Kaut šķiet, ka fritēšana jau nu gan nav nekāda augstā māksla un ir pa spēkam katram, tā nav taisnība. Rīkojoties nemākulīgi, iecerēto zeltaino un gaisīgo mīklas izstrādājumu vietā iegūsi vai nu apdegušus našķus ar jēlu viduci, vai netīkami blāvus, kas piesūkušies ar eļļu gluži kā sūklis. Lai tevi nepiemeklētu šādas likstas un gala rezultāts nebūtu ar skumjām sirdī jāielidina miskastē, labāk iepazīsties ar pāris vienkāršiem, bet ļoti noderīgiem ieteikumiem, ko atklājām šajā padomrakstā.
Pirms liec eļļā pončikus, virtuļus, "žagariņus" vai berlīnerus, tā noteikti ir jāuzkarsē līdz aptuveni 170–200 grādu temperatūrai.
Ja tev nav virtuves termometra, noteikt, vai eļļa ir pietiekami karsta vari:
- Iemērcot eļļā koka karotes vai lāpstiņas kātu – ja pie tā veidojas mazi burbulīši, eļļa ir pietiekami karsta;
- Iemetot eļļā baltmaizes gabaliņu – ja tas ātri kļūst zeltaini brūns, temperatūra ir pietiekami augsta, ja maize apbrūnē lēnām, piesūcoties ar eļļu, temperatūra jāpaaugstina, bet, ja maize uzreiz kļūst tumši brūna, temperatūra jāsamazina.
Atceries! Nekad nelej karstai eļļai vai citām taukvielām klāt ūdeni, pat ja tā stipri dūmo. Tas izraisīs liesmas un tā tikai nodedzināsi virtuvi. Ja jūti, ka eļļa stipri dūmo, izslēdz plīti un ļauj tai atdzist.
Lūk, 10 bīstami kārdinošu eļļā vārītu saldo našķu receptes!