Foto: Shutterstock
Viss ir labi līdz brīdim, kad receptē izlasi "ņemam olu baltumus", bet neviens nepasaka, kur likt dzeltenumus. Kāds ir risinājums? Pavadīt virtuvē ilgāku laiku un viena ēdiena vietā pagatavot vairākus!

"Maza, maza muciņa, divējāds alutiņš", tā par olu saka latviešu tautas mīkla. Divējāds tas ir labi līdz brīdim, kad recepte pieprasa tikai dzelteno vai balto alutiņu.

Dikti kārojas pavlovas, bet tur vajag tikai olu baltumus. Un, kur, pie visām olu čaumalām, lai liek tos olu dzeltenumus?! Ja nepieciešami tikai baltumi, tad var izlīdzēties, nopērkot rūpnieciski ražotus baltumus pudelēs, bet, ja recepte pieprasa dzeltenumus, ko pudelēs netirgo, tad atkal nākamā bēda, kur, lai liek baltumus?

Kāds risinājums? Vienkārši gatavot kā vienus, tā otrus! Vai tad kādreiz tā ir bijis, ka gardas kūkas un desertus kāds atstās neapēstus?

Manā virtuvē visbiežāk pāri paliek tieši baltumi, jo, gatavojot savu izslavēto tiramisu, olu dzeltenumi nepieciešami vairāk nekā baltumi. Parasti baltumus saleju burciņā un pāris dienas uzglabāju ledusskapī, iegūstot laiku. Vēlāk tie pārtop vai nu omletē, vai bezē cepumos

Savukārt, ja gatavoju pavlovas vai versiju par latviešu iecienīto torti "Cielaviņa", tad dzeltenumi pārtop vaniļas mērcē, cepumos vai omletē.

Atzīšos, ka nereti viens vai otrs no "alutiņa muciņas" stāv iesprostots burciņā, gaidot savu pārtapšanu debešķīgā desertā, bet beigās tiek sakults ar garšvielām un brutāli piegāzts klāt uz pannas vakardienas kartupeļiem vai makaroniem. Ātri, sātīgi un vienkārši! Lai piedod man visi konditorejas dievi! Nedaudz smalkāks veids – apviļāt baltmaizes šķēles un ievietot vafeļu pannā vai vienkārši uz pannas pagatavot sātīgu karstmaizi. Pavisam izsmalcināts variants jau būs dzeltenumus vai baltumus ar piedevām saliet mafinu pannā un izcept izsmalcinātu uzkodu.

Galvenais, pirms ķeries pie receptes, kur ir nepieciešama tikai olas dzeltenums, piemeklē tai pārinieci, kurai nepieciešami baltumi. Jā, virtuvē sanāks pavadīt vairāk laika, nekā plānots, bet pretī iegūsi gastronomisku dubultbaudu .


Lai olas pārtop gardās kūkās, cepumos, omletēs, mērcēs un desertos!

Omlete ar sieru un banānu kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

Vienkārši un ātri pagatavojamas saldās omletes recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Sicīliešu brokastis

Foto: Publicitātes foto

Esi izsalcis pēc jauna garšas piedzīvojuma savā virtuvē? Mums ir lieliska recepte, kas liks ne tikai tavām garšas kārpiņām lidot, bet arī kaimiņiem radīs nevaldāmu interesi par latvietim netipisko brokastu ēdienu.

Lasīt vairāk

Apelsīnu un marmelādes suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgs kā mākonis – apelsīnu suflē, kas papildināts ar apelsīnu marmelādi. Turklāt deserta forma būs pavisam neparasta, jo par trauciņiem izmantoti izgrebti apelsīni.

Lasīt vairāk

Gaisīgā 'Pavlova' ar svaigām ogām

Foto: DELFI

Valentīndienai, šķiet, nav nekā piemērotāka saldās kāres remdināšanai par gaisīgo un uz mēles kūstošo "Pavlovu". Ja vairies no šīs kūkas gatavošanas, jo process šķiet sarežģīts, tad pēdējais laiks lauzt šo pieņēmumu, jo tas pavisam neatbilst patiesībai. Pārliecinies par to pats!

Lasīt vairāk

Bezē cepumi ar rīvētu šokolādi

Foto: mosfood

Ak, kraukšķīgie un gaisīgie putotā olbaltuma cepumiņi! Bezē, kas paši kūst uz mēles. Patiesībā pievienotā šokolāde cepumu garšu gandrīz neietekmē, toties ļoti atsvaidzina to izskatu!

Lasīt vairāk

Mājas torte 'Cielaviņa' ar lazdu riekstiem un granātābola sēkliņām

Foto: Privātais arhīvs

Ja tiktu veidots pašmāju iecienītāko kūku tops, "Cielaviņa" tajā noteikti ieņemtu godalgotu vietu, jo leģendāro torti ar kraukšķīgu riekstu bezē pamatni un bagātīgu šokolādes krēmu ir iecienījuši ļoti daudzi gardēži. Savu "Cielaviņas" versiju piedāvā mūsu lasītāja Maija Minskere.

Lasīt vairāk

Kafijas olu krēms tasītēs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salds un pavisam vienkāršs olu krēms ar kafijas garšu vieglam desertam, kas ideāli piestāvēs pusdienām draugu vai ģimenes lokā. Kafija krēmā viegli uzmundrinās, bet kakao virskārta piešķirs saldajam ēdienam patīkamu smaržu.

