Groziņos pildāmu krēmu vai pastēti var pagatavot gan no no kūpināta laša, gan zivju konserviem, vārītām pupiņām, zirņiem, avokado un pat no sēnēm. Galvenais, lai smēriņš ir garšām bagātīgs un pēc mielošanās rada sāta sajūtu.
Pavisam ātrus smēriņus groziņu pildīšanai var pagatavot, izmantojot bezpiedevu krēmsieru un pievienojot tam kapātus garšaugus, sarīvētus redīsus, sasmalcinātu šķiņķi vai kapātas olīvas,
Ja vēlies, lai smēriņa struktūra ir vijīgāka un parocīgāka pildīšanai, pievieno masai krējumu, jogurtu, majonēzi, eļļu vai citronu sulu. Krējums un jogurts derēs krēmsieram un citiem sieriem. Citronu sula paspilgtinās jebkura smēriņa garšu un palīdzēs neapbrūnēt, piemēram, avokado. Bet eļļu pievieno pesto līdzīgajām kaltēto tomātu pastētēm un tapenādēm, kas pagatavotas no olīvām, pupiņām un citām sastāvdaļām – eļļa palīdzēs sastāvdaļām neapkalst.
- Te atradīsi receptes 10 salātiem, kas ir kā radīti sāļo groziņu pildījumam.
Lai iegūtu viendabīgas konsistences krēmu, vērts sastāvdaļas sasmalcināt ar virtuves kombaina palīdzību. Tā varēsi samalt gan apceptus šampinjonus, gan novārītās pupiņas, turku zirņus un pat cietos riekstus.
Kad pastēte, sāļais krēms vai smēriņš pagatavots, laiks to pildīt groziņos! Raupjākas konsistences masu visērtāk būs likt ar tējkaroti, bet vijīga, viendabīgu krēmu labāk iepildīt, izmantojot kulinārijas maisu ar piemērotu uzgali. Kad darbs paveikts, neaizmirsti par dekoriem – zaļumu lapiņas, ripiņās sagrieztas olīvas, redīsu šķēlītes, zeltainas ikru pērlītes, rīvēta citrona miziņa, kūpinātas paprikas pulveris, ķirštomātu pusītes – izvēlies, kas groziņus padarīs vēl apetītlīgākus.
Ikdienā pagatavotos labumus vari arī vienkārši ziest uz maizītēm vai izmanto kā lavaša un tortiljas pildījumu, bet svētku reizē ķeksē no trauciņa ar stienīšos sagrieztiem dārzeņiem, kukurūzas čipsiem, siera standziņām vai ķiploku grauzdiņiem.
Lai labi garšo!
Krēmsiera un kūpināta laša smēriņš maizītēm
Pikants kūpināta laša un krēmsiera smēriņš, kam pievienoti mārrutki. Interesanto "pastēti" zied starp pusdienu maizītēm vai pasniedz ar uzkodām.
Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm
Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.
Brokastu krēmsiers ar redīsiem un garšaugiem
Ātri pagatavojams smēriņš brokastu grauzdiņiem – krēmsiers ar svaigiem, rīvētiem redīsiem un sakapātiem zaļumiem. Ņiprākām maizītēm vai stienīšos sagrieztiem dārzeņiem.
Pikantais tomātu humuss ar baziliku
Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".
Avokado un mango gvakamole
Gardā avokado gvakamole ar īpašu sastāvdaļu – svaigu mango. Mērcīte lieliski garšos kopā ar kraukšķīgiem čipsiem vai kādu citu uzkodu.
Sāļais avokado krēms
Kad skābā krējumā vai majonēzes vietā labprāt izvēlētos veselīgāku alternatīvu, vērts izmēģināt šo avokādo krēmu, kas ļoti labi garšos kā pildījums pankūkās, smēriņš uz maizītes vai tortiljās.
Kabaču pastēte jeb smēriņš
Ļoti viegli pagatavojama un aromātiska kabaču pastēte, kura lieliski papildinās rīta grauzdiņu vai pusdienlaika omleti. Kabaču daudzums dots aptuveni, galā iegūsi apmēram puslitru pastētes.
