Foto: Shutterstock /Publicitātes foto kolāža
Par čia sēklu pozitīvo ietekmi uz veselību ir dzirdējis teju katrs, bet, tā kā šo produktu esam iepazinuši samērā nesen, ne visi zina, kā tās izmantojamas. Mazās, melnās sēkliņas spēj uzsūkt sevī daudz vairāk šķidruma nekā pašas sver, tādēļ veselīga uztura speciālisti iesaka tās pievienot zaļajiem veselības kokteiļiem un mazkaloriju desertiem, tādējādi nodrošinoties ar nepieciešamo papildus šķidrumu, vērtīgām uzturvielām un piešķirot maltītei interesantāku tekstūru.

Čia sēklas tiek iegūtas no Spānijas salvijas (Salvia hispanica), kuras dzimtene ir Centrālamerika un Dienvidamerika. Mēs vairāk zinām ārstniecības salviju un mirdzošo salviju, kas ir krāšņumaugs. Čia sēklas satur visai daudz omega 3 un omega 6 taukskābju, antioksidantus, olbaltumvielas, šķiedrvielas, tāpēc var būt veselībai noderīgas. Tajās ir arī tauki, taukskābes līdzīgi kā jebkurās citās sēkliņās. Čia sēklas sporta draugi nereti lieto enerģijas vairošanai. Sēkliņām nav izteiktas garšas, tāpēc tās var pievienot dažādiem ēdieniem – jogurtiem, salātiem un kokteiļiem.

Čia sēklu apvalciņos ir gļotvielas. Tas tāpēc, ka sēkliņu no augsnes var viegli aizpūst vējš. Gļotvielas tam neļauj notikt – noķerot augsnē pat vismazāko mitrumu, sēkla var piebriest un nostiprināties augsnē, lai vēlāk sāktu dīgt. Viens no aspektiem, kāpēc būtu ieteicams lietot čia sēklas, – tās palīdz attīrīt organismu, stimulē zarnu trakta darbību. Gļotvielas uzbriest, saista toksiskos produktus, kas izveidojušies cilvēka organismā, un palīdz no tiem vieglāk atbrīvoties. Tomēr jāatceras: izmantojot čia sēkliņas, jāuzņem arī gana daudz šķidruma.

Čia sēklas var būt labs atbalsts arī ceļā uz gudru svara mazināšanu. Kā skaidro uztura speciāliste Eva Kataja, tad čia sēklas, līdzīgi kā mūsu pašu linsēklas, satur ūdenī šķīstošās šķiedrvielas. Ja, piemēram, kefīrā iemaisa čia sēkliņas, tās pamatīgi piebriest, un šķidrums acīm redzami sarec. Apēstas šīs sēkliņas darbojas efektīvi, radot ilgstošu sāta sajūtu. Attiecības – glāzē šķidruma iejauc ēdamkaroti čia.

Lūk, 10 receptes veselīgiem kokteiļiem un desertiem ar čia sēkliņu piedevu!

Čia un kokosriekstu piena pudiņš ar ogām un zemesriekstu sviestu

Foto: Tasty For Me publicitātes foto

"Laiks tukšot saldētavu un pieliekamo! Ja tev krājumos ir skābens ievārījums un saldētas ogas, tad liec tos lietā, pagatavotu gardu desertu bez cepšanas un vārīšanas. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Kivi kārtainais kokteilis ar čia sēklām

Foto: Shutterstock

Smūtijs jeb kivi kārtainais kokteilis ar čia sēklām - ne tikai gards un veselīgs, bet arī ļoti izskatīgs.

Lasīt vairāk

Čia sēklu pudiņš ar kivi

Foto: Shutterstock

Ātro brokastu vai veselīga deserta ideja, ko sagatavot iepriekšējā vakarā – čia sēklu pudiņš. Kivi sezonā to vari papildināt ar šo augļu biezeni, kas piešķirs patīkamu svaigumu. Ja liekas, ka deserts par skābu vai pliekanu, to vari papildināt ar kādu tējkaroti medus.

Lasīt vairāk

Kūka glāzītē – vegānisks čia sēklu pudiņš ar mandelēm

Foto: Privātais arhīvs

Receptes autore Līva Immermane raksta, ka šis deserts ir ne tikai vegānisks, bet piemērots arī tiem, kas nevar uzturā lietot glutēnu.

Lasīt vairāk

Zemeņu un biezpiena kārtojums ar grauzdētām auzu pārslām

Foto: Publicitātes foto

Tuvojas Māmiņdiena, un, lai arī pie mums koki un krūmi vēl tikai plaucē bagātīgus pumpurus, citur pasaulē jau ienākas pirmā raža, tāpēc veikalu plauktos gozējas saldās, smaržīgās vasaras vēstneses zemenes. Lai iepriecinātu mammas un pateiktu paldies par mīlestību, rūpēm un atbalstu, ko viņas mums dod, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā garda zemeņu-biezpiena našķa recepti, ko ar nelielu palīdzību spēs uztaisīt pat pirmklasnieks.

Lasīt vairāk

Īpaši veselīgs citrusu–burkānu kokteilis ar ingveru

Foto: Publicitātes foto

Šis kokteilis būs ideāla vitamīnu un antioksidantu “bumba”, kas organismam palīdzēs atkopties pēc garā ziemas perioda un nodrošinās imunitāti pret pavasara vīrusiem! Smūtijā esošie citrusaugļi nodrošinās ķermeni ar C vitamīnu (C vitamīna daudzums šajā dzērienā pat nedaudz pārsniedz dienas devu).

Lasīt vairāk

Smūtijs enerģijas atgūšanai pēc treniņa

Foto: Publicitātes foto

Šo zibenīgi ātri pagatavojamo smūtiju, pateicoties sastāvā esošajām auzu pārslām, riekstiem un riekstu sviestam, īpaši ieteicams baudīt enerģijas atgūšanai pēc treniņa, skaidro dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks”.

Lasīt vairāk

Zaļais brokastu kokteilis ar banānu un riekstiem

Foto: Publicitātes foto

"Pievienojot kokteilim graudaugu pārslas, ogļhidrāti dos spēku visam rīta cēlienam, vitamīns B6 radīs laimes hormonu, vitamīns E aizsargās organismu no brīvajiem radikāļiem, kalcijs stiprinās kaulus, bet cinks un mangāns – imūnsistēmu," saka AS "Dobeles dzirnavnieks" kvalitātes vadītāja Gunta Pelnēna, papildinot, ka vērtīgās uzturvielas satur gan pilngraudu, gan ātri vārāmās auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Rabarberu un banānu kefīra kokteilis

Atsvaidzinošs gardums – kefīra kokteilis ar skābenajiem rabarberiem un saldo banānu. Gatavs būs dažās minūtēs!

Lasīt vairāk

Spēcinošais brokastu piena kokteilis ar dzērvenēm un sēklām

Foto: iStock

"Vēlos padalīties ar savu brokastu recepti - ātri,viegli un ļoti garšīgi, kā arī veselīgi tiem, kas grib tievēt vai uzturēt sevi formā," stāsta receptes autore Ivita.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!