Foto: Shutterstock
Šķiet, nav universālāku produktu kā siļķe un kartupeļi – vismaz latviešu ēdienkartē. Tie ir ārkārtīgi vienkārši un visiem pieejami, taču pagatavojami pārsteidzoši dažādos garšīgos veidos. Ne velti kartupeļi tiek dēvēti par mūsu otro maizi, un arī siļķi lielākoties ēd visi – arī tie, kuri apgalvo, ka zivis neēdot. Tā iederēsies gan pieticīgākai ikdienas maltītei, piemēram, kopā ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem un biezpienu, gan dažādos salātos – ar bietēm, āboliem, burkāniem. Tāpat siļķe lieliski piestāv arī svētkiem – kurš svētku galds gan būtu iedomājams bez klasiskās siļķes "kažokā"?

Vecāka gadagājuma saimnieces atminas, ka siļķe un kartupeļi izsenis ir celti galdā arī gavēņa laikā, gatavojot no šiem produktiem garšīgus un daudzveidīgus ēdienus, kas neesot bijuši nekādi garlaicīgie. Kā zināms – viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, tādēļ pirmssvētku gavēņa izskaņai esam sarūpējuši daudzveidīgas kartupeļu un siļķu receptes.

Lai labi garšo!

Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siļķes sacepums

Foto: Shutterstock

Ziemas pusdienās vai vakariņās iederēsies mūsu tradicionālā siļķe, kura kopā ar kartupeļiem un piena-olu mērci uzburs gardu sacepumu. Ja izmanto sālītu siļķi, to pirms cepšanas pa nakti iemērc aukstā ūdenī. Ja izmanto siļķi eļļā vai marinādē, nosusini sausu papīra dvieļos.

Lasīt vairāk

Siļķu rullīši ar bietēs marinētiem sīpoliem, biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: DELFI

Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir īstena latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to pagatavot neierastā izpildījumā. Biezpiens ar jogurtu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Šāda krāsaina un koša klasikas interpretācija iepriecinās gan lielus, gan mazus ēdājus, un padarīs īpašu pat visikdienišķāko maltīti.

Lasīt vairāk

Pienā mērcēta siļķe ar ābolu salātiem

Vakariņu starts – siļķes uzkoda, kurai klāt gardi ābolu salātiņi. Ieturēta klasiskās poļu nacionālās virtuves vērtībās, turklāt receptē āboli celti pavisam jaunā, garšīgākā gaismā. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Siļķe marinādē (recepte ar etiķa esenci)

Foto: Shutterstock

Marinēta siļķe ir iecienīta uzkoda, neslēpsim, īpaši - pie mazā graķīša.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar siļķi un granātābolu sēkliņām

Foto: DELFI

Ļoti gardi, koši un zibenīgi pagatavojami salāti, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm klauvē negaidīti viesi. Šie salāti ir pagatavojami vien nieka 10 minūšu laikā – visas sastāvdaļas atliek vien salikt bļodā, pārliet ar mērci un pārkaisīt ar spridzīgi košajām granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un siļķi

Foto: Shutterstock

Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.

Lasīt vairāk

Marinēta siļķe korejiešu gaumē

Foto: mosfood

Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!

Lasīt vairāk

Pupiņu - siļķes un puravu salāti

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojami pupiņu - siļķes un puravu salāti.

Lasīt vairāk

Sātīgais siļķu sacepums ar kraukšķīgu zaļumu rīvmaizes garoziņu

Foto: DELFI

Kraukšķīgā zaļumu garoziņa ir šī vienkāršā, bet gardā un ļoti sātīgā sacepuma akcents. Kartupeļu – siļķu sacepuma maigo garšu īpaši labi papildinās dažādi skābēti vai marinēti dārzeņi, kā arī salāti, piemēram, klasiskie tomātu – gurķu salāti ar dillēm un lociņiem.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu

Foto: DELFI

Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!

Lasīt vairāk

Citronīgi kartupeļi ar tomātiem, olīvām, un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Pagatavo ceptus kartupeļus grieķu gaumē – papildināti ar olīvam, svaigiem zaļumiem, sulīgiem tomātiem un citronu sulā marinētiem fetas siera gabaliņiem, tie ne vien izskatīsies ļoti kārdinoši, bet veidos tiešām izcilu garšu salikumu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas kartupeļu un siera bumbiņas

Foto: DELFI

Kartupeļu bumbiņas ar sieru ir lielisks veids, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušo kartupeļu biezputru. Zeltaini kraukšķīgās bumbiņas ļoti garšos bērniem, it īpaši, ja pasniegsi tās ar atsvadzinošo Tzatziki mērcīti un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu kotletes jeb plācenīši

Foto: Shutterstock

Kartupeļu kotletes – lēti, sātīgi un gardi. Garšos lieliski kopā ar skābo krējumu un svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pusītes ar sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgi un sierīgi kartupeļi mundierī – to pildījums būs īpaši mīksts un gards. Ēd tāpat vai pasniedz ar salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Veģetārā kartupeļu zupa

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama kartupeļu biezzupa ar sīpoliem un ķimenēm izteiksmīgākai garšai. Sena recepte, kas tikpat labi garšo joprojām.

Lasīt vairāk

Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar seleriju kātiem un marinētiem gurķiem

Foto: DELFI

Kārdinājums pēc jaunajiem kartupelīšiem ir tik liels, ka gribās tos pagatavot visdažādākajos veidos. Meklējot jaunas garšas ikdienas maltītēs, pagatavo šos salātus, kas sātīgi pabaros un atklās jaunas garšu nianses.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un zivs sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sacepumiem nebūt nav jābūt sarežģītiem – vajadzēs vien kartupeļus, zivs gabaliņus un mazliet piena mērces. Visu liec cepamtraukā, krāsnī iekšā un gardas pusdienas vai vakariņas gatavas!

Lasīt vairāk

Kartupeļu un puravu omlete

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga kartupeļu un puravu omlete, ko baudīt ne vien brokastīs, bet arī kādā citā maltītē dienas laikā. Ja omleti vēlies nedaudz citādāku, to var cept arī cepeškrāsnī un papildināt ar rīvētu cieto sieru.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputra ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Divas reizes cepti kartupeļi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi spāņu gaumē ar pikantu salsu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepti kartupeļi ar papriku ir viena no vispopulārākajām un atpazīstamākajām spāņu tapām. Šai uzkodai piemērotāki būs kartupeļi, kas nav pārāk miltaini. Pasniedz ar salsu un ķiploku majonēzi, kuras recepti var izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi bez taukvielām

Foto: Shutterstock

Kartupeļus, izmantojot olbaltumu, var izcept gandrīz bez taukvielām. Eļļu izmanto tikai tik daudz, lai ietaukotu pannu un lai kartupeļi nepieliptu pie tās.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas ar biezpienu

Foto: Shutterstock

Karstajām uzkodām kartupeļu pankūkas ar biezpienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!