmēram 500 ml.

Lasīt vairāk

Kārdinošā pupiņu un zirnīšu pastēte

Nosauksim šo uz maizes smērējamo pupiņu un zirnīšu masu par pastēti, jo tā šīs maizītes arī izskatās. Izcili apetītlīgs našķis, kas ir kā radīts baudīšanai starp trim lielajām ēdienreizēm.

Lasīt vairāk

Sēņu pastēte

Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.

Lasīt vairāk

Kreftīgā šprotu-pupiņu pastēte

Gardu maizīšu vai pildīto groziņu pagatavošanai šprotu - pupiņu pastēte.

Lasīt vairāk

Avokado krēms ar skābu krējumu

Maigs gvakamoles variants ar ābolainu garšu. Tik ierastās laima intensīvās sulas vietā izmanto skābo krējumu un nedaudz ābolu etiķa. Lai varētu izbaudīt avokādo dabīgo maigumu, nepievieno nedz sīpolus, nedz ķiplokus. Šāds skābais krējums ar avokado turklāt lieliski glabājas ledusskapī, vismaz uz diennakti, un nav pakļauts oksidācijai.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša pastēte

Kūpināta laša pastēti pasniedz ar grauzdētu maizi, sāļajiem krekeriem un izmanto kā lavaša vai sāļo groziņu pildījumu.

Lasīt vairāk

Lēcu pastēte ar riekstiem un žāvētām plūmēm

Vai kādreiz ir nācies nobaudīt pastēti, kas nav no gaļas? Mūsdienu virtuvē veģetārās pastētes ieņem nozīmīgu vietu gandrīz katra labāka restorāna ēdienkartē. Bieži šie ēdieni var lepoties pat ar lielāku uzturvērtību un cilvēkam sniegto labumu. Īpaši tad, ja tā ir lēcu pastēte. Tā ir olbaltumvielām bagāta, turklāt aplaimos jūsu garšas kārpiņas ar valriekstu un žāvētu plūmju garšu.

Lasīt vairāk

Baklažānu un paprikas pastēte

Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.

Lasīt vairāk

Foršmaks jeb siļķu pastēte ar olām un āboliem

Foršmaku gatavo no labas, iepriekš pienā vai melnajā tējā izmērcētas siļķu filejas.

Lasīt vairāk

Burkānu sviests

Burkānus var ne vien sarīvēt salātos, bet arī ziest uz maizes, pavisam ātri un vienkārši no tiem pagatavojot garšvielām pagātu un krēmīgu burkānu sviestu. Recepti piedāvā Linda Vilmansone-Virbule sadarbībā ar "Fiskars".

Lasīt vairāk

Viltotie ikri – siļķes smēriņš

Izmēģiniet šādu eksperimentu: lieciet viesiem aizvērt acis un nogaršot šīs uzkodu maizītes, minot, ko viņi ēd. Ne reizi vien pārbaudīts, visi kā viens atbild: "Tie ir sarkanie ikri!". Lēti un labi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!