Foto: Shutterstock
Saulainās Grieķijas kulinārais mantojums ir tieši tik bagātīgs, lai katrs atrastu ko savām garšu kārpiņām īpaši tīkamu. Šīs valsts virtuves paradumus ir ietekmējušas tuvējās valstis, tādēļ nebrīnies, ja, baudot grieķu virtuvei raksturīgus ēdienus, sagaršosi arī kaut ko no, piemēram, Bulgārijas vai Turcijas. Pēc vasaras izslāpušajiem piedāvājam doties garšu ceļojumā uz Grieķiju, pagatavojot kādu no 10 "Tasty" recepšu krājumā uzietajiem ēdieniem.

Musaka (moussaka) ir viens no populārākajiem un tradicionālākajiem grieķu virtuves ēdieniem. Tas ir sacepums, kas tiek gatavots no apceptām baklažānu šķēlēm, tomātiem un maltās gaļas.

Grieķu virtuve nav iedomājama arī bez girosa. Gaļas gatavošanas metode stipri vien atgādina to, kā tiek gatavoti kebabi. Gaļu var pasniegt atsevišķā šķīvī, pievienojot jogurta mērci un kraukšķīgus kartupelīšus. Grieķi girosu parasti bauda ievīstītu pitas maizē.

Foto: Shutterstock

Tradicionālie grieķu salāti, kurus paši grieķi dēvē par lauku salātiem (horjatiki – χωριάτικη σαλάτα), tiek gatavoti no tomātiem, gurķu šķēlītēm, sīpoliem, Kalamata olīvām un fetas siera, kas pārējām sastāvdaļām salātu šķīvī tiek uzlikts virsū, vienā lielā šķēlē. Tāpat nav tādas īpašas mērces – salāti tiek vien apslacīti ar olīveļļu. Atkarībā no Grieķijas reģiona, salātus gatavo arī ar papriku, kaperiem u.c. Diemžēl daudzi pašmāju censoņi krīt kārdinājumā pievienot šiem vienkāršajiem salātiem dažādas nevajadzīgas sastāvdaļas, kas ne vien neuzlabo to garšu, bet pat neatgriezeniski sabojā tos.

  • Izlasot šo rakstu, uzzināsi, kā pareizi pagatavot grieķu salātus, nepieļaujot muļķīgas kļūdas.

Arī grieķu kulinārijā atrodama klasiska, kreftīga pupiņu zupa jeb "fasolada". Zupu gatavo, ūdenī novārot kaltētas baltās pupiņas, kam pievienoti arī dārzeņi – tomāti, burkāni, sīpoli, selerija, pētersīļa sakne. Zupa tiek padarīta vēl sātīgāka ar olīveļļas palīdzību – tā katlā tiek pielieta bagātīgi.

Mūsu recepšu izlasē atradīsi raceptes visiem jau pieminētajiem, un arī citiem izmēģināšanas vērtiem grieķu virtuves ēdieniem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!