Augs, garšviela vai ēdiens? 13 gardas receptes austrumnieciskā karija 'pieradināšanai'
Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka vairums mūsu valsts iedzīvotāju savās kulinārajās izpausmēs pieturas pie laika gaitā pārbaudītām vērtībām, skatoties uz visu jauno un svešādo ar lielu neuzticību. Pat visā pasaulē tik populārais karijs vēl joprojām nav spējis ieņemt pienācīgu vietu mūsu virtuvēs. Iespējams, ka iemesls šādai piesardzībai ir nezināšana - daudziem tā arī nav skaidrs, kas īsti ir karijs – garšviela vai tomēr ēdiens? Mēģināsim kliedēt aizspriedumus, lai veicinātu karija "pieradināšanu", jo tu, "sadraudzējoties" ar to, tikai iegūsi – daudzas gardas, aromātiskas un eksotiskas maltītes.

Karijs ir sācis savu slavas gājienu Indijā un caur Dienvidaustrumāziju kolonizācijas ietekmē kļuvis zināms visā pasaulē. Garšvielas Indijā jau izsenis ir tikušas pielietotas ne tikai kulinārijā, bet arī slimību ārstēšanai un profilaksei. Garšvielu maisījumu izmantošanu veicināja karstais Indijas klimats un vajadzība uzglabāt gaļu - garšvielu pikantais aromāts palīdzēja noslēpt pastāvējušas gaļas smaku, savukārt to asums veicināja gremošanu pēc šādas - ne pārāk veselīgas maltītes.

Kas ir karijs?

Vārds "karijs" varētu būt cēlies no tamilu vārda "kari", kas nozīmē pikantu mērci vai no tamilu vārda "kaari", kas apzīmē piedevas, ko pasniedz kopā ar pamatēdienu.

Karija pulveris ir vairāku garšvielu maisījums un tas ir neatņemama indiešu virtuves sastāvdaļa. Karijs katrā valstī un pat katrā mājā garšos citādi, jo tā pagatavošanai tiek izmantotas vietējās garšvielas un produkti.

Arī ēdienu, kam pievienots karijs, mēdz saukt par kariju, piemēram, vistas karijs. Karijs var tikt sagatavots arī pastas veidā. Ir vairāku veidu kariji - sarkanais, dzeltenais un zaļais. Lai izveidotu aromātisku mērci, karija pulveri vai pastu var iemaisīt jogurtā, koksriekstu pienā vai dārzeņu biezenī.

Treškārt, karijs ir augs, kura lapas indieši iecienījuši izmantot ēdiena pagatavošanai. Izkaltētas karija lapas ātri zaudē savu aromātu, tādēļ Eiropā tās nav plaši pazīstamas un populāras. Svaigas lapas garšo pēc pētersīļiem, salvijas, sarkanajiem pipariem un citrusaugļiem. Indijas un Ceilonas iedzīvotāji īsi pirms pasniegšanas pievieno maigās karija lapas dārzeņu un pākšaugu ēdieniem, kā arī liellopa un vistas gaļas ēdieniem.

Kā pagatavot kariju?

Īsts, pareizi pagatavots, svaigi samaltu un apgrauzdētu garšvielu maisījums jeb "masala", pat attāli nelīdzinās veikalā nopērkamajiem "karija" pulveriem. Ja vēlies, vari mājās pagatavot savu karija maisījumu. Nav vienas receptes, kas stingri jāievēro, bet galvenās karija sastāvdaļas ir:

  • kumins (Romiešu ķimenes),
  • krustnagliņas, 
  • muskatrieksts, 
  • sieramoliņš,
  • koriandra sēklas, 
  • ingvers, 
  • melnās sinepju sēklas, 
  • kurkuma, 
  • sīpoli un ķiploki, 
  • malti čili pipari, 
  • fenheļa sēklas, 
  • kardamons, 
  • kanēlis, 
  • melnie pipari.

Garšvielas uz pannas apgrauzdē un samal kafijas dzirnaviņās. Tad tās vari uzglabāt slēgtā traukā, pēc vajadzības pievienojot mērcēm, gaļas un dārzeņu ēdieniem, zupām un sautējumiem.

Ar ko sader karijs?

Karijam piestāv apcepti sīpoli un ķiploki, koriandrs, citronzāle, baziliks, ķiploki. kokosriekstu piens, jogurts, zirņu milti, brūnais cukurs, svaigi vai konservēti tomāti, tamarinda pasta, laima sula, svaigs mango vai mango pulveris. Blenderī sasmalcinot šīs sastāvdaļas un pievienojot tām karija garšvielu maisījumu, iegūsi karija pastu, kas lielākoties noderēs tūlītējai izmantošanai – mērcēm, gaļas marinēšanai vai dārzeņu sautēšanai.

Zaļais karijs skaitās visasākais un lieliski saderēs ar liellopu un vistas gaļu.

Sarkanais karijs 'piestāv' cāļa, pīles liellopa gaļai un cūkgaļai.

Dzelteno kariju izmanto zivju sautējumos vai kopā ar kokosriekstu pienu un sīpoliem, dzeltenā vistas karija pagatavošanai.

Kā lietot un ar ko pasniegt?

Klasiski kariju pasniedz ar tvaicētiem rīsiem, lai līdzsvarotu karija asumu un padarītu maigāku tā garšu. Indieši kariju pasniedz ar basmati rīsiem vai tradicionālo "naan" maizi. Taizemieši pasniedz kariju ar rīsiem vai rīsu nūdelēm.

Kariju vari pievienot gan īsi pirms ēdiena pasniegšanas, gan garšvielu pastā apcep un sautēt produktus jau gatavošanas sākumā.

Tags

Garšvielas Sarakstu karuselis Garšvielas un garšaugi Karijs
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form