Foto: Shutterstock
Kad iepriekšējā vakarā līgots līdz spēku izsīkumam, pastāv ļoti liela iespējamība, ka nākamajā dienā prāts nenesīsies uz lieliem varoņdarbiem, bet šašlika, pīrāgu un alus nomocītie puncīši alks pēc siltas, spēcinošas zupiņas.

Uz ugunskura vārīta zupa ir lielisks veids, kā bez īpašām pūlēm garšīgi un sātīgi pabarot lielāku svinētāju pulku, turklāt tas būs arī izklaidējošs pasākums, jo katram jāņabērnam saimniece var iedalīt savu darbiņu, lai zupas vārīšana virzītos uz priekšu krietni vien raitāk. Kāds var saskaldīt malku, cits – sagadāt iekuru, vēl kāds doties uz dārzu pēc zaļumiem vai uz pagrabu pēc produktiem.

Viens no mūsu piedāvāto zupu lielākajiem plusiem ir tāds, ka nekas nav atsevišķi jāapcep, jo visas sastāvdaļas var pagatavot vienā katlā. Arī produktu sasmalcināšānu, kas, uz ugunskura vārot zupu, ir pats laikietilpīgākais un ķēpīgākais darbiņš, saimniece var uzticēt mazāk sagurušajiem jāņabērniem, tad atliks tikai visu sabērt vienā katlā un gaidīt, kad spēcinošais virums būs gatavs.

  • Īsta brīvdabas zupu žanra klasika ir zivju zupa, ko vislabāk gatavot no svaigi nocopētām zivīm. Un, ja vēl paveicas no kāda tuvākās apkaimes zemnieka sarunāt pāris kartupeļus, saišķīti jaunās ražas burkānu un bunti dārza zaļumu, tad karalisks garšu baudījums ir garantēts. Šajā rakstā atklājām pāris knifus, arī pagatavot uhu - varen gardu zivju zupu krievu makšķernieku labākajās tradīcijās.


Kaut pie dabas krūts uz ugunskura vārītai zupiņai, nenoliedzami, ir pavisam cits smeķis, tomēr visas "Tasty" sarūpētās receptes vari pagatavot arī savā virtuvē.

Lai labi garšo!

Vasaras borščs ar lapu bietēm un kāpostiem

Foto: Privātais arhīvs

Kad gribas ātru un sātīgu maltīti, ir vērts pagatavot dārzeņu zupu ar gaļas buljonu. "Šo zupu saucu par vasaras boršču, jo, kamēr jaunās bietītes vēl ir mazas, izmantoju mangoldu jeb lapu bietes, sanāk garšīgi!" stāsta receptes iesūtītāja Silvija.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales zivju zupa ar šmakovku

Foto: LTV publicitātes foto

Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Malnavas "Dzīļu" maiznīcas saimniece Aina Barsukova māca, kā gatavojama zivju zupa Latgales gaumē ar šļuciņu šmakovkas piedevās.

Lasīt vairāk

Virs ugunskura vārīta zivju zupa zaļumos

Foto: Shutterstock

Zivju zupa ir jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tieši tādēļ zivju zupa virs ugunskura sanāk tik ļoti garda. Un, protams, zivju zupa vārīta virs ugunskura nozīmē, ka zivis ir tikko noķertas. Lielas zivis sagriež gabalos, bet vidēji lielas vai mazākās vāra veselas. Vāra arī galvas, tikai jāizņem žaunas, jo tās buljonu padara rūgtu. Ja zivis ir sīkas, tad ūdeni vispirms katlā uzvāra. Ja zivis ir lielas, tad tās liek katlā, aplejot ar aukstu ūdeni, un vāra.

Lasīt vairāk

Ātrais rasoļņiks ar rīsiem un kūpinātu vistu

Foto: DELFI

Ātrās vakariņas, improvizējot ar visu, kas mājās. Rasoļņiks ar rīsiem, pašu kūpinātu vistiņu un mammas skābētajiem gurķiem. Kartupeļi, burkāni, sīpoli, ķiploki - no Sēlijas laukiem, pētersīļi - no pagaidām vēl salnu nenokostajiem pašu dārza krājumiem. Laiks - 30 minūtes vai 40, ja mizošanas un kapāšanas prasmes nav tava stiprā puse.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā vārāma skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē.

Lasīt vairāk

Grūbu - sālītu gurķu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.

Lasīt vairāk

Fiksā paģiru zupa

Foto: Shutterstock

15 minūtēs pagatavojama paģiru zupa.

Lasīt vairāk

Ātrais rasoļņiks – gurķu zupa ar gaļu

Foto: Shutterstock

Skābētu gurķu zupa ar grūbām – vienkāršotais rasoļņiks.

