Foto: Shutterstock
Ja melni strīpotajai ogai būtu savs sociālo tīklu konts, tad tā savāktu ne mazums sirsniņu, īkšķīšu, kā arī saņemtu neskaitāmas mīlas vēstules. Arbūzu vasarā nevar nemīlēt – smuks, sulīgs un tik liels, ka prasīties prasās, lai ar to pacienātu draugus. Līdztekus klasiskām šķēlēm, vērts draugiem servēt arī arbūzu salātus, zupu un kūku.

Zaļais strīpainis ar sārto iekšiņu un melnām sēklām, kas sarindojušies kā ierindnieki ir viens no vasaras simboliem. Iespējams tādēļ, ka dzimis Āfrikā, kur mūžīgā vasara, iespējams tāpēc, ka nogatavojas karstos saules staros. Arbūzs uzskatāmi rāda vasaras spēku un to, kas sanāk, ja ir gana daudz saules un pietiekoši daudz lietus.

Arī latvieši apguvuši arbūzu audzēšanas prasmi un pēdējās vasaras ir šiem strīpainajiem ķirbjiem ļoti piemērotas. Taču lielāko tirgus daļu, protams, nosedz skaistuļi no siltajām zemēm. Grieķija. Itālija. Spānija. Dažreiz arī Gruzija. Tā rakstīts pie cenu zīmes. Ja arbūzs tiek pirkts tirgū, nevis lielveikalā, tad, visticamāk, tur klāt būs ar marķieri uzšņāpts – ļoti salds. Jā, arbūzs patiesībā ir savdabīgs veids, kā apēst ūdeni ar cukuru un justies, ka esi apēdis kaut ko ļoti veselīgu, jo auglis, pardon, oga taču!

Par to kā, atrast vissaldāko arbūzu, varētu sarakstīt un izdot veselu bukletu, ierastās metodes papildinot ar individuāliem pieredzes stāstiem. Par arbūzu klauvēšanu, astītes meklēšanu un citiem saldās ogas pirkšanas padomiem var palasīties šeit.

Mans labs draugs arbūzus pērk pēc principa – ņemšu šo, viņš tāds līks un bēdīgs, cits neviens viņu nepirks! Un ziniet, tas līkais un citu izbrāķētais strīpainis vienmēr atmaksā ar saldumu!

Protams, vislabākais arbūzu pagatavošanas veids ir to sagriezt akurātās šķēlēs un servēt! Ar mizu, bez mizas, uz kociņiem un iesmiem, lielos un mazos gabalos!

Foto: Shutterstock

Ja vēl sagriezējs to atbrīvo no sēklām, tad vispār labāku uzkodu un desertu nevar vēlēties!

Lieliska, atkārtošanas vērta ideja ir arbūza sagriezt apaļās ripās un, ņemot talkā piparkūku formiņas, pārvērst tos sulīgos arbūzcepumos.

Foto: Shutterstock

Taču paralēli šai klasikai vērts izmēģināt arī citas receptes.

Labākais draugs augļiem un ogām

Foto: Shutterstock

Arbūzs ir tāds čalis, kurš ļoti labprāt draudzējas ar citiem augļiem un ogām. Atliek tikai tos salikt kopā, pievienot citrusa sulu un servēt! Starp citu, pats arbūzs lieliski var kalpot par bļodu!
Salātus gatavojot, vērts talkā ņemt ne tikai nazi, bet arī meloņu karotīti ar kuras palīdzību veidot mazas un akurātas bumbiņas.

Dūšas piesiešanai

Foto: Shutterstock

Arbūzs ir atvērts sadarbībai arī kreptīgākos salātos. Šefpavāri un gurmāni bieži viņu mēdz sapārot ar fetas sieru. Un arbūzs neiebilst!

Arbūzs kā sviestmaize

Foto: Shutterstock

Faktiski arbūzs ir lieliska platforma, lai izmēģinātu dažādas – kā saldas, tā sāļas, kā skābas, tā rūgtas garšas. Derēs gan maigas, gan pikantas notis. Atliek sagriezt arbūzu šķēlēs un uz tā servēt visu, ko vasara, ledusskapis un pieliekamais piedāvā! Lieliski izskatās un šādi visātrāk var atrast jaunu un perfektu garšu, kā arī uzzināt, ko noteikti nevajadzētu likt kopā!

Gaspačo sabiedrotais

Foto: Shutterstock

Protams, no arbūza viena paša var pagatavot saldu zupu, kur iekšā iepeldināt saldējuma bumbu, bet arbūzs ir gatavs dažādot un uzlabot arī aukstās zupas. Sevišķi labi tam padodas gaspačo.

Rīvēta arbūza veldze

Foto: Shutterstock

Arbūzu granita, tveicīgās vasaras dienās līdzinās dievu nektāram! Vēsa, veldzējoša un garda. Ja neesi bērns vai šoferītis , tad klāt vēl var piepidžināt kādu lāsi ruma, un aizmirstas tas, ka saule sākusi ripot no kalna lejā. Granitas pagatavošanai vajadzēs rīvētus arbūzus, laima sulu un cukura sīrupu. Pārejo paveiks laiks, saldētava un pats gatavotājs, kurš ik pa laikam sasalušo masu iepērs ar dakšiņu.

Arbūzu ledus

Foto: Shutterstock

Sablendēts arbūzs, nedaudz citrusa sula, saldējuma trauciņi un saldētava! Vienkāršāk vairs nav iespējams! Garšos kā maziem, tā lieliem.

Arbūzs kā biskvīts

Foto: Shutterstock

Gatavojot arbūza torti, var apiet cepeškrāsni, jo saule jau šo biskvītu ir izcepusi uz lauka. Atliek tikai nomizot, sagriezt ripās, atsēklot un zieķēt pa vidu krēmus un rotāt ar putukrējumu un ogām!

Grilēts arbūzs

Foto: Shutterstock

Kur vasara – tur grils! Uz grila vieta ne tikai zivīm, gaļai un dārzeņiem! Arī arbūzs alkst nokļūt uz grila, iegūstot tīkamu restu tetovējumu uz sāniem! Labi garšos ar zilo sieru un prušuto kā stiprā uzkoda vai ar medu un saldējumu kā deserts.

Reibinošā arbūza bļoda

Foto: Shutterstock

Ja nevar apreibt no saules un vasaras vien, tad jāsauc talkā bole, kur visi augļi un ogas, pateicoties alkoholam, kļūst viegli iereibuši tāpat kā to lietotāji. Gluži tāpat kā salātu gadījumā, arī šeit jāļauj arbūzam izpausties ne tikai kā dzērienam, bet arī kā traukam. Izgrebtais arbūzs ir lieliska bļoda! Arbūza mīkstums ir gana salds un sulīgs, lai būtu laba bāze dažādiem kokteiļiem un smūtijiem. Vajadzēs vien blenderi, ledu un nedaudz citrusa sulas

Neaizmirstam dzeltenos skaistuļus!

Foto: Shutterstock

Arbūzi mēdz būt ne tikai rozā, bet arī dzelteni! Šo vērts atcerēties, ja vēlas vairāk krāsu uz galda. Ar dzelteniem paveicams tas pats, kas ar sārtajiem.

Lai raženas arbūzu dzīres!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!