Foto: Shutterstock
Vasaras brīvlaiks vecākiem nereti izvēršas par dubultslodzes darbu – jāpagūst paveikt gan tiešie darba pienākumi, gan bērnkopības uzdevumi. Pats galvenais – jāizdomā, ko pagatavot, lai bērns paēdis. Ko vēl bez cīsiņiem un makaroniem lai piedāvā, kad ierastais repertuārs beidzies?

"Pusdienāāās!!!!" labi nostādītā balsī sauc ome. Protams, visaizraujošākā momentā. Viņai jau neinteresē, ka esmu pa dārzu salasījusies burkānus, zirņus, desertā uzkodusi skābu ābolu un sauju jāņogu. Pusdienas ir gatavas, un tās ir jāēd! Neatceros, ka man būtu spiests ēst, bet termins "normāls ēdiens" gan palicis atmiņā. Nenormālais bija tas, ko bērni paķēra un aizskrēja tālāk. Par apetītes trūkumu arī nevarēju sūdzēties, jo laukos, paralēli pašizdomātām izklaidēm, bija arī jāstrādā.

Toties mani vienaudži, kuri dzīvoja daudzdzīvokļu mājās, zina stāstīt par šo pusdienu saucienu no dažādiem stāviem. No viena, otra un trešā loga atskanēja sauciens par pusdienām, knēveļi pukstot skrēja uz māju, lai tikpat ātri atgrieztos pie pārtrauktām nodarbēm. Kas tad bija pusdienu šķīvī? Visticamāk, zupa, kartupeļi, vistas šmoris, varbūt biezputra ar čirvuļiem. Katrā ziņā šķīvis tapa tukšs, un izvēlēties nebija iespējams.

Visu cieņu omēm, mammām, tētiem, krustmātēm, vecākajiem brāļiem un māsām, brālēniem, māsīcām, vārdu sakot, visiem, kuri prata pabarot bērnus visas vasaras garumā. Kāds tur radošums ir jāiegulda! Tur vajag ne tikai prast pagatavot, bet arī noprezentēt tā, lai augošais cilvēks izēstu šķīvi tukšu, ne tikai ņergātos!

Īsta glābējgrāmata ir kustības "Ēstprieks" izdotā grāmata " Veselīga uztura ceļvedis ģimenei". Tajā atrodamas ne tikai bērnu testētas un par labu atzītas receptes, bet arī vienkāršā un saprotamā veidā paskaidrots, kam tad jābūt uz šķīvja katrā ēdienreizē, cik daudz šķidruma dienā jāizdzer un, ko nevajag teikt bērnam, lai viņš iztukšotu šķīvi.

Daudzveidība, regularitāte un mērenība. Tie ir trīs vaļi uz, ko balstās bērnu ēdienreižu plānošana. Plānojot bērnu ēdienkarti, būsim spiesti mainīt arī paši savus ieradumus. Daudzveidība nozīmē, ka katru dienu uz šķīvja nav tikai kartupelis vai makaroni, par ko jaunā paaudze, protams, būtu sajūsmā. Regularitāte nozīmē ievērot ēdienreizes, nevis ļaut visas dienas garumā našķoties ar viegli sasniedzamām uzkodām. Mērenība jāievēro it visā. Kā uzsver uztura speciāliste Lizete Puga: "Mūsu rokas ir mūsu porciju spogulis."

Tāpat nevajag aizmirst, ka daudz labāk garšo ēdiens, kas pagatavots kopīgi. Paša izvārīts brokolis būs daudz gardāks par mammas vārīto! Iesaistot bērnu maltīšu plānošanā un gatavošanā, apetīte tikai uzlabosies. Sliktā ziņa vecākiem – tas prasīs vairāk laika un nervu, kā arī bezgalīgu pacietību. Taču tas ar laiku atmaksājas!

"Tasty" savos apcirkņos atrada receptes, kas iepriecinās mazos ēdājus un vecākiem sniegs iedvesmu un sirdsmieru.

Lai visiem vecākiem radošums, pacietība un paēduši bērni!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!