Saldās ruletes parasti gatavojam no olu mīklas bisvīta, bet laiks izmēģināt ko jaunu! "Tasty" apcirkņos uzgājām astoņas receptes ruletēm, kuru pildījums ietverts trauslā, gaisīgā un uz mēles kūstošā bezē apvalkā.

Gatavojot bezē ruleti, svarīgākais darbs ir pareiza olu baltumu sakulšana.

Olu baltumu kulšanai nepieciešamais inventārs


Olu baltumu kulšanai vispiemērotākā būs nerūsējoša tērauda bļoda. Vari izmantot arī emaljētu, māla vai stikla bļodu. Savukārt visnepiemērotākā šim mērķim būs plastmasas bļoda, jo tas ir materiāls, kas pat pēc cītīgas mazgāšanas var būt klāts ar taukainu kārtiņu, tādēļ olu baltumus sakult stingrās putās plastmasas bļodā var būt ne vien grūti, bet pat neiespējami. Arī alumīnija bļodā sakult olbaltumus neizdosies.

Pirms kulšanas bļodu rūpīgi izslauki pavisam sausu. Sausai un tīrai jābūt arī kuļamajai slotiņai.

Kulšanai izmanto metāla putojamo slotiņu vai, vēl labāk, jaudīgu rokas mikseri, jo tas krietni vien paātrinās procesu. Kokteiļu blenderis baltumu sakulšanai nebūs piemērots.

Kā pareizi kult olu baltumus

Foto: Shutterstock


Olas baltumus būs vieglāk sakult, ja tie būs svaigi un pavisam auksti. Vecas olas kļūst ūdeņainas, tādēļ tās sakult ir grūti. Lai uzlabotu procesu, vari pievienot šķipsniņu sāls, citronskābes vai pilienu etiķa.

Svarīgs moments ir olu baltumu atdalīšana no dzeltenumiem. Šis darbiņš jāveic ļoti uzmanīgi un rūpīgi, jo, ja olas baltumam būs klāt kaut kripatiņa olas dzeltenuma, bezē sakult neizdosies.

Kuļot olu baltumus, jāapbruņojas ar pacietību, jo ir tikai normāli, ka pēc pirmajām kulšanas minūtēm vēl nesāk veidoties stingras putas.

Ņem vērā, ka sākumā cukuru olu baltumiem nepievieno, tad tos nebūs iespējams sakult. Cukuru pakāpeniski, pa karotei sāk pievienot un iekult olu baltuma masā, kad putas jau ir pietiekami stingras.

Jāturpina kulšanu līdz brīdim, kad putas ir stingras, zīdaini spīdīgas, viegli vijīgas un pie putojamās slotiņas veido skaistu cepurīti. Apgāžot bļodu, šādas putas nekritīs no tās laukā. Kad šādas putas iegūtas, pārtrauc kulšanu, jo tās var saplakt un viss darbs būs vējā.

Labi sakultiem baltumiem ir jāpalielinās apjomā 4-5 reizes un jāsaglabā forma. Tie nedrīkst izplūst un putām jābūt stingrām.

Kad olbaltums sakults, saldajā olu baltumu masā uzmanīgi iemaisa kukurūzas cieti. Vairākas receptes paredz arī etiķa vai citronu sulas pievienošanu.

Ja vēlies, vari uzmanīgi iecilāt sakultajos baltumos arī sadrupinātus riekstu gabaliņus, bet, ja vēlies, lai bezē pamatne ir šokolādīga, pievieno un iemaisi kakao pulveri.

Kā cept bezē ruletes pamatni


Iepriekš sakarsē cepeškrāsni. Ir dažādi ieteikumi, cik grādos cept bezē ruleti. Viens – 150 grādos 40-45 minūtes, otrs – līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī 10-12 minūtes, tad samazināt temperatūru līdz 150 grādiem un cept vēl 10-12 minūtes. Eksperimentālā ceļā katrs var izvēlēties sev tīkamāko veidu.

Pēc sakulšanas baltumi jāizliek un jāizlīdzina taisnstūra formā uz cepamā papīra, uz kuras pirms tam var viegli iezīmēt pamatnes vēlamās aprises. Baltumus nedrīkst saspiest, jo tad zudīs to gaisīguma efekts.

Pēc cepšanas bezē plāksni izņem no krāsns, tai uzreiz pārklāj pāri dvieli un ļauj atdziest, tad to apgriež otrādi.

Kad rulete atdzisusi, uzmanīgi atdala cepamo papīru, pārziež ar vēlamo krēmu, pārber ar ogām, augļu gabaliņiem, drupinātām pistācijām vai citām piedevām pēc izvēles un to uzmanīgi sarullē.

Zemāk atradīsi astoņas bezē rulešu variācijas iedvesmai.

Lai labi garšo!

Bezē rulete ar laima krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Salda olbaltumu biskvīta gaisīgā rulete ar skābenu laima putukrējuma pildījumu. Mutē izkusīs katrs gabaliņš, jo īpaši, ja baudīts kopā ar gardu tējas vai kafijas tasi.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar vārīto krēmu un jāņogām

Foto: DELFI


Kolēģi darbā jau atkal iesmies, ja atzīšu, kā tapa šis kārums, bet tā tiešām bija! Kaut ko gardu gribējās, tad nu no tā, kas ledusskapī bija, arī gatavojām. Ja vadīsies precīzi pēc norādēm, izdosies pagatavot īstenu vasaras gardumu, tikai rēķinies, ka katrs ēdājs gribēs papildporciju.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar biezpiena un aveņu krēmu

Foto: Privātais arhīvs


Kraukšķīga bezē rulete ar kārdinošu biezpiena un aveņu krēma pildījumu. Īsts baudījums!

Lasīt vairāk

Ogu un bezē rulete bez cukura un taukvielām

Foto: Shutterstock


"Ja neesi izteikts saldummīlis, bet gribi desertā pamieloties ar ko patīkami saldskābu, iesaku pagatavot šo gardo ruleti, kas nenodarīs kaitējumu slaidajai līnijai," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Lita.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar zemenēm

Foto: Shutterstock


Vasarai piestāv gaisīgi un viegli deserti, tāpēc ierastās biskvīta ruletes vietā jāizbauda kārdinošā bezē rulete, ko lieliski papildina svaigo zemeņu klātbūtne.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar laima krēmu un ogām

Foto: Shutterstock


Gaisīga bezē rulete ar spirgtu laima krēmu un sulīgām ogām. Mutē izkusīs katrs gabaliņš!

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar šokolādes krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Kad gavēnis beidzies, var sevi palutināt ar kādu kārumu. Bezē rulete prasīs zināmas iemaņas un roku veiklību, bet rezultāts pārspēs visu gaidīto! Izmēģini!

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar iebiezinātā piena un piparmētru krēmu

Foto: Vida Press


Saldi kraukšķīga bezē rulete ar kārdinošu iebiezinātā piena krēma pildījumu, turklāt šo jau tā bagātīgo garšu buķeti papildina arī rīvēta piparmētru šokolāde. Īsti svētki! Īsts baudījums!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!