Foto: Shutterstock
Ja likās, ka jūnijs bija dažādām vasaras veltēm bagāts, tad jūlijs mūs lutinās vēl jo vairāk. Šomēnes turpināsim priecāties un izgaršot zemenes un jaunos kartupeļus, kā arī ar nepacietību gaidīsim melleņu un sēņu medības mežos. Bet kā vēl garšos jūlijs?

Uz nebēdu šomēnes jāgatavo mazsālītie gurķīši – tie ir tik vienkārši un gardi, ka pazudīs no trauka dažās minūtēs, ja ēšanai nodosies visa ģimene. Bet, ja brīnumainā kārtā gurķīši paliek pāri, tos vari pievienot salātiem, piemēram, kopā ar jaunajiem kartupeļiem. Arī jaunos kartupeļus varam pagatavot visdažādākajās variācijās, jo īpaši gardi tie būs ar gailenēm.

Tāpat šomēnes noteikti jāsteidz gatavot ar dažādām citām dārza veltēm. Piemājas dārziņos sazaļojuši pētersīļi, dilles, baziliks un citi zaļumi. Šur tur jau atrodami pirmie nelielie kabacīši, kas izcili gardi būs ne tikai sautējumos, bet cepti tāpat, uz pannas. Vēl varam priecāties arī par sviesta pupiņām.

Pati šomēnes vismaz dažas dienas aizvadīšu saldi – jāpagatavo garda dzimšanas dienas torte. Ja arī tev jāsveic kāds vēzītis, izvēlies tādas kūkas, kas piestāvēs saulainai vasaras dienai. Piemēram, svaigo siera kūku, ko nebūs jācep vai ļoti kārdinošu un grēcīgu medus kūku.

Arī "Delfi" žurnālu galvenajai redaktorei Egitai jūlijs ir neceptās siera kūkas mēnesis: "Recepti, ko savulaik iepazinu portālā "Cālis", izmantoju ik gadu, gatavojoties meitiņas dzimšanas dienai. Starp citu, ja neizmanto želatīnu, var iegūt brīnišķīgu saldējumu!"

Vēl jūlijs ir nakts tirgus laiks. Šajā mēnesī naktis, kā zināms, ir vissiltākās, attiecīgi – miegs mēdz kavēties. Tad sēžos auto, dodos uz Daugavas otru krastu, uz tirgu un mēdzu aizrauties, nereti iepērkot krietni par daudz. Jo viss taču tik aromātisks un kārdinošs. Tas aromātu mikslis – tomāti, baziliks, dilles, kinza, ogas un augļi! Pēc iepirkšanās brauc mājās un reibsti no vasaras ražas smaržas!

Un ko tu plāno pagatavot jūlijā? Vai tas būs garšaugu svaiguma pilns, kraukšķīgs, kā mazsālītie gurķīši vai spilgtas gaileņu garšas pilns? Lai garšīgs mēnesis!

Jauno kartupeļu salāti ar kariju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.

Lasīt vairāk

Gaileņu biezzupa

Foto: Shutterstock

Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.

Lasīt vairāk

Fiksais ogu un jogurta saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viss, kas tev būs vajadzīgs šī saldējuma pagatavošanai – saldētas ogas, jogurts un nedaudz kļavu sīrupa. Īpaši gards tas būs, ja sajauksi vairākas ogas – pa drusciņai no saldētām zemenēm, mellenēm, ķiršiem vai upenēm.

Lasīt vairāk

Folijā cepti jaunie kartupeļi

Foto: Shutterstock

Folijā cepti jaunie kartupeļi ar krējuma un lociņu mērcīti.

