Foto: Shutterstock
Kurš vispār izdomājis to nosaukumu "bezgrēka našķi"? Vai tad našķošanās vispār var būt grēks? Pludmales sezona ir pludmales sezna, bet pie pēcpusdienas kafijas kāds našķītis ir vajadzīgs!

Tiesa, našķīši var būt dažādi, un nav teikts, ka cepumiņu vai smalkmaizīti nevarētu aizstāt ar kaut ko citu. Gan tāpēc, ka, smalkmaizītes ēdot, smalkāks neviens nepaliek, gan garšu dažādības, veselīguma un stila dēļ. Jo kas gan ir veikalā nopirkti cepumi pret, piemēram, elegantu trifeles izskata dateļu un banānu bumbiņu, kas apvārtīta kokosrieksta skaidiņās! Vai apetītlīgs kēksiņš, nu un tad, ka no pilngraudu miltiem?

Foto: Shutterstock

Dažādu mājās gatavotu našķu labākā īpašība ir tā, ka skaidri zināms, kas tajos iekšā. Nekādu irdinātāju, konservētāju, garšas uzlabotāju un citu "e", turklāt – skaidri zināms cukura daudzums. Veikalos nopērkamajos konditorejas izstrādājumos cukura ir daudz par daudz. Bet, gatavojot gardumiņus pats, liec, cik vēlies, vai pat – nemaz! Vai aizstāj ar saldinātājiem. Tādā pašā stilā lieliski var koriģēt ogļhidrātu daudzumu, miltus aizstājot ar kaut ko citu. Cukurs un ogļhidrāti, kā zināms, ir tieši tie mazie briesmonīši, kas mūs visiem spēkiem attālina no iekārotā peldkostīma izmēra un pludmales figūras vēlamajiem parametriem.

Tiesa, jāatceras, ka gan ar cukuru, gan ogļhidrātiem iespējams pārspīlēt, tos pat vispār nepieliekot kārumiem. Gan svaigi, gan žāvēti augļi, ogas, rieksti ir bagātīgs cukura un ogļhidrātu avots, tāpēc arī ar veselīgajiem našķiem pārspīlēt nevajadzētu.

Vēl jau ir kaudze ar miltu trikiem – neticami, cik veselīgāki un vērtīgāki daudzi gardumi kļūst, ja tos gatavo no pilngraudu miltiem! Vērts neatmest ar roku pie pirmās mēģināšanas, pie mazliet rūgtenās garšas nianses pierod. Vēl jau arī ir mandeļu milti, koksriekstu milti, rīsu milti un daudzu citu milti veidi, ar kuriem eksperimentēt.

Foto: Shutterstock

Viens ir skaidrs: gardumi ir jātur visās atvilknēs un ledusskapjos, jo bez tiem jau nu arī nevarēs. Un, kad sagribas ko garšīgu, labāk, lai tas ir paša gatavots kārums ar drošu, gardu un veselīgu sastāvu. Var jau, protams, mēģināt trenēt gribasspēku un sev aizliegt saldumus pavisam, bet... Kā vārdā? Dzīve paiet! Un kas tā par dzīvi bez kārumiņiem?

"Tasty" ir par garšīgu un priecīgu dzīvošanu! Piedāvājam iedvesmojošu veselīgu un gudri gatavotu našķu recepšu kolekciju. Cukura un ogļhidrātu šajos našķos ir mazāk, bet ar garšu un garšīgumu tiem viss kārtībā!

Foto: Shutterstock

Bezgrēka rabarberu un zemeņu kūka kaloriju skaitītājiem

Kamēr vien ir rabarberu laiks, tie jāliek lietā dažādos garšīgos veidos, piemēram, kūkā. Un vēl labāk, ja ar kūku var mieloties bez sirdsapziņas pārmetumiem un kaitējuma slaidajai līnijai. Recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot figūrai draudzīgus kartupeļu čipsus bez taukvielām

Kā mikroviļņu krāsnī pagatavot kraukšķīgus bezgrēka kartupeļu čipsus bez taukvielām, skaidro garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Mango jogurta kūka bez miltiem, cukura un sviesta no Paulas Freimanes

Bezgrēka mango jogurta kūkas recepti kaloriju skaitītājiem iesaka fitnesa zvaigzne Paula Freimane. Kūkas tapšanai soli pa solim vari izsekot lūk, te.

