Foto: Shutterstock
Bietes tik tiešām var uzskatīt par vienu no ziemas sezonas superporduktiem. Šo košo dārzeņu sastāvā esošās vielas pazemina asinsspiedienu, paaugstina dzelzs līmeni, stiprina imunitāti un samazina holesterīna līmeni asinīs, kā arī palīdz no organisma izvadīt lieko ūdeni - tas ir īpaši svarīgi veselīgai sirds darbībai. Tādēļ tiem, kuri sirgst ar sirds un asinsvadu slimībām, bietes ir īpaši noderīgas un ieteicamas uzturā. Bet, pat ja vari lepoties ar izcilu veselību, bietes palīdzēs piešķirt krāsu un garšu tavai ēdienkartei.

Galda bietes vari lietot uzturā svaigā veidā, vārītas, kaltētas, sasaldētas, skābētas u.c., vai vai pagatavot no tām sulu.

Biešu košais tonis ir lieliska krāsviela, tādēļ to vari izmantot marinādēm vai mērču un jogurtu iekrāsošanai.

Kaut tas šķiet neierasti, izrādās, ka bietes var izmantot arī gardu desertu pagatavošanai.

Īpaši aromātiskas ir krāsnī ceptas bietes. Vienkārši sagriez tās šķēlēs, pārkaisi ar sāli, pārslaki ar eļļu un liec krāsnī. Pēc 10 minūtem tās būs gatavas un izmantojamas gardu salātu vai piedevu pagatavošanai.

Bietēm "piestāv" zilais siers un valrieksti. Tās "draudzējas" arī ar citrusaugļiem. Ideja svaigiem salātiem: rukolai pievieno apelsīna šķēlītes, plānās daiviņās sagrieztas bietes, pārkaisi ar sadrupinātu zilo sieru, valriekstiem, pievieno sāli, piparus un pārslaki ar citrona sulu.

Noderīgi padomi

Biešu vārīšanai jāizvēlas piemērots trauks, tāds, kurā pēc iespējas mazāk telpas paliek gaisam. Lai bietes būtu garšīgākas, tās labāk vārīt nemizotas un nesagrieztas. Lai samazinātu vitamīnu zudumu, bietes jāvāra slēgtā traukā. Tās jāliek verdošā ūdenī. Nav ieteicams ūdenim pievienot sāli, jo tad biešu garša pasliktinās.

Lai ātri izvārītu bietes, vāri tās 20 minūtes, tad nolej verdošo ūdeni un pārlej bietes ar aukstu ūdeni.

Izteikti sarkano krāsu biešu zupai dod skābā vide, tādēļ, vārot zupu, pievieno tai mazliet etiķa vai citrona sulu.

Tautas medicīnā ar biešu sulu skalo sāpošu kaklu, it īpaši angīnas gadījumā.

Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē

Foto: J.Roze
Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ka ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.

Lasīt vairāk

Biešu biezeņzupa ar zilo sieru

Foto: Shutterstock
Klasiskā biešu zupa apnikusi? Izmēģini ko jaunu - biešu biezeņzupu ar zilo sieru! Recepti iesaka
Lido
šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Biešu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock
Kraukšķīgi un pikanti biešu salāti ar bagātīgu garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Biešu siera kūka

Foto: DELFI
Šo nedaudz veselīgākas siera kūkas recepti piedāvā Restorāns 'Hot'e' veselīgās ēšanas meistarklases ietvaros, autore Iveta Lamberte.

Lasīt vairāk

Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935.gada receptes

Foto: Shutterstock
Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".

Lasīt vairāk

Biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu

Foto: Publicitātes foto
Rimi
veselīgas ēšanas kustības
Aikāgaršo
šefpavārs Normunds Baranovskis rosina svētkus sagaidīt tradicionālās noskaņās, pagatavojot veselīgus un gardus ēdienus. Izmēģini biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu!

Lasīt vairāk

Ļoti vienkārši un glīti: vārīta mēle ar bietēm

Foto: mosfood

Viss ģeniālais ir vienkāršs - tāda ir arī šī uzkodu recepte, kurā vienkāršo un nesamāksloto garšu papildina ļoti baudāms pasniegšanas veids.

Lasīt vairāk

Siļķu rolmopši biešu marinādē ar putotu biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: J.Roze
Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to nedaudz neparastā izpildījumā. Biezpiens ar putukrējumu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Garšo ne mazāk lieliski un piešķir maltītei nedaudz jautrības.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru

Foto: Shutterstock
Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Dārzeņu biezzupa ar biešu un kaperu jogurtu

Foto: J.Roze
Dārzeņu biezzupa, kuru var pagatavot no tā, kas mājās. Svētku sajūtu šai sātīgajai zupiņai piešķir aizdars - biešu un kaperu jogurts.

Lasīt vairāk

Īstā siļķe kažokā

Foto: Shutterstock
Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla Cālis.lv lietotājas Ilviksas "Īstā siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!