Lasīt vairāk

Svaigās ķiršu siera kūkas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Starp daudzajām siera kūku receptēm šī patīkami izcelsies – pagatavo individuālas siera kūku porcijas, kurām nav nepieciešama cepšana. Tā vietā kūku stingru padarīs pievienotais želatīns, bet vasarīgu garšu piešķirs ķiršu garnējums.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu un ķiršiem

Foto: Shutterstock

Svaigi, mazliet grēcīgi, bet vasarai tieši laikā – lapu salāti ar apceptu vistas fileju un svaigiem, sulīgiem ķiršiem. Saldais mutē mīsies ar sāļo, bet sinepju mērcīte piešķirs patīkamu sīkstumu.

Lasīt vairāk

Tomātu risoto ar baziliku

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārša risoto recepte, kas neprasīs ne daudz produktu resursu, ne pūles pagatavošanā. Atliek vien sagatavot visu nepieciešamo – tomātus, buljonu, rīsus un citas sastāvdaļas – un ļauties ēst gatavošanai.

Lasīt vairāk

Ideālā siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Šī ideālās siera kūkas recepte nāk no portāla Cālis.lv Virtuves foruma - ļoti universāla un vienkārša recepte - kūkas pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns, vienīgā rūpe ir "sadraudzēties" ar želatīnu un atrast savu ideālo proporciju! Norādītie produktu daudzumi paredzēti kūkai ar 28 centimetru diametru.

Lasīt vairāk

Meža zemeņu un skābā krējuma deserts

Foto: Shutterstock

Absolūti vienkāršs un gards veids, kā notiesāt sārtās meža zemenes. Vajadzēs vien ogas, skābo krējumu un mazliet cukura saldumam.

Lasīt vairāk

Laša šašliks ar ķirštomātiem un papriku

Foto: Shutterstock

Vasarīga alternatīva klasiskajam cūkgaļas vai vistas gaļas šašlikam – laša filejas iesmiņi. Pamīšus uz bambusa iesmiņiem sadur arī ķirštomātus un papriku, lai gardāka maltīte.

Lasīt vairāk

Nepieklājīgi gardā medus kūka ar zemenēm

Foto: DELFI

Šī ir īsta brīvdienu kūka, kas piestāv dienām, kad atļaujamies ko vairāk un lutinām savus draugus vai tuviniekus. Pirmās sezonas zemenes kombinācijā ar medus kūku uzreiz atmiņā uzjundī bērnību, tāpēc kūka noteikti būs īsts kārums arī mazajiem ēdājiem. Zemenes noteikti var aizstāt arī ar citām ogām - lai arī kādu interpretāciju katrs atļautos izveidot, kūka ir ļoti garda, turklāt to iemīlēs un ilgi atcerēsies pat tie, kas uz kūkām ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem

Foto: DELFI

Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.

Lasīt vairāk

Zemeņu un persiku ievārījums

Foto: AFP/Scanpix

Zemenes ar persikiem sader kā cimds ar roku, tāpēc šo ogu pilnbriedā steidz pagatavot dažas burciņas ar vasaras garšu, ko noteikti novērtēsi vēlākos mēnešos.

Lasīt vairāk

Vasaras ogu un rabarberu drumstalkūka

Foto: DELFI

Kolēģi, šo lasot, noteikti pasmīnēs, bet tik tiešām, šis gardums tapa, kad mājās nekā nebija, un atcerējos apsolīto – jūnijā aiznest uz darbu kādu kārumu. Nu jau gardi notiesātā un par labu atzītā drumstalkūka pelnījusi nonākt arī ''Tasty'' lasītāju lokā.

Lasīt vairāk

Dievīgais siera kūkas saldējums

Foto: DELFI

Viens no iecienītākajiem vasaras svētku kārumiem mūsu ģimenē ir neceptā siera kūka ar dažādām sezonas ogām, tādēļ, kad pagājušajā nedēļā žurnālā Ieva ieraudzīju Lauras Dumberes recepti siera kūkas saldējumam ar upenēm, man prātā iešāvās uzreiz divas domas. Pirmā - o, man ledusskapī aizkavējušās trīs citronu krēmsiera kārbiņas, kas gaidīt gaida garšīgu pielietojumu, bet otrā - kā man pašai neienāca prātā, ka to kūku var saldēt?!