Lasīt vairāk

Bezgrēka našķi ar piparkūku garšvielām un šokolādi

"Pastāv aizspriedums, ka Ziemassvētkos visi pieņemas svarā, tomēr tā nav taisnība. Viss, kas nepieciešams svara kontrolei, ir izdoma un mēra izjūta. Nav aizliegts ēst našķus, ja tie ir minerālvielām un šķiedrvielām bagāti un ar draudzīgu kaloriju daudzumu – bez lieka cukura vai taukvielām," saka uztura speciāliste Justīne Apine.

Lasīt vairāk

Zaļā un svaigā avokado kūka

Ārkārtīgi izskatīga un garda svaigā bezgrēka kūka, kas gatavota no avokado. Īpaši patiks dāmām, kas piedomā pie katra apēstā kūkas gabaliņa.

Lasīt vairāk

Mandeļu sviesta trifeles

Gatavojot kopā ar bērniem, saldumiem ir liela nozīme, jo kuram bērnam gan tie negaršo? Tomēr našķi var būt kvalitatīvi un veselīgi, bez papildus pievienota cukura un miltiem. "Rimi" gardēde Signe Meirāne no pašu gatavota mandeļu sviesta iesaka pagatavot gardas trifeles.

Lasīt vairāk

'Dzīvo garšīgi': dateļu trifeles ar kokosriekstu skaidiņām un kafiju

''Tasty'' projektu "Dzīvo garšīgi!" atklājām ar viesošanos pie bloga ''Krustnagliņa'' kūrētājas Katrīnas Mames un kopā gatavojām krēmīgas dateļu trifeles ar kafijas garšu. Projekta ietvaros viesosimies pie dažādiem kulinārijas lietpretējiem un entuziastiem, bet šoreiz iedvesmojies un mācies, kā ar blenderi un drosmi noķēpāt rokas pagatavot veselīgas trifeles.

Lasīt vairāk

Veselīgās konfektes no žāvētiem augļiem

Veselīgās konfektes no žāvētiem augļiem – īpaši gardas nākamajā dienā.

Lasīt vairāk

Bez grēka trifeles no datelēm un riekstiem

Kuram gan nekārojas kas salds? Taču ko darīt gavētājiem, kas atteikušies no šokolādes, bet trifeles tik ļoti, ļoti gribas? Šī recepte, kuras pamatā ir sulīgas dateles un labi rieksti, ļoti veselīgi remdinās kāri pēc saldumiem.

Lasīt vairāk

Trifeles ar riekstiem un žāvētiem augļiem

Trifeles ar riekstiem un žāvētiem augļiem - gards našķis ikdienai un svētkiem

Lasīt vairāk

Aprikožu vai žāvētu plūmju lodītes

Gardas aprikožu vai žāvētu plūmju lodītes ir oranži dzeltenas (vai brūnas)un ļoti garšīgas. No aprikozēm gatavotās krāsas dēļ ļoti piemērotas Lieldienām.

Lasīt vairāk

Banānu mafini

Vienkārši un ātri pagatavojami banānu mafini.

Lasīt vairāk

Kakao un ābolu kēksiņi kaloriju skaitītājiem

Šokolādīgi svaigs un ļoti gards našķis. Recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Mazās banānu kūciņas - veselīgs našķis bez cukura

Jāierobežo cukura patēriņš! Šis ieteikums nerada pārsteigumu, tas regulāri izskan gan medijos, gan sarunās ar kolēģiem, gan arī ģimenē. Bet kā lai to izdara? Ik pa laikam rodas vēlme panašķēties ar kādu šokolādi vai kūciņu.

Lasīt vairāk

Liesie kēksiņi ar iebiezināto pienu un ogām

Liesie iebiezinātā piena kēksiņi pēc vēlmēm ar mellenēm, āboliem, banāniem vai ko citu.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu pārslu groziņi ar aveņu krēmu

Groziņu pamatnei izmantojot auzu pārslas un sēkliņas, bet pildījumam nesaldinātu biezpiena krēmu ar sulīgām avenēm, rezultātā iegūsi ne vien gardu, bet arī veselīgu našķi, nenodarot skādi slaidajai līnijai. Protams, ja vien neapēdīsi 10 groziņus vienā piegājienā. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Veselīgie virtuļi jeb ābolu ripiņas ar riekstu sviestu

