Foto: Shutterstock

Laiks gludināt balto galdautu, lai kopā ar ģimeni ieturētu gardu, kopīgi sarūpētu maltīti! Bet ko iekļaut mūsu valsts svētku dienas ēdienkartē? Ierasts, ka 4. maija svētkos galdā ceļami tradicionāli ēdieni, kuru garša zināma visiem. Un, protams, ka latviskām garšām bagātīga torte nav izņēmums, vai tā būtu lauku kūka ar vārīto krēmu un rožu dekoru, vai kraukšķīgā "Cielaviņa" ar šokolādes krēmu un gaisīgo bezē, vai medus kūka ar skābo krējumu un marmelādi...

Baltā galdauta svētku ideja ir pavisam vienkārša: ģimene, draugi un kaimiņi no vienas mājas vai vairākām blakus mājām sanāk kopā pie viena galda, ietur vieglu, kopīgi sarūpētu maltīti, kā arī izmanto iespēju pārrunāt ieceres sava pagalma, apkaimes, pilsētas, novada un valsts nākotnei.

Tiesa, kas gan tie par svētkiem, ja noslēgumā viesu garšu kārpiņas netiek palutinātas ar kādu kārumu no "saldā gala"! Protams, ka bubertu, maizes zupu, ķīseli, Dundagas krēmu, "Abavas sniegu" un rupjmaizes kārtojumu teju katrs latvietis iepazīst un iemīl jau pirmajos dzīves gados, tādēļ šie vienkāršie deserti lieliski iederēsies arī uz Baltā galdauta svētku galda. Bet šoreiz uzsvaru liksim uz tortēm!

"Tasty.lv" rakstā par leģendārām latviešu kūkām, meistare Ilze Kupča atklāja, ka īstas lauku tortes, esot "top" kūka gan kāzās, kristībās, jubilejās, kooperatīvajos pasākumos, gan arī mājas ballītēs. Nu piekritīsi taču, ka, kas gan var būt labāks par lauku torti ar gardu vārīto krēmu un ogām?! Un, ja reiz svētkus svin, tad ar šiku! Lūk, arī kūku meistares Ilzes Kupčas recepte mājas kūkai ar vārīto krēmu – spied šeit, lai to apskatītu!

Foto: Privātais ahīvs

Savukārt kulinārijas eksperte Ilze Jurkāne atklāja, ka viņas leģendu kūku tops ir pavisam citāds. Viņas ģimenē svarīgākais bijis kliņģeris, bet tāds, kādu cepa Latvijā pirms kara, – ar safrānu, ļoti daudz sviesta, dzeltenajām rozīnēm un mandelēm virsū. "Tasty.lv" krājumos atrodama arī recepte "Safrāna kliņģeris ar rozīnēm".

Bet pavārgrāmatu autore Signe Meirāne leģendārās kūkas sarindo šādā secībā: pirmo vietu ieņem medus kūka (ar medus kūku Signei ir īpašas attiecības, jo tas bija pagrieziena punkts viņas dzīvē, kāpēc viņa vispār pievērsās ēst gatavošanai), otra leģendārā Latvijas kūka, pēc Signes domām, ir lauku biskvītkūka. Un tad vēl "leģendārās latviešu kūkas" titulu saņem "Cielaviņas" veida kūkas un ābolkūkas, bet vairāk plātsmaizes tipa.

Foto: Shutterstock

"Lapsas mājas" saimniece Liene Zemīte stāsta: "Ar vārītā krēma kūku saistās mana bērnība un mana vecmāmiņa, no kuras recepte nākusi. Savukārt, kad pirmo reizi pagaršoju burkānkūku, ļoti, ļoti iegaršojās, un kopš tā laika kūka ir ar svinīgu nozīmi un rudenīgi ziemīgu noskaņu. Manā skatījumā, trešā leģendārā kūka ir medus kūka."

Vairāk par leģendārajām latviešu kūkām lasi šajā rakstā, kurā kulinārijas entuziastes atklāj knifiņus un receptes, kā pagatavot šīs gardās tortes.

Un, lūk, arī "Tasty.lv" recepšu kolekcijas raibais latviešu kūku klāsts. Kas tā vien pierāda, ka tieši dažādība dzīvei piešķir īsto garšu!

Skaistus svētkus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!