Foto: Shutterstock
Dažkārt, palasoties receptes, cilvēks jūtas kā modes skatē: gardākie ēdieni vienmēr ir apģērbušies! Kāds kažokā, kāds mundierī, kāds mētelītī, bet vēl kāds – cepuri uzlicis!

Taisnība ir – nav liela māksla nosaukt ēdienu par tādu vai šitādu gaļu ar izkausētu sieru vai tādu un šitādu saldēdienu ar bezē. Siera kažociņš vai bezē cepurīte – tas jau skan daudz jaukāk, sulīgāk un daiļrunīgāk!

Ēdienu nosaukumi ir rakstniecības žanrs, un mēs nudien esam radoši. Mēs spējam izdomāt tik daiļrunīgus, skaistus, interesantus ēdienu nosaukumus! Viens no žanriem ir ēdienu "apģērbi". Ir vismaz četri veidi, kā "apģērbjam" ēdienu, un var tikai pabrīnīties, cik precīzi tāds nosaukums atbilst ēdiena būtībai!

Kažoks piestāv visiem

Foto: Shutterstock
Siļķe kažokā.


Siļķe kažokā, protams, ir klasika un visu "kažokoto ēdienu" ciltsmāte. Bet vēl mēs gatavojam arī šprotes kažokā! Un ne jau tikai zivīm piestāv kažociņi. Ir arī karbonādes ar siera kažociņu un liellops kažokā. Un galu galā – kažoks ir tāda gastronomiska vērtība, ka to var pasniegt vienkārši tāpat, bez visas floras un faunas. Jā, ir tāds ēdiens – kažoks bez siļķes!

Ko tik nevar izcept mundierī!

Foto: Shutterstock
Kartupelis mundierī.


Mundieris ir nopietna lieta – tas iedod formu visam un notur jebkuru saturu! Kartupeļi mundierī tam ir spilgts un gards apliecinājums – tos var pildīt gan ar sviesta pikucīti, gan ar sieru un šķiņķi, gan ar jūras veltēm, gan biezpienu un dažādiem salātiem. Mundieris notur visu labumu uz kartupeļa karstā, miltainā mīkstuma, un viss kopā ir īsta garšu eksplozija.

Bet ne jau tikai kartupeļiem piedienas mundieri – ir, piemēram, arī olas mundierī. Un kādi tikai tie mundieri nav! Ir vistas karbonādes kartupeļu mundierī, frikadeles kāpostlapu mundierī, vistas fileja siera mundierī... Nenoēsties!

Mētelītī garšīgāk

Foto: Shutterstock
Sparģeļi bekona mētelītī.


Kāpēc dažus ēdienus "ģērbjam" kažokā, dažus – mētelītī? Patiesībā, kas te ko prātot – kāpēc tad paši izvēlamies vienu vai otru? Ēdiens pats pasaka priekšā, kā to vislabāk ievīstīt un pasniegt.

Gastronomiskos mētelīšus var izvēlēties pēc jebkuras modes, nudien! Cūkgaļas, siera, panko, šķiņķa, majonēzes mētelīši – katram savs garšas fasons, un acu priekšā uzreiz parādās skaidra bilde!

Skati ēdienu no cepures!

Foto: Shutterstock
Vistas fileja ar tomātu un siera cepurīti.


Cepurīšu lērums mūsu receptēs ir apbrīnojams – sākot no tādām nopietnākām cepurēm līdz īsti koķetām dāmu cepurītēm, iespējams, pat ar vieglu plīvurīti!

Nopietnajā galā mums ir krāsnī cepti šampinjoni ar kārtīgu siera cepuri, mums ir pupiņu biezeņa un kartupeļu biezeņa cepures, protams, majonēzes cepures un pat tomātu, mocarellas un anšovu cepures! Tad jau var pāriet pie mazliet vieglākiem modeļiem – te, piemēram, ir tāds ēdiens kā karstais rasols ar siera cepurīti.

Ak, un tad jau nāk tās mazās, koķetās burvīgās, saldās cepurītes: šokolādes kūciņas ar zemeņu cepurīti, siera kūkas ar vīģu cepurīti un ar olbaltumu cepurīti, krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti... Bezē cepurīte un bezē putu cepurīte, kārtainās mīklas cepurītes – ak, viss tik kraukšķīgs un garšīgs!

Ēdiena gatavošana ir bezgalīgi radoša nodarbošanās – un ēdienu nosaukumu radīšana ir daļa no procesa. "Tasty" ar sajūsmu atver savu ēdienu skapi: lūdzu, izvēlieties un piemēriet, kas labāk piestāv un garšo! Te ir kažoki, mētelīši, mundieri, cepurītes... Vēl jau varētu runāt arī par velveta kūkām, mežģīņu pankūkām – bet tā jau ir cita industrija, lai tas paliek citai reizei. Lai radoša, jautra un garda ēdienu modes skate!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!