Foto: Shutterstock

Prāvie, violetie baklažāni jau sen vairs nav nekāds dižais jaunums ne veikalu plauktos, ne piemājas siltumnīcās. Taču aizvien vēl vairāmies garšīgo dārzeni iekļaut savā ikdienas maltītē, ļaujot vien tam "pievienoties" kādam ēdienam, kad to stingri pieprasa recepte, piemēram, gatavojot dārzeņu sacepumus. Kā sadraudzēties ar baklažāniem? Lūk, daži veidi, kā to pagatavot!

Termiski apstrādātiem baklažāniem ir maiga riekstu piegarša, tāpēc cepti, grilēti, vārīti un sautēti tie būs krietni vien garšīgāki, nekā svaigi. Pirms baklažānus gatavo, tos sagriež biezās šķēlēs horizontāli vai vertikāli, un nedaudz apkaisa ar sāli. Ļauj izdalīties baklažāna "sulām" vismaz 15 minūtes, un tad ar papīra dvieli noslauka lieko mitrumu.

Cepot baklažānus, gluži kā citus dārzeņus, jāievēro tas, ka temperatūrai jābūt augstai. Tātad, ap 200 grādiem. Ja baklažānus cep uz pannas, tad vispiemērotākā būs grilpanna – iegūtais rezultāts būs garšīgs un skaists. Cepot baklažānus, apslaki tos ar olīveļļu, kas izcels maigo garšu. Apcept var vienkāršas baklažānu šķēlītes, kurām pēc tam pievienot mērci, vai arī sapildīt tos ar malto gaļu, sieru, dārzeņiem un pat saldajiem augļiem un ogām. Pamēģini baklažāniem pievienot granātābolu – rezultātā iegūsi interesantu un gardu maltīti!

Tāpat baklažāni būs lieliska piedeva sautējumiem, sacepumiem un makaronu ēdieniem. Tie lieliski saplūdīs un papildinās citas sastāvdaļas. Baklažānus izmanto slavenā franču ēdiena ratatuja pagatavošanai, kā arī pievieno spageti ēdieniem. Gluži kā kabačus, arī baklažānus var apcept uz pannas kraukšķīgā mīklā vai vārīt eļļā. Bet burvīgs smēriņš sanāks, ja baklažānus pagatavosi gluži kā pastēti, kopā ar papriku vai jau pieminētajiem kabačiem.

Bet, ja esi iecienījis zupas, no baklažāniem var pagatavot arī burvīgu krēmzupu. Tos pirms likšanas zupā apcep cepeškrāsnī, bet pēc tam sablendē ar buljonu. Un kur nu vēl bez baklažānu rullīšiem, kas pildīti ar sieru vai citām sastāvdaļām – tie būs lieliska uzkoda reizēm, kad mājās gaidāmi viesi.

Pildītas baklažānu laiviņas

Foto: Privātais arhīvs

Gardas baklažānu laiviņas, kas pildītas ar tomātiem, sīpoliem un pārkaisītas ar sieru, kas pēc pagatavošanas ir patīkami izkusis. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Sallija, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Pilngraudu spageti ar baklažāniem un cukīni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pasakainā pasta, krāsnī apcepti baklažāni un cukīni, kā arī citrona spirgtums vienā šķīvī. Maltīte, kuru baudīt gan sātīgās pusdienās, gan vieglās vakariņās. Bet pagājušās vai gaidāmās vasaras garšu uz mēles sajust palīdzēs bazilika un piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Ratatouille, kas pārsteigs ikvienu

Šis ēdiens ir lieliski piemērots nesteidzīgiem brīvdienu vakariem, jo tā cepšana aizņem daudz laika, tomēr rezultāts ir brīnišķīgs! Pārsteigsiet ikvienu savu draugu un ģimenes locekli! Tā mums raksta receptes autore Anita Marija Podniece, piesakoties Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.

Lasīt vairāk

Fusilli pasta ar baklažāniem pikantā tomātu mērcē

Foto: Publicitātes foto

Sātīgā, pikantā pasta ar baklažāniem ir ideāli piemērota veģetāriešiem un tiem, kas ikdienas uzturā nelieto piena produktus. Labi garšos arī tad, ja otrreiz uzsildīta. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!

Lasīt vairāk

Apcepti baklažāni un cukīni ar lazdu riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi siltie salāti ar cukīni un baklažāniem, kas fantastiski garšo kopā ar bezpiedevu jogurta mērci. Kraukšķīgumu maltītei piešķirs lazdu rieksti. Pats jaukākais – šo maltīti vari baudīt gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti pildīti baklažāni ar spinātiem un čorizo

Foto: Shutterstock

Gribi kaut ko garšīgu un krāsainu? Izvēlies nedaudz pikanto spāņu čorizo desu. Tā nekad neliek vilties. Piedāvājam to izmantot kā baklažānu pildījumu kopā ar sieru, tomātiem un spinātiem. Sagatvošana kopā ar cepšanu krāsnī neaizņems vairāk kā 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Veselīgā polentas pica ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Neparasta, garda un veselīga pica, kuras sastāvā nav ne kripatiņas "parasto" miltu. Tā vietā - itāļu vērtīgā putra polenta, kas papildināta ar gardiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīši ar kazas sieru

Foto: Shutterstock

Baklažānu rullīši ar sieru - gardi gan aukstā gan karstā veidā.

Lasīt vairāk

Baklažānu un tomātu crostini

Foto: PantherMedia/Scanpix

Baklažānu un tomātu krostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem

Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Ratatujs jeb dārzeņu sautējums franču gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs (ratatouille) - tradicionālais un visā pasaulē slavenais dārzeņu sautējums, satiekoties baklažānam, paprikai, tomātiem un cukini.

Lasīt vairāk

Sautēta jēra gaļa ar baklažāniem

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī sautēta jēra gaļa ar baklažāniem - aromātiska un labi garšos kopā ar rīsiem vai kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Baklažāni rīvmaizē

Foto: Shutterstock

Baklažāni rīvmaizē gardi kā piedeva pie sautētas gaļas, kotletēm vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock

Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Baklažānu krēmzupa

Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.

Lasīt vairāk

Baklažānu un paprikas pastēte

Foto: Shutterstock

Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.

Lasīt vairāk

Tomātu, baklažānu un paprikas sautējums

Foto: Shutterstock

Viegls dārzeņu sautējums ar bagātīgu garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!