Rikotas un olīvu 'pastēte'
Papildinājums maizītēm vai uzkodu šķīvim – rikotas siera "pastēte" ar olīvām un svaigajām piparmētrām. Pastētes nosaukums dots vien tāpēc, ka smēriņam piemīt patīkama ziežamā konsistence.
Burkānu-siera humuss ar ceptiem dārzeņiem
Mazliet citādāks turku zirņu humuss ar burkāniem un sieru. Ideāli garšos kopā ar karstiem, krāsnī ceptiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.
Foršmaks jeb kreptīgā siļķu – ābolu pastēte ar grauzdētu saldskābmaizi
Ebreju virtuvē iecienītais foršmaks jeb siļķu pastēte pēc garšas līdzinās siļķei kažokā, bet ir daudz vienkāršāk pagatavojams. Īpaši labi tā garšos kā dūšu piesienoša uzkoda pie stiprāka mēriņa, bet ne mazāk labi foršmaks sader arī ar latviešu virtuves klasiku – vārītiem kartupeļiem un biezpienu.
Avokado krēms ar kaviāru
Krāšņa un garda uzkoda, kas svētku galda klājumā ienesīs svaigu un košu akcentu. Krēmīgi skābais un viegli pikantais avokado krēms lieliski harmonizēs ar kaviāru.
Saulē kaltētu tomātu un mandeļu pastēte
Brīnišķīga veģetāra pastēte, kuru var smērēt uz maizītēm vienu pašu vai izmantot sviesta vietā, to papildinot ar siera vai gaļas šķēli. No dotajiem produktiem sanāks apmēram 500 ml.
Kārdinošā pupiņu un zirnīšu pastēte
Nosauksim šo uz maizes smērējamo pupiņu un zirnīšu masu par pastēti, jo tā šīs maizītes arī izskatās. Izcili apetītlīgs našķis, kas ir kā radīts baudīšanai starp trim lielajām ēdienreizēm.
Sēņu pastēte
Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.
Kreftīgā šprotu-pupiņu pastēte
Gardu maizīšu vai pildīto groziņu pagatavošanai šprotu - pupiņu pastēte.
Avokado krēms ar skābu krējumu
Maigs gvakamoles variants ar ābolainu garšu. Tik ierastās laima intensīvās sulas vietā izmanto skābo krējumu un nedaudz ābolu etiķa. Lai varētu izbaudīt avokādo dabīgo maigumu, nepievieno nedz sīpolus, nedz ķiplokus. Šāds skābais krējums ar avokado turklāt lieliski glabājas ledusskapī, vismaz uz diennakti, un nav pakļauts oksidācijai.
Kūpināta laša pastēte
Kūpināta laša pastēti pasniedz ar grauzdētu maizi, sāļajiem krekeriem un izmanto kā lavaša vai sāļo groziņu pildījumu.
Lēcu pastēte ar riekstiem un žāvētām plūmēm
Vai kādreiz ir nācies nobaudīt pastēti, kas nav no gaļas? Mūsdienu virtuvē veģetārās pastētes ieņem nozīmīgu vietu gandrīz katra labāka restorāna ēdienkartē. Bieži šie ēdieni var lepoties pat ar lielāku uzturvērtību un cilvēkam sniegto labumu. Īpaši tad, ja tā ir lēcu pastēte. Tā ir olbaltumvielām bagāta, turklāt aplaimos jūsu garšas kārpiņas ar valriekstu un žāvētu plūmju garšu.
Baklažānu un paprikas pastēte
Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.
Foršmaks jeb siļķu pastēte ar olām un āboliem
Foršmaku gatavo no labas, iepriekš pienā vai melnajā tējā izmērcētas siļķu filejas.
Burkānu sviests
Burkānus var ne vien sarīvēt salātos, bet arī ziest uz maizes, pavisam ātri un vienkārši no tiem pagatavojot garšvielām pagātu un krēmīgu burkānu sviestu. Recepti piedāvā Linda Vilmansone-Virbule sadarbībā ar "Fiskars".
Viltotie ikri – siļķes smēriņš
Izmēģiniet šādu eksperimentu: lieciet viesiem aizvērt acis un nogaršot šīs uzkodu maizītes, minot, ko viņi ēd. Ne reizi vien pārbaudīts, visi kā viens atbild: "Tie ir sarkanie ikri!". Lēti un labi!