Foto: Shutterstock

Kārtīgu darbarūķ vakariņās labprāt bauda ko sātīgāku, tādēļ tajās noteikti jābūt gaļai. Lieliski pagatavotu cūkgaļu pratīs novērtēt ikviens – galvenais, lai gaļa būtu pietiekami mīksta, sulīga un garšvielām bagāta. Ja to visu papildina vēl aromātiska, silta un bieza mērce, tad izdevies vakars ir garantēts. Un kā nu ne, ja maltīte pasniegta kopā ar sutinātiem kartupelīšiem, to biezputru vai mīkstiem makaroniem, kas palikti zem lielām un sulīgām cūkgaļas frikadelēm tomātu mērcē.

Cepešiem piemērotākie būs cūkas kājas gabaliņi, plecs vai muguras karbonāde. Bet kraukšķīgās ādiņas noslēpums slēpjas tajā, ka cūkas āda pirms gatavošanas ir izžāvēta sausa, tāpēc to gatavošanas laikā nav nepieciešams apliet ar eļļu vai mērci. Tāpat, kā cepot jebkuru citu gaļu, arī cūkgaļas cepeši ir gatavi tad, kad no dūruma vietas nesūcas rozā gaļas sulas.

Cūkgaļas pavēderes gabaliņš ir viens no ekonomiskākajiem, jo šie gaļas gabali ir salīdzinoši lētāki. Vislabākais pavēderes cepetis būs tāds, kas cepts ilgi un pacietīgi, panākot to, ka gaļa būs patiesi mīksta un maiga. Bet biezais tauku slānis pie ādas palīdz gaļai saglabāt mitrumu ilgās cepšanas laikā. Bet uz pannas apcepti cauraudzīši būs lieliska piedeva šķovētiem kāpostiem.

Cūkgaļas kaula un kakla karbonāde, steika gabali un pleca daļas gabali ir ideāli piemēroti gan cepšanai cepeškrāsnī, gan grilēšanai. Nelielās porcijās sagrieztie gabaliņi būs ideāli piemēroti, lai visiem ēdājiem būtu vienādas porcijas. Tas, vai kauls karbonādē ir vai nav neko nemaina – gaļas gabaliņus atliek izvēlēties vien pēc katra gaumes. Protams, lai pagatavotu šniceles, vispiemērotākie būs tīrie filejas gabali.

Bet cūkgaļas maltā gaļa ir klasiska frikadeļu un kotlešu sastāvdaļa. Pie reizes, maltā gaļa būs lieliska piedeva dārzeņu un gaļas sacepumos. Atšķirībā no liellopa maltās gaļas, cūkas gaļa ir mazāk trekna (ja vien netiek gatavota liesa liellopa gaļa, kas veselīguma ziņā cūkgaļu pārtrumpo). Lieliskai garšai cūkgaļu ieteicams malt mājās, lai zinātu, kuri gabaliņi nonāk maltās gaļas sastāvā.

Sidrā sautēta cūkgaļa ar žāvētām aprikozēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam mīksti pagatavotas cūkgaļas karbonādes ar kauliņu. Protams, var izvēlēties tādus gaļas gabaliņus, kuriem kaula nav, bet tas piedod gaļai īpašu garšu. Maltīti patīkami papildinās sidrs un dārzeņi.

Lasīt vairāk

Austriešu lepnums - Vīnes šnicele

Foto: Shutterstock

Austriešu nacionālais ēdiens un lepnums. Šnicele tulkojumā nozīmē gaļas šķēle ar kraukšķīgu garoziņu. Klasiskai Vīnes šnicelei izmanto teļa vai jaunlopa steika gabala gaļu, bet tā var būt arī cūkgaļa vai vistas fileja.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cauraudzīša gabaliņi ar zaļo pupiņu tapenādi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kaut kas latviskāks – cūkgaļas cauraudža gabaliņi, ar interesanto tapenādi, kas pagatavota no zaļajām pupiņām, olīvām, ķiplokiem un citām sastāvdaļām. Atstāj cauraudzim ādu, lai cepeškrāsnī sanāktu kraukšķīga garoziņa.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Lēni gatavots cūkas pavēderes cepetis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu bagātīgas vakariņas bez gaļas? Lūk, ideja nesteidzīgai, bet ļoti gardai maltītei ar cūkgaļas cepeti, kas lēni cepts, lai gaļa būtu patiesi maiga, bet ādiņa – kraukšķīga. Cepeti pasniedz kopā ar sīpoliem, kartupeļu biezeni un, ja ir luste, zaļajām pupiņām.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.

Lasīt vairāk

Ābolu un pastinaku biezenis ar krāsnī ceptām desiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un rudenīga maltīte – no āboliem, kartupeļiem un pastinakiem pagatavots biezenis, kas pasniegts kopā ar piparotām cūkgaļas desiņām, kas ceptas cepeškrāsnī, un apceptām ābolu ripiņām. Biezenim un desiņām odziņu piešķirs dzērveņu ievārījums, kas maltītei pievienots klasiskās tomātu mērces vietā.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.

Lasīt vairāk

Klasiskās liellopa un cūkas gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Tasty ielūkojās Latvijas kulinārijas klasisko recepšu apcirkņos un atrada šo Ņinas Masiļūnes visgardāko un sulīgāko kotlešu recepti.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas plovs

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezeņa, bekona, puravu un siera pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs un gards sacepums no maiga kartupeļu biezeņa, puraviem, nedaudz apcepta šķiņķa un garda siera. Pīrāgu pasniedz tāpat vai kā piedevu kopā ar kādu gaļas ēdienu vai plaucētām olām.

Lasīt vairāk

Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru

Foto: Shutterstock

Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā

Foto: Shutterstock

Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem brangām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas veltnīši ar sieru

Foto: Shutterstock

Vienkārši, bet tajā pašā laikā izsmalcināti - cūkgaļas veltnīši ar pikantu siera un garšaugu pildījumu, ko papildina viegla tomātu mērce.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!