Čiks un gatavs! Ducis sātīgu un varen gardu ķirbju krēmzupu darbdienām
Foto: Shutterstock

Ķirbju sezonai turpinoties uz pilnu klapi, daudzi vairs negrib ne domāt par ķirbju plācenīšiem un pankūkām, kas gatavotas no lielās, oranžās ogas. Ko iesākt, lai izdomas trūkuma dēļ nenāktos izniekot veselīgo sezonas dārzeņu ražu? Problēmas atrisinājums ir dažādas ķirbju zupiņas, jo tās ir sātīgas, gardas, turklāt pagatavojamas vien pusstundas laikā – ideāls risinājums ātrai pusdienu vai vakariņu reizei.

Viens no iecienītākajiem ķirbju izmantošanas veidiem, nenoliedzami, ir dažādas dārzeņu krēmzupas. Tā kā ķirbju garša ir neitrāla, tie saderēs teju ar visiem dārzeņiem, kā arī dažādiem garšaugiem, piešķirot zupai īpaši skaistu, apetītlīgi zeltainu krāsu

Ja vēlies, lai ķirbju krēmzupa ir sātīgāka, ietumē to, pievienojot katliņa saturam kādu kartupeli. Vēl saulaināku krāsu zupa iegūs, ja pievienosi košos jaunās ražas burkānus. Aromāta piešķiršanai vari izmantot jebkādus zaļumus – gan vēl salnu nenokostos pašmāju pētersīļus un selerijas, gan podiņos nopērkamo vai uz palodzes izaudzēto, reibinoši smaržojošo baziliku, timiānu, oregano vai rozmarīnu. Tikai atceries, ka zaļumi zupai jāpievieno mirkli pirms pasniegšanas, lai tie nezaudētu savu aromātu. Savukārt karija pulveris vai pasta, vai kurkuma ķirbju zupai piešķirs ne vien īpaši košu nokrāsu, bet arī ļoti patīkamas, austrumnieciskas garšu nianses.

Parūpējoties par konservatīvajiem klasisku vērtību cienītājiem un tiem, kas vēlas ataukt atmiņā bērnību, sarūpējām arī recepti pavisam vienkāršai ķirbju–mannas zupai, kas īpaši labi garšos, aizdarīta ar karotīti sviesta.

Arī biezzupas treknuma pakāpi katrs var variēt pēc patikšanas: kad katliņā apcepti sīpoli, puravi, ķiploki un garšsaknes, kā arī ķirbju gabaliņi, tiem var pievienot ūdeni vai buljonu – tik daudz, cik biezu zupu vēlies. Kad dārzeņi sablendēti, zupa būs vēl garšīgāka, ja tai pievienosi pienu un pagaidīsi, kad zupa "uzmetīs burbuli". Bet kaloriju neskaitītāji var droši uzlabot zupas garšu ar kādu karoti kausētā siera. Saldo krējumu vai krēmīgo kokosriekstu pienu (tā būs izcila izvēle ar kariju papildinātai ķirbju zupiņai), lai krēmzupa iegūtu īpaši samtainu garšu un patīkamu tekstūru.

Čiks un gatavs! Ducis sātīgu un varen gardu ķirbju krēmzupu darbdienām
Foto: Shutterstock

Ņem vērā, ka, gatavojot biezzupu, dārzeņus nav nepieciešams iepriekš sīki sakapāt – pietiks, ja ķirbjus un pārējās zupas sastāvdaļas pirms likšanas katlā nomizosi un sagriezīsi prāvos gabalos, jo galu galā tie tāpat tiks blendēti. Lai zupa būtu gatava ātrāk, dārzeņus pārlej ar verdošu buljonu vai iepriekš elektriskajā tējkannā uzvārītu ūdeni. Tad jau pēc 15-17 minūtēm dārzeņi būs gatavi.

Ja zupu gatavo uz ūdens vai buljona bāzes, garšas uzlabošanai – pirms pasniegšanas pārkaisi to ne vien ar kapātiem zaļumiem, bet arī ar rīvētu cieto sieru vai piedrupini fetu, pikantus zilā siera kriksīšus vai kādu citu mīkstā tipa sieru.

Kā punktiņš uz "i" ķirbju zupā būs īsi pirms pasniegšanas tai pievienoti maizes grauzdiņi, zeltaini sačurkstinātas bekona šķēlītes vai apgrauzdētas sēkliņas. Vari izmantot jebkuras, bet, protams, vislabākā izvēle šajā gadījumā būs grauzdētas ķirbju sēklas.

Lai labi garšo!

Source

Tasty

Tags

Iedvesma Ķirbju ēdienu receptes Biezzupas un krēmzupas Ķirbis Vakariņas
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form