Foto: iStock
Rudens ir silto komforta ēdienu laiks, kad gribas darbināt cepeškrāsni un plīti uz pilnu jaudu. Salāti, ja tos papildināsi ar krāsnī ceptiem dārzeņiem, nule kā vārītiem pākšaugiem vai graudaugiem un aizdarīsi ar sieru vai sātīgu mērci, būs perfekts komforta ēdiens, turklāt bez liekas smaguma sajūtas - tieši tas, kas vajadzīgs raitam un enerģiskam nedēļas sākumam.

"Bezgaļas pirmdiena" ("Meatless Monday" tulkojumā no angļu val.) ir modīga un jau iegājusies paraža Eiropā, jo samazināts gaļas patēriņš labvēlīgi ietekmē gan veselību, gan ģimenes budžetu.

Lieliska izvēle silto bezgaļas salātu pamatam būs sātīgās, olbaltumvielām bagātās pupiņas. Iepriekš tās ir jāpārlej ar ūdeni un jānomērcē. Izlasi šo rakstu, kurā atklājām noderīgus knifus, kā izvārīt salātiem, zupai vai sautējumam paredzētās pupiņas bez ilgstošas mērcēšanas.

Foto: Shutterstock

Ģeniāla kaltētu pupiņu ātrā alternatīva ir konservētas pupiņas, kuras nav ne stundām ilgi jāmērcē, ne jāvāra. Tieši tādēļ pieredzējušas saimnieces allaž tur pa ķērienam pāris pupiņu bundžas, zinot, ka vajadzības gadījumā gardi salāti būs pagatavojami pārdesmit minūtēs. Gluži tāpat kā pupiņas, siltajos salātos lieliski iederēsies arī turku zirņi. Izmantojot konservētus zirņus vai pupiņas, nolej šķidrumu (te atradīsi pamācību, kā no tā pagatavot bezē cepumus) un bundžiņas saturu uzsildi pannā, kur iepriekš nelielā eļļas vai sviesta daudzumā apcepts sīki sakapāts sīpols vai pāris ķiploka daiviņas.

Siltajiem salātiem var izmantot ne vien pākšaugus, bet arī dažādus graudaugu produktus, piemēram, grūbas, kvinoju, rīsus bulguru, kuskusu vai rīsus. Nesmādē arī iepriekšējā dienā uzbriedināto kuskusu vai novārītus rīsus, jo tvaicēti, uzsildīti mikroviļņu krāsnī vai apcepti pannā, tie var kalpot kā pamats siltajiem salātiem.

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja piekop veselīgu dzīvesveidu un skaiti kalorijas, tad salātu pamatam izmanto rukolu, Ķīnas kāpostu, ledussalātu, spinātu lapiņas vai jebkādus citus tīkamus gatavos salātu maisījumus un papildini tos ar siltiem dārzeņiem, kas cepti krāsnī, vārīti vai grilēti.

  • Šajā rakstā atklājām, kā izvairīties no piecām biežāk pieļautajām kļūdām, cepot dārzeņus krāsnī.

Aizdaram mēs iesakām vieglu vinegreta mērci no citrusu sulas, eļļas, graudu sinepēm un kapātiem zaļumiem. Starp citu, salātu mērci uz eļļas bāzes visvienkāršāk ir sajaukt, liekot visas sastāvdaļas burciņā un sakratot tās. Karstie salāti garšos īpaši labi, kontrastam pārlieti ar atsvaidzinošu jogurta-ķiploku mērcīti uz bezpiedevu jogurta bāzes, ko vari pagatavot sekojot šīs receptes norādījumiem.

Foto: Shutterstock

Sātīgumam siltos salātus pārkaisi ar fetas, brinzas vai kazas siera drumstalām. Bunte sīki sakapātu pētersīļu, diļļu vai lociņu salātiem piešķirs papildus vitamīnu devu, bet sasmalcināti riekstu kodoli būs gluži kā punktiņš uz "i". Par garšu dažādību gādās arī novārītas vai plaucētas olas, sauja kaperu, olīvas, kāds marinēts gurķītis vai sviestā apceptas sēnes.

Kad karstie salāti gatavi, būtu labi, ja tu tos servētu uz iepriekš sasildīta šķīvja, lai gardā maltīte pēc iespējas ilgāk saglabātos silta.

Esi radošs un ķeries pie darba!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!