Lasīt vairāk

Kreptīgā laivotāju soļanka

Foto: DELFI

Pēc svaigā gaisā pavadītas dienas ēstgriba dubultojas, un vislabāk dūšu piesiet ar ēdienu, kas gatavots lielajā katlā turpat uz ugunskura. Lai virums ātrāk būtu gatavs, soļankas pamatu var pagatavot jau mājās, tad piknika vietā atliks virumam pievienot tikai kartupeļus un ūdeni. Visas sastāvdaļas jāņem "uz aci", ņemot vērā katla lielumu un izsalkuma pakāpi.

Lasīt vairāk

Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem

Foto: Shutterstock

Sātīga biešu zupa bez gaļas, bet ar sāļu gurķi un miežu putraimiem.

Lasīt vairāk

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.

Lasīt vairāk

Gardais talkas virums no trīs vienkāršām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu šo izcili vienkāršo un garšīgo ēdienu, būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – sīpoli, tomāti un liesa gaļa vienādās proporcijās. Visu kārtām liec lielajā, virs ugunskura novietotajā katlā un pēc pāris stundām talcinieki varēs mieloties ar gardu, sātīgu un spēcinošu virumu.

Lasīt vairāk

Tomātu sezonas ātrā soļanka

Foto: DELFI

Ja uzskati, ka īstenu soļanku nevar pagatavot bez sešu veidu gaļas, nierēm un skābētiem gurķiem, tad tālāk vari nelasīt. Bet, ja vēlies lietderīgi izmantot sezonas sulīgos tomātus, jaunos burkānus, sīpolus un kartupeļus, lai nepilnas stundas laikā pagatavotu tiešām gardu zupu, kas garšo uz mata kā soļanka, tad noteikti izmēģini šo recepti.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu zupa - harčo

Foto: Shutterstock

Garda gruzīnu tomātu zupa - harčo, kas ir arī ātri pagatavojama.

Lasīt vairāk

Sātīgā ungāru gulašzupa

Foto: Shutterstock

Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa ar olīvām un kaperiem

Foto: Shutterstock

Skābēti kāposti, olīvas un kaperi zupai piešķir piesātinātu saldi skābu garšu, savukārt ķiplociņš un kinza to padara stiprāku. Vēl sātīgāk - pasniedz zupu ar svaigu rudzu maizi.

Lasīt vairāk

Suitu novada garšas: grūbu zupa – zīdenis jeb atlaupene

Foto: Dzintars Leja

Tradicionālā latviešu un arī suitu virtuvē ēdienu gatavošanā plaši izmantotas grūbas. Populāra ir grūbu-gaļas zupa jeb zīdenis, ko parasti gatavo no kūpinātas gaļas buljona, grūbām un garšsaknēm. Zīdeņa vārīšanai tradicionāli izmanto kūpinātu cūkas šņukuru, cūku galvas pusi vai cūkas stilbu.

Lasīt vairāk

Kokneses sama 'ugunszupa'

Foto: DELFI

Brango lomu var savārīt sātīgā zupā, kas gatavojama lielā čuguna katlā uz ugunskura. Recepti iesaka brīvdienu piestātnes "Pērsejas" saimniece Ita Lejiņa.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar kokosriekstu pienu un kariju

Foto: Privātais arhīvs

Gardas un ātri pagatavojamas vistas zupas recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Kristīne.

Lasīt vairāk

Turku 'yayla' – aromātiska rīsu zupa ar bezpiedevu jogurtu un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Sātīgu, tumīgu un ļoti aromātisku zupu var pagatavot arī bez kripatiņas gaļas – tieši tāda ir turku iecienītā rīsu zupa "yayla".

Lasīt vairāk

Zaubes zivju zupa

Recepti iesaka Vita Krūmiņa un Druvis Legzdiņš, kā arī Zaubes savvaļas kulinārā festivāla, kas notiks jau 14. jūlijā, komanda.

Lasīt vairāk

Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē

Foto: DELFI

Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.

Lasīt vairāk

Druvienas pagasta Buņģa zupa

Foto: Publicitātes foto

"Gulbenes novadā esošajā Druvienas Vecajā skolā – muzejā savulaik mācījies rakstnieks Jānis Poruks, kurš savā darbā "Kauja pie Knipskas" (1897. gads) ir aprakstījis, kā Buņģis skolā ēdis zīdeni un ar nevienu neesot dalījies. No šīs epizodes radies nosaukums zupai, kura nu jau kļuvusi par teju neatņemamu sastāvdaļu dažādos saviesīgos pasākumos un svinībās, kas norisinās Gulbenes novada Druvienas pagastā," tā novadam raksturīgu recepti piesaka Gulbenes novada pašvaldības speciāliste Džeina Apsīte

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem

Foto: DELFI

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem – tik garda, ka ar vienu bļodiņu pilnīgi noteikti nebūs gana.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!