Lasīt vairāk

Pankūkas ar biezpiena krēma un zemeņu pildījumu

Foto: Shutterstock

Brīvdienas ir kā radītas tam, lai pagatavotu pankūkas, turklāt vasarā jāsteidz izmantot svaigās ogas, tāpēc šajā receptē plānās pankūkas jeb 'crêpes' pildītas ar gaisīgu biezpiena krēmu un zemenēm.

Lasīt vairāk

Sviestā cepti jaunie kartupeļi ar dillēm

Foto: DELFI

Kartupeļi, kas palikuši pāri no iepriekšējās dienas maltītes, savu labo garšu attaisnos, ja tos apcepsi sviestā, pārkaisot ar aromātiskajām dillēm.

Lasīt vairāk

Fiksais deserts ar zemenēm un skābo krējumu

Foto: DELFI

Zemenes ar pienu iemieso īstenu vasaras garšu, taču arī šī kombinācija reizēm kļūst apnicīga. Šādās reizēs pienu aizstāj ar skābo krējumu un būsi patīkami pārsteigts, cik labi kopā šīs sastāvdaļas sader.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar mājas sieru un spinātiem

Foto: Shutterstock

Pildītas plānās pankūkas – piņķerīgs process, bet tik gards gala rezultāts, ka nav iespējams no garduma atteikties. Pamēģini pildīt plānās pankūkas ar spinātu un mājas siera maisījumu – ļoti garda variācija laiskām brokastīm.

Lasīt vairāk

Mandeļu skaidiņās panētas vistas filejas karbonādes

Foto: Shutterstock

Vistas filejas karbonāde miltu panējumā ir garda, bet dažkārt kārojas kaut kas citādāks, tad nu šādās reizēs ierasto rīvmaizi var aizstāt ar mandeļu skaidiņām.

Lasīt vairāk

Sātīgais stroganovs krējuma-šampinjonu mērcē

Foto: Shutterstock

Stroganovs ir izcili garda maltīte, par kuras gatavošanu diemžēl atceramies pārāk reti. Sātīgi un gardi!

Lasīt vairāk

Citronu siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Īsteni citronīgs gardums neceptās siera kūkas veidolā. Vasara un cepeškrāsns neesamība piespiedusi pievērsties svaigo siera kūku gatavošanai, tāpēc šoreiz dalos ar pārbaudītu recepti no sava pūra – svaigā siera citronu kūku. Ļoti vienkārši pagatavojama, bet rezultāts – tik spirdzinoši gards, patiks visiem!

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar bekonu

Foto: Shutterstock

Gardie Cēzara salāti ar mazu sātīguma devu grēkotājiem – bekona gabaliņiem. Pagatavo mērci pats, tad zināsi, ka tā būs patiešām garda!

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Gaileņu žuljēns

Foto: Shutterstock

Gardais gaileņu žuljēns ar parmezāna cepurīti.

Lasīt vairāk

Gaileņu mērce

Foto: Shutterstock

Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu

Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.

Lasīt vairāk

Apaļais ķiršu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi bez etiķa

Foto: Shutterstock

Mazsālīto gurķu receptes mēdz būt daudz un dažādas - šī ir īpaša ar to, ka kraukšķīgos gurķīšus var iegūt ļoti ātri, turklāt marinādei nav nepieciešams etiķis. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības un izteiksmes stils.

Lasīt vairāk

Ceptas sēnes ar mednieku sieru

Foto: Shutterstock

Tie, kas nav vēl nav pagaršojuši, nemaz nenojauš, cik izcilu recepti laiduši garām. Vien divas sastāvdaļas – lieli šampinjoni vai portobello sēnes, kreptīgs mednieku siers, apvienojas izcilā maltītē, kas pabaros izsalkušākos punčus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!