Āboli, rudens ogas un sēnes – 30 receptes, kas jāpagatavo septembrī
Foto: Shutterstock

Septembris smaržo pēc spirgta gaisa, dzeltenas saules un svaigiem, sulīgiem āboliem, kas, paukšķinādami vien, krīt no smagajiem ābeļu zariem. Baudot atvasaru, kas, šķiet, atnākusi krietni vien ātrāk, kā gaidīta, mēs apaujam kājās zābakus, paķeram azotē groziņu un dodamies uz mežu – tur mūs gaida ne tikai brangas bekas un dzeltenie gaileņu pudurīši, bet arī smaržīgas meža avenes. Mūsu septembris garšo pēc bumbieriem, brūklenēm un tikko no dobes izrautiem burkāniem. Kā garšo tavs septembris?

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

"Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktorei Zanei septembris garšo pēc rudens ogām, sēņu krēmzupas un grilētiem dārzeņiem, kas uz grila tiek gatavoti vēl pēdējo reizi, lai atvadītos no tā līdz siltajiem pavasara mēnešiem jau nākamajā gadā.

Šajā mēnesī ar prieku katru gadu atzīmēju savu dzimšanas dienu, kurā neiztrūkstoša daļa ir pašas gatavotie gardumi, un tajās reizēs vienmēr priecājos - kā man ir paveicies, ka esmu piedzimusi mēnesī, kad galdi gluži vai lūzt no pārpilnības, kas pieejama pašas dārzā. Pirmie āboli, sulīgās plūmes, bumbieri, brūklenes, dzērvenes, meža sēnes un, protams, neiztikt bez rudens avenēm, kuras es atēdos tā, ka pietiek līdz vasarai. Zane Bitmane

"Septembris ir dārzeņu mēnesis, joprojām aktuālas dažādas pupiņas un cūku pupas, briest kabači, patisoni, pirmie ķirbji, tiek novākti kartupeļi, iemēģinātas kāpostgalvas un bietes. Bērnības septembris ir ceptas kabaču šķēles, kartupeļu pankūkas, sēņu mērce, ceptas zivis. Mūsmājās vienmēr pēc kartupeļu talkas tika ceptas rīvētu kartupeļu pankūkas un ēstas ar brūkleņu ievārījumu. Septembris ir ābolu un plūmju mēnesis, visdažādāko ābolu kūku, ābolu pankūku mēnesis, un kur tad vēl cepti āboli un plūmes ar medu un riekstiem," savās garšīgajās atmiņās dalās Tasty.lv redaktore Inga, kura atgādina, ka ir sākusies arī pīļu medību sezona – tātad jābauda arī medījuma gaļa.

"Septembris man jau vairākus gadus iesākas ar šampanieti zem ābelēm Kultūras akadēmijā, jo tur ik gadu 1. septembrī tiekamies ar kursa biedriem – kā pirmajā kursā iesākām šādu tradīciju iepazīstoties, tā ik rudeni to kopjam. Uzgraužam pa ābolam, piekožam sieru un baudām šampanieti, kavējoties atmiņās par skolas laiku un apspriežot gada laikā notikušo," par savu priecīgo tradīciju stāsta TūrismaGids.lv un Rutks.lv redaktore Andra.

Andrai ir, ko teikt arī par septembra beigām: "Kad laika apstākļi jau vairs tā nelutina, kā sākumā, brīvdienās mūsu ģimenes vīrieši ķeras pie lielās ēveles, lai baltās, cietās un sulīgās kāpostgalviņas pārtaisītu par ziemas gardumu – skābētiem kāpostiem. Man tie vislabāk smeķē štovēti ar cūkas vai pīles cepeti, kam kraukšķīga un brūna ādiņa."

Tāpēc dodamies mežā ar lielu grozu rokās, kur salikt ne tikai brangās bekas, bērzlapes un baravikas, bet arī pa kādai saujai brūkleņu, no kurām pēc tam izcept garšīgu kūku. Iedvesmai, kāda no 30 receptēm no Tasty.lv virtuālās pavārgrāmatas, lai ražas augļus – kartupeļus, kabačus, bumbierus, ābolus un bietes – būtu kur likt, pie reizes liekot vēderam aiz priekiem dancot. Lai garšīgs septembris!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Dārzeņi Kartupeļi Āboli Avenes Baravikas Bērzlapes Bietes Brūklenes Bumbieri Burkāni Cūku pupas Gailenes Kabači Kāposti Ķirbis Pupiņas Sēnes Siers Skābēti kāposti Šampanietis Tortes un kūkas
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form