Lasīt vairāk

Mājās gatavots plombīra saldējums

Pēc saldējuma mašīnas iegādes kā pirmo recepti ar saldējuma mašīnu izmēģinājām klasisko plombīra saldējumu, tiesa, mēs pievienojām nedaudz svaigu ogu sulu no mellenēm un avenēm iegūtu, tāpēc arī tik maiga lillā krāsa. Bieži un daudz tādu neieēdīsi, (un tas taču tikai pluss) bet kopumā saldējums ļoti garšīgs.

Lasīt vairāk

Olbaltuma cepumi ar riekstiem un rozīnēm

Ir receptes, kur nepieciešami tikai olu dzeltenumi. Ko darīt ar baltumiem? Jāgatavo olu baltuma cepumi.

Lasīt vairāk

Citronīgais olu krēms ar plūmju mērci

Foto: Vida Press

Iebraucot ar karoti maigajā olu krēmā, atklāsies, ka trauciņa apakšā tevi gaida pārsteigums - skābena plūmju mērce. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Divas tortes vienā – 'Snickers' un Kijevas kūka

Foto: Anastasija Safronova

"Šī fantastiskā torte ir kaut kas pa vidu starp "Snickers" torti un "Kijevas" torti. Krieviski tortei ir nosaukums "Крещатый яр", kas burtiski tulkojas kā "Krustceļu aiza". Torti gatavoju savai mammai dzimšanas dienā," raksta Anastasija Safronova, kura ar šo torti startē "Tasty" recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Karaliskā mājas 'Cielaviņa' ar lazdu riekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Mūsu lasītāja, pieredzējusi kūku cepēja Genovefa Galauliņa atklāj savas karaliskās "Cielaviņas" recepti – ar diviem krēmiem un grauzdētiem lazdu riekstiem.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar laima krēmu un ogām

Foto: Shutterstock

Gaisīga bezē rulete ar spirgtu laima krēmu un sulīgām ogām. Mutē izkusīs katrs gabaliņš!

Lasīt vairāk

Slinkā 'Pavlova' jeb bezē ar ogām

Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu desertu recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.

Lasīt vairāk

Mājās cepta torte 'Cielaviņa'

Foto: DELFI

Kuram gan negaršo torte "Cielaviņa"? Mutē kūstošs bezē, šokolādes krēms un kraukšķīgi rieksti, mmmm! Vēl gardāka kūka būs, ja pagatavosi to pati! Vien nedaudz jāiemanās, cepot bezē kārtas, pārējais jau pavisam vienkārši! Piedāvājam portāla "Cālis.lv" lietotājas Sonicfox recepti. Pierakstā saglabāta autores oriģinālrakstība un stils.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar šokolādes krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad gavēnis beidzies, var sevi palutināt ar kādu kārumu. Bezē rulete prasīs zināmas iemaņas un roku veiklību, bet rezultāts pārspēs visu gaidīto! Izmēģini!

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar iebiezinātā piena un piparmētru krēmu

Foto: Vida Press

Saldi kraukšķīga bezē rulete ar kārdinošu iebiezinātā piena krēma pildījumu, turklāt šo jau tā bagātīgo garšu buķeti papildina arī rīvēta piparmētru šokolāde. Īsti svētki! Īsts baudījums!

Lasīt vairāk

Peldošās salas

Foto: Privātais arhīvs

"Sen zināmās un gardās peldošās salas - gards deserts īstiem kārumniekiem. Es izmantoju lauku olas, tāpēc vaniļas mērce sanāca tik skaisti dzeltena," recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Henzele.

Lasīt vairāk

Ķiršu uzputenis ar krēmīgu vaniļas mērci

Foto: Privātais arhīvs

"Ko gan citu ogu laikā baudīt, ja ne desertus! Šī deserta veiksmes atslēga ir vaniļas mērce, jo uzputeni sakult jau māk katrs. Esmu lasījusi, ka kāds vaniļas mērces biezināšanai liek klāt miltus, ko es galīgi neatzīstu. Ja man nav olu, lai varu izvārīt īstu un gardu, tad labāk nevāru nemaz. Jo vairāk olu dzeltenumu vaniļas mērcei pieliek, jo biezāka un gardāka tā sanāk. Un tā kā man ir pieejamas mājas vistiņu olas, tad drošu sirdi to varu arī atļauties. Mērcīte iznāk bieza, krēmīga un ļoti garda," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Aija Kārkliņa.

Lasīt vairāk

Rabarberu–ingvera plātsmaize ar vaniļas mērci

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama kefīra–rabarberu plātsmaize, ko īpaši gardu padara ingvera sildošais aromāts un krēmīga vaniļas mērce.

Lasīt vairāk

Vārītais olu krēms ar vaniļu

Ideāli piemērots taršu un groziņu pildīšanai. Virsmu dekorējam ar svaigām ogām un skaists deserts ir gatavs!

Lasīt vairāk

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu

Foto: Shutterstock

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu - gardums pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Olu krēma deserts ar zemenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldais kārdinājums – karstā olu dzeltenumu zupa, kurā peld veselas zemenes. Būs īstais deserts vēsākajām un lietainākajām dienām, kad kaut nedaudz apsildīties ar vasaru. Viegli un garšīgi!

Lasīt vairāk

Vaniļas mērce

Foto: Shutterstock

Iecienītā vaniļas mērce - garda piedeva saldajiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!