Foto: Shutterstock

Brokastīs pasniegt ceptas olas ir ierasts daudzviet pasaulē, tās garšo visiem un to cepšanā ir iespējama ļoti liela dažādība - sākot ar vienkāršo vēršaci un beidzot ar bagātīgiem kulteņiem.

Cepot olas, būtu tikai jāņem vērā, ka perfekti izceptas olas skaitās tās, kurām ir pēc iespējas mazāk piecepuma jeb karamelizācijas. Olu maigā garša izceļas tieši tad, kad vēl nav izveidota brūnā garoziņa, turklāt tā ļoti ātri kļūst rūgta. Šis ieteikums būtu īpaši jāņem vērā, cepot vēršaci. Mums daudziem nepatīk, ja vēršacij virs dzeltenuma saglabājas baltuma receklis (arī man).

Lai izceptu baltumu pilnībā, tiek izmantoti dažādi paņēmieni: ola tiek griezta apkārt, uz pannas tiek likts vāks, lai karstums starotu atpakaļ, bet ļoti bieži šie paņēmieni beidzas ar izceptu ne tikai baltumu, bet arī ar dzeltenumu. Pēdējā laikā izmantoju Džeimija Olivera ieteikto paņēmienu vēršacs cepšanai - cepšanas laikā ar karsto elļu no pannas aplaistu vēršaci no augšas. Karstā eļļa maigi sarecina baltumu virs dzeltenuma, atstājot dzeltenumu joprojām mīkstu un krēmīgu.

Arī cepot omleti un kulteni, jācenšas olu nepārcept sausu. To jāpārstāj cept, pirms olu masa sarecējusi pilnībā. Noņemot omleti vai kulteni no pannas, ola joprojām turpina recēt un cepties, jo iekšējā temperatūra ir pietiekami augsta.

Piedāvājam 17 olu cepšanas idejas, izvēlies savām brokastīm piemērotāko!

Kārtainās mīklas plātsmaize - 'Vēršacs'

Kārtainās sviesta mīklas plātsmaize ar kūpinātu bekonu, pākšu zirņiem un "vēršacīm" būs neparasts cienasts Lieldienu brokastu rītam. Recepti iesaka Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce.

Lasīt vairāk

Omlete ar zaļajiem zirnīšiem un rīvētiem kartupeļiem

Foto: Shutterstock

Omlete brokastīs ir klasika, bet tā ir arī visātrāk pagatavojamā uzkoda slinkā svētdienā vai aizņemtas dienas steigā. Izmēģini gardo un vienlaicīgi ātri pagatavojamo omleti ar saldētiem zirnīšiem un kartupeļiem. Papildini to ar kariju un iegūsi austrumniecisku garšas buķeti, kuru īpaši izcels kinzas zaļumiņi.

Lasīt vairāk

Vēršacs ar sīpoliem un tomātiem

Foto: Shutterstock

Vēršacs ar sīpoliem un tomātiem - gardām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Maigā omlete cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Maiga un gaisīga brokastu omlete, ko gatavo cepeškrāsnī, bet tikpat veiksmīgi to var izcept arī pannā uz plīts. Atbilstoši garšas kārpiņu gaumei un ledusskapja krājumiem to var papildināt ar dažādām piedevām - sieru, dārzeņiem, zaļumiem, gaļu. Recepti iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars.

Lasīt vairāk

Vēršacs

Foto: Shutterstock

Klasiskā un pārbaudītā vērtība - vēršacs.

Lasīt vairāk

Omlete vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Omlete vācu gaumē brangām brokastīm visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Cepts avokado ar olu

Sauksim lietas īstajos vārdos – olas ir un būs piemērotākā maltīte steidzīgajiem. Un kamēr vien mājās ir kāda ola, tikmēr badā neviens nav nomiris – arī visneprasmīgākais pavārs. Kad klasiskā omlete un vārītas olas apnikušas, var mazliet paspēlēt gardēžos un brokastīs pagatavot avokado – olu laiviņas.

Lasīt vairāk

Omlete provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Omlete provansiešu gaumē ar tomātiem, puraviem un baziliku.

Lasīt vairāk

Spēcinošā brokastu omlete ar zaļumiem mafinu izskatā

Foto: Shutterstock

Atraktīvs veids, kā baudīt brokastu omleti – izcep to mafinu pannā! Sakul olas, pievieno papriku, tomātus, šampinjonus un zaļumus, un lej individuālās porcijās. Ar 12 omletes gabaliņiem pietiks, lai pabarotu visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Fiksā un pavisam vienkāršā omlete

Foto: Shutterstock

Šī omlete būs īsti laikā, kad ir vēlme pēc neapstrīdamas klasikas. Viss, kas vajadzīgs, ir pāris olas, garšvielas un zaļumi garnēšanai. Viegli un ātri!

Lasīt vairāk

Pufīga pildītā omlete ar kūpinātu lasi un krēmsieru

Foto: Vida Press

Reizēm gadās, ka jau pēc pamošanās jūties tik ļoti noguris, ka, lai saņemtos ikdienas gaitām, nepieciešamas sātīgākas brokastis. Izmēģini šo pufīgo omleti, kas pildīta ar krēmsieru un kūpinātu lasi.

Lasīt vairāk

Omlete ar sēņu un tomātu pildījumu

Foto: Shutterstock

Labam un sātīgam dienas sākumam - garda omlete, kas pildīta ar sēnēm un tomātiem.

Lasīt vairāk

Sātīgais olu kultenis

Baudot atvaļinājumu un pavadot daudz ēdienreižu ārpus savas virtuves, vienā no savām mīļākajām kafejnīcām notiesāju sviestmaizi, kas kalpoja par iedvesmu šai receptei - olas ar spinātiem, sarkano sīpolu, krēmsieru un žāvētu lasi. Sātīgā kulteņa pagatavošana ir ļoti vienkārša un tā ir ideāli piemērota maltīte pirmajām vēsajām rudens dienām.

Lasīt vairāk

Siera omletes rullīši ar spinātiem un rukolu

Ātri pagatavojama un sātīga siera omlete ar svaigiem spinātiem un rukolu. Garšīgas brokastis - labs dienas sākums!

Lasīt vairāk

Omlete ar kamambēra sieru

Foto: Shutterstock

Omlete ar kamambēra sieru derēs gan brokastīm, gan launagam, gan vakariņām.

Lasīt vairāk

Olu kulteņa karstmaize 'Gaisīgais ziediņš'

Ik pa laikam ir tādas īpašas dienas, kad brokastīs vēlamies ko īpašu un neparastu, bet tajā pašā laikā ne pārāk ekstravagantu. Lūk, ideja - olu kultenis, kas pagatavots kā mākslinieciski gaisīgs zieds!

Lasīt vairāk

Olu kultenis ar pienu

Foto: Shutterstock

Ikdienas rīta brokastīm - olu kultenis ar pienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!