Foto: Shutterstock

Rabarberi beidzot uzdīguši ne tikai Centrāltirgus un lielveikalu piedāvājumā, bet zaļo piemājas dobēs visā Latvijā, arī aukstajos ziemeļos. Kas nozīmē tikai vienu – laiks aplūkot un izcelt saulītē labākās rabarberu plātsmaižu, raušu un kūku receptes, lai taptu ļoti gards un par tepat aiz stūra esošās vasaras cienīgs gardums. Tālu nebūs jāmeklē – apkopojām 26 visu laiku labākās un lasītāju novērtētākās receptes no "Tasty.lv" virtuālās recepšu grāmatas!

"Es nespēju dzīvot bez rabarbermaizes. Bez visa kā spēju, bet ne bez rabarbermaizes. Ja cilvēkam ir māja, tad ir liels grēks, ja tur neaug kāds rabarberu krūms," tā savulaik "Tasty.lv" sacījusi gastropētniece Elīna Kursīte. Un nevar nepiekrist, rabarbermaizes, plātsmaizes un rauši ir latviešu gēnos. Tās mīlam ne tikai ēst, bet cept. Un jācep ir!


Kas rabarbermaizes vai kūkas pamatā? Protams, ka mīkla. Tās varam pagatavot dažādās variācijās, piemēram, rauga mīklas, kefīra, smilšu, ātrās mīklas, kuras ne jāraudzē, ne ilgi jāatpūtina ledusskapī, atliek vien pārliet rabarberu gabaliņiem kūkas veidnē, kā arī biezpiena mīklas. Klasiskās rabarberu plātsmaizes laika gaitā transformējušās, tāpēc recepšu un variāciju ir daudz, kas ir patīkami – dod iespēju izvēlēties īsto, kas garšo un konsistences ziņā apmierina visvairāk. Pavisam slinkie var izlīdzēties ar kārtaino mīklu, kas aizķērusies saldētavas atvilktnē.

Mizot vai nemizot rabarberus – tas paliek katra paša ziņā. Rabarberus droši var ēst ar visu ārējo miziņu. Ja rabarberi gadījušies dikti skābi, neaizmirsti tos pirms cepšanas pārkaisīt ar cukuru, lai būtu mazāk skābi, bet cepšanas laikā cukurs skaisti karamelizēsies.

Bet ēdam taču mēs arī ar acīm, tāpēc, ja vaļa radoši izpausties – padomā par kūkas noformējumu, īpaši tad, ja rabarberi jāizkārto virsū mīklai. Protams, protams, var izbērt vienmērīgi mazus rabarbera gabaliņus, taču ne tikai gastronomiska, bet arī estētiska bauda slēpjas niansēs. Slīpi sagriezti garāki rabarberu gabaliņi var pārtapt daiļā rakstā. Krustu šķērsu izkārtoti gabaliņi – mozaīkā u.tt. Zemāk atradīsi dažus attēlus iedvesmai!


Gatavi cept rabarberu kūkas, raušus un plātsmaizes? Izvēlies tīkamo recepti un pie darba – lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!