Foto: Shutterstock

Ja laika prognoze brīvdienas sola siltas un saulainas – ir jāizmanto pavasara labvēlība un jāiekur grils. Kopš rudens esam gaidījuši to brīdi, kad varēsim atkal ēst grilētu gaļu un dārzeņus, tāpēc nedēļas nogale tam ir vēl jo lielāks mudinājums. Lūk, 17 gardas receptes, starp kurām ir ne tikai grilēta gaļa un dārzeņi, bet arī pa kādai gardas mērces idejai!

Ko gatavot grilēšanas sezonas sākumā? Visu, ko sirds kāro! Taču skaidrs ir viens – visgaršīgākā gaļa būs tā, kas pašu marinēta. Vistas, cūkas, jēra, liellopa un pat tītara gaļas gabaliņi garšos lieliski, ja neskoposies ar sastāvdaļām marinādē un noturēsi tajā gaļu labi ilgi. Bet, ja gribas maltīti ātri – laba izvēle būs putna gaļas iesmiņi vai garneles.

Lai grilētie labumi uz šķīvja nebūtu gaļa vien, neaizmirsti arī par dārzeņiem – uz restītēm liec pa kādam kartupelim, paprikai, baklažānam vai sīpolam. Ja izdevies tikt pie prāviem redīsiem, pamēģini uz grila uzlikt arī tos – garšos interesanti.

Vairāk par to, kā grilēt dārzeņus, lasi šeit. Bet padomus gaļas grilēšanā var smelties šeit.

Liellopa gaļas burgeri, ko pagatavot mājās

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs liellopa maltās gaļas burgers ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un saldo kukurūzas mērci. Ātrā uzkoda, kuru pagatavot mājās – patiks kā mazākajiem ēdājiem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu – mārrutku mērcīte.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas iesmiņi ar zemesriekstu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanti vistas gaļas iesmiņi, kurus pagatavot uz grilpannas vai cepeškrāsnī. Būs lieliski piemēroti tikko vārītiem, kraukšķīgiem brūnajiem rīsiem, uz šķīvja klāt liekot lapu salātus.

Lasīt vairāk

Grilēta kazas siera un bumbieru salāti ar valriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kā zināms, sieri izcili sader ar dažādiem augļiem, tā ir daudzu iecienīta kombinācija desertiem un uzkodām. Bet tikpat labi šo savienību var izmantot arī salātos kā, piemēram, šajā receptē.

Lasīt vairāk

Tītara gaļas iesmiņi ar zemesriekstu sviesta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi tītara filejas iesmiņi, kas marinēti saldajā čili mērcē un zemesriekstu sviestā. Lieliska uzkoda ballītei vai labs papildinājums vakariņu salātiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

'Tandoori' jēra šašliks

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un nedaudz citronu sulas. Kamēr grilēšanas sezona vēl nav beigusies, noteikti jāpamēģina kāda eksotiskāka gaļas recepte, kuru spraust uz iesma. Gatavo jēru pasniedz kopā ar viegliem salātiem.

Lasīt vairāk

Grilētas sēnes ar laima spirgtumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.

Lasīt vairāk

Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm

Foto: DELFI

Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.

Lasīt vairāk

Grilēti liellopa maltās gaļas iesmiņi

Foto: Shutterstock

Liellopa maltās gaļas kebabi, kas gatavoti uz bambusa iesmiņiem, ir ne tikai vienkāršs veids, kā pasniegt gardu gaļas maltīti, bet arī ērts ēšanai. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar svaigiem dārzeņiem, garšvielām bagātu tomātu vai krējuma mērci, un citiem piknika galda labumiem.

Lasīt vairāk

Ātrie vistas iesmiņi majonēzes marinādē

Foto: DELFI

Meklē idejas Jāņu šašlikam? Izmēģini šo restorāna "Bibliotēka Nr.1" šefpavāra Māra Jansona recepti! Ļoti ātra un efektīga marināde. Vistas gaļa vienmēr sanāks mīksta un sulīga. Turklāt marinēšanai pietiks ar 20 minūtēm. Majonēze marinēšanās laikā iesūcas gaļā un padara to īpaši sulīgu, bet cepoties gaļa iegūst skaistu, zeltainu toni.

Lasīt vairāk

Grilētu dārzeņu iesmiņi

Foto: Shutterstock

Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.

Lasīt vairāk

Balzamiko un bārbekjū mērcē marinēta vistas fileja

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šī vienkāršā un supergardā ēdiena izcelsme ir Āfrika, kur tas tiek cepts uz oglēm. Protams, uz grila cepta, šī vistas fileja garšo izcili, bet tikpat nevainojama tā ir, arī cepta cepeškrāsnī - grila režīmā vai uz istabas grila.

Lasīt vairāk

Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock

Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Grilētas kotletes

Foto: Shutterstock

Izmēģini grilētas kotletes, kuras ļoti interesanti garšo, pasniedzot kopā ar ābolu vai ananāsu šķēlēm, kuras arī apceptas uz grila.

Lasīt vairāk

Mājas barbekjū mērce ēšanai ar čipsiem vai uzkodām

Foto: Publicitātes attēls

Ja sagatavotas uzkodas, bez mērces neiztikt. Tuvojoties piknikam vai ballītei, laba izvēle būs mājās gatavota barbekjū mērce – tā piestāvēs kā gaļas ēdieniem, tā čipsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Ādažu čipsi".

Lasīt vairāk

Jēra ļuļa - kebabs

Foto: Shutterstock

Grilēts ļuļa kebabs no jēra gaļas - labākajās Kaukāza tradīcijās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!