Foto: Shutterstock
Ar ievziedu reibinošo smaržu atnācis maijs – pirmie vietējie rabarberi un redīsi sagaidīti, prāts nesas uz vieglāku un svaigāku maltīšu baudīšanu, bet saulē veldzēties ļaus garās brīvdienas pašā mēneša sākumā. Neatkarīgi no tā, vai šomēnes plāno izcept sulīgu rabarberu plātsmaizi vai ātri iemarinēt vistas gaļas šašliku grilēšanai, droši var teikt – maijs būs garšām bagātīgs!

Viena recepte, kas jau kādu brīdi stāv manā darāmo darbu sarakstā, ir neparastā spinātu biskvīta kūka. Šķiet, pēdējās nedēļas to taisa visi. Tāpēc arī iesaku "Tasty" lasītājiem apmierināt ziņkāri par to, kā tad garšo spinātu biskvīts, un šo kūku pagatavot pašiem. Gurmāni mēļo, ka šobrīd tirgos un citviet atrodamas ļoti saldas grieķu zemenes – ar tām tad arī koši zaļās tortes krēmsiera virskārtu noteikti vajag izrotāt, lai svētku prieki saldāki. Bet ja biskvīta tortes nav stiprā puse – Baltā galdauta svētkos viesiem var pasniegt kādu vienkāršu siera kūciņu vai plātsmaizi ar rabarberiem labākajās latviešu tradīcijās.

Sāļos un gruntīgos maltīšu priekus baudot, var pamēģināt pagatavot gardo "Napoleona" variāciju ar lakšiem, svaigo sieru un kaltētiem tomātiem. Tāpat nevajadzētu aizmirst par sparģeļiem – pēdējais laiks šo delikatesi pamēģināt, ja vēl nav sanācis, jo to sezona noslēdzas maija beigās.

Foto: DELFI

"Maijs ir mēnesis, kad zeme ir pamodusies un laiks, kad Latvijas daba ir ļoti piepildīta un daudzveidīga. Visi dabas labumi ir tik spēkpilni, vitamīnu un enerģijas pilni. Kad martā, aprīlī ēsts daudz pumpuru un pirmie zemes zaļumi, tad maijā ir laiks pirmajiem redīsiem, rabarberiem. Mans maijs garšo pēc svaiguma, zaļuma un gardumiem no Latvijas dabas – skābenēm, rabarberiem, sparģeļiem, kosas, māllēpēm, pienenēm," par savu maija garšu stāsta dabas velšu pazinēja un bloga "Ir.bene" autore Karlīna Latsone.

Karlīna arī dalās ar idejām, ko šomēnes pagatavos pati: "Maijā gatavošu un iesaku arī jums gatavot redīsu-gurķu auksto zupu, daudzas un dažādas rabarberu kūkas, rabarberu saldējumu, skābeņu-nātru zupu. No pirmajiem salātiem, kas lepni aug siltumnīcā, gatavošu daudz salātu ar dārzeņiem."

"Šogad pavasaris joņo uz priekšu milzu soļiem, tā, ka knapi var paspēt tikt tam līdzi. Gārsas un nātres jau noēstas, šašlika sezona ieskandināta, un arī savu pirmo rabarberu kātu izrāvu no dobes un nokraukšķināju jau aprīļa beigās. Maijā būšu līdz elkoņiem dārza darbos, tādēļ plīts varēs atpūsties. Gluži kā "Labvēlīgā tipa" episkajā dziesmā "es necepšu, es nevārīšu neko", bet gluži no svaiga gaisa un saules enerģijas vien neiztikt, tādēļ ģimenes ēdienkartē ienāks aukstās zupas un ātri iejaucami salāti dažādās garšu variācijās. Kas desertā? Protams, zemenes! Kad apniks ēst "plikas", šķīsim iekšā ar putukrējumu, fiksajos kārtojumos un neceptajās kūkās," par saviem garšīgajiem maija plāniem stāsta "Tasty" redaktore Jolanta Roze.

Neatkarīgi no tā, vai iekodīsies sulīgā šašlikā, kraukšķīgā gurķītī, peldēsi zemeņu vai aukstajās biešu un kefīra zupās – lai gards maijs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!