Neliels našķis reizēm, kad ļoti, ļoti gribas pagrēkot, bet vajag to darīt mazliet veselīgāk. Apzied ābolu šķēlītes ar savu mīļāko riekstu sviestu un pa virsu uzkaisi nedaudz salduma, piemēram, šokolādes skaidiņas, kokosriekstu skaidiņas, rozīnes, godži ogas vai kādu citu sastāvdaļu, kas pašam vislabāk garšo.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem

Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviests.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu kliju - ābolu mafini

Šie brokastu mafini satur daudz šķiedrvielu un vitamīnu, kā arī mazina holesterīna līmeni asinīs. Tāpat tajos ir visai maz kaloriju un tauku, tāpēc baudi tos ne tikai ar rīta kafijas tasi, bet arī kā pēcpusdienas uzkodu!

Lasīt vairāk

Ogu un bezē rulete bez cukura un taukvielām

"Ja neesi izteikts saldummīlis, bet gribi desertā pamieloties ar ko patīkami saldskābu, iesaku pagatavot šo gardo ruleti, kas nenodarīs kaitējumu slaidajai līnijai," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Lita.

Lasīt vairāk

Citronu tarte bez cukura ar liesu krēmsiera pildījumu

Arī tievējot savu reizi var atļauties pamieloties ar kūku, protams, ja vien tā ir pagatavota ar gudru ziņu un nesatur liekas kalorijas. Recepti iesaka fitnesa zvaigzne Paula Freimane.

Lasīt vairāk

Veselīgās vafeles no trijām sastāvdaļām

"Veselīgās vafeles bez cukura lieliski garšos kopā ar svaigām vasaras ogām un medu. Tām pēc izvēles var pievienot arī ievārījumu un zemesriekstu sviestu, kas nu kuram vairāk iet pie sirds. Labākais, ka vafeles garšo tik labi, ka citi pat neticēs, ka klāt nav cukura," tā recepti piesaka Marta Cīrule.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojams saldējums ar riekstiem un datelēm

Ja vien saldētavā glabājas ogas un augļi, tad pie saldējuma var tikt pāris minūšu laikā, atliek tikai iedarbināt blenderi. Našķojies uzreiz vai sasaldēt nākotnei, tā ir katra paša izvēle, garšo vienlīdz labi abos gadījumos. Piemērots arī vegāniem, jo nav pievienoti nedz piena produkti, nedz olas.

Lasīt vairāk

Gardais banānu-dateļu braunijs bez pievienota cukura

Vegānu braunijs ir pilnvērtīgs našķis. Dateles un banāni padarīs to viegli saldenu un nebūs jāpievieno papildu cukurs. Fitnesa trenere Līga Dziļuma šo gardumu piedāvā enerģijas gūšanai un baudai tiem, kas rūpējas par savu augumu.

Lasīt vairāk

Zibenīgais banānu, zemeņu un nektarīnu saldējums jeb 'nice cream'

Pēc tveicīgas dienas varēsi teikt sev paldies, ja saldētavā tālredzīgi noglabāsi saldētus banāna gabaliņus. Kāpēc? Jo no saldēta banāna, augļiem un ogām sanāk debešķīgi krēmīgs un zibenīgi pagatavojams saldējums. Recepti piedāvā "Tasty" uzcītīgs lasītājs Jānis.

Lasīt vairāk

'Snickers' batoniņi kaloriju skaitītājiem

Ja tev garšo "Snickers", bet mieloties ar to attur lielais kaloriju daudzums, tad mājās itin vienkārši vari pagatavot kaloriju skaitītājiem draudzīgāku "Snickers" versiju. Recepti iesaka pašmāju fitnesa zvaigzne Paula Freimane.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – dateļu cepumi

Auzu pārslu – dateļu cepumi gardam našķim pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Veikli pagatavojamie dateļu cepumi

Gardi kumosa lieluma cepumi, kas pagatavoti no miltu, brūnā cukura un skābā krējuma mīklas. Dateles cepumiem piešķirs patīkamu saldumu, bet brūnais cukurs – aromātisku smaržu. Lieliski garšos pie tējas tases drēgnā rudens pēcpusdienā.

Lasīt vairāk

Zemesriekstu-dateļu cepumi

Katrā kumosā sajūtamie rieksti, rozīnes un dateles, padara šo cepumu garšu neatvairāmu. Jau tos gatavojot, radīsies vēlme ar pirkstu iebraukt mīklas bļodā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!