Foto: Shutterstock
Ķirbju sezonai turpinoties uz pilnu klapi, daudzi vairs negrib ne domāt par ķirbju plācenīšiem un pankūkām, kas gatavotas no lielās, oranžās ogas. Ko iesākt, lai izdomas trūkuma dēļ nenāktos izniekot veselīgo sezonas dārzeņu ražu? Problēmas atrisinājums ir dažādas ķirbju zupiņas, jo tās ir sātīgas, gardas, turklāt pagatavojamas vien pusstundas laikā – ideāls risinājums ātrai pusdienu vai vakariņu reizei.

Viens no iecienītākajiem ķirbju izmantošanas veidiem, nenoliedzami, ir dažādas dārzeņu krēmzupas. Neitrālā ķirbju garša saderēs teju ar visiem dārzeņiem, kā arī dažādiem garšaugiem, piešķirot zupai īpaši skaistu, apetītlīgi zeltainu krāsu.

Ja vēlies, lai ķirbju krēmzupa ir sātīgāka, ietumē to, pievienojot virumam kādu kartupeli. Vēl saulaināku krāsu zupa iegūs, ja pievienosi burkānus. Aromāta piešķiršanai vari izmantot jebkādus zaļumus – gan vēl salnu nenokostos pašmāju pētersīļus un selerijas, gan podiņos nopērkamo vai uz palodzes izaudzēto, reibinoši smaržojošo baziliku, timiānu, oregano vai rozmarīnu. Tikai atceries, ka zaļumi zupai jāpievieno mirkli pirms pasniegšanas, lai tie nezaudētu savu aromātu. Savukārt karija pulveris vai pasta, vai kurkuma ķirbju zupai piešķirs ne vien īpaši košu nokrāsu, bet arī ļoti patīkamas, austrumnieciskas garšu nianses.

Parūpējoties par konservatīvajiem klasisku vērtību cienītājiem un tiem, kas vēlas atsaukt atmiņā bērnību, sarūpējām arī recepti pavisam vienkāršai ķirbju–mannas zupai, kas īpaši labi garšos, aizdarīta ar karotīti sviesta.

Arī biezzupas treknuma pakāpi katrs var variēt pēc patikšanas: kad katliņā apcepti sīpoli, puravi, ķiploki un garšsaknes, kā arī ķirbju gabaliņi, tiem var pievienot ūdeni vai buljonu – tik daudz, cik biezu zupu vēlies. Kad dārzeņi sablendēti, zupa būs vēl garšīgāka, ja tai pievienosi pienu un pagaidīsi, kad zupa uzmetīs burbuli. Bet kaloriju neskaitītāji var droši uzlabot zupas garšu ar kādu karoti kausētā siera. Saldo krējumu vai krēmīgo kokosriekstu pienu (tā būs izcila izvēle ar kariju papildinātai ķirbju zupiņai) pievieno, lai krēmzupa iegūtu īpaši samtainu garšu un patīkamu tekstūru.

Foto: Shutterstock

Ņem vērā, ka, gatavojot biezzupu, dārzeņus nav nepieciešams iepriekš sīki sakapāt – pietiks, ja ķirbjus un pārējās zupas sastāvdaļas pirms likšanas katlā nomizosi un sagriezīsi prāvos gabalos, jo galu galā tie tāpat tiks blendēti. Lai zupa būtu gatava ātrāk, dārzeņus pārlej ar verdošu buljonu vai iepriekš elektriskajā tējkannā uzvārītu ūdeni. Tad jau pēc 15-17 minūtēm dārzeņi būs gatavi.

Ja zupu gatavo uz ūdens vai buljona bāzes, garšas uzlabošanai pirms pasniegšanas pārkaisi to ne vien ar kapātiem zaļumiem, bet arī ar rīvētu cieto sieru vai piedrupini fetu, pikantus zilā siera kriksīšus vai kādu citu mīkstā tipa sieru.

Kā punktiņš uz "i" ķirbju zupā būs īsi pirms pasniegšanas tai pievienoti maizes grauzdiņi, zeltaini sačurkstinātas bekona šķēlītes vai apgrauzdētas sēkliņas. Vari izmantot jebkuras, bet, protams, vislabākā izvēle šajā gadījumā būs grauzdētas ķirbju sēklas.

Lai labi garšo!

Ķirbju krēmzupa ar kokosriekstu pienu un saulē kaltētiem tomātiem

Biezzupas izdosies pat tiem, kas brēc, ka gatavot neprot. Un nelauzīs kaulus steidzīgajiem, jo virtuvē būs jāpavada tikai pusstunda! Ja, lasot šo, saki, ka ķirbju zupas jau apnikušas, turpini vien lasīt, jo šai ir neierasta nianse - saldā krējuma vietā izmantots kokosriekstu piens!

Lasīt vairāk

Bagātīgā dārzeņu krēmzupa

Ļoti ātri pagatavojama un garda dārzeņu krēmzupa, kas izceļas ne vien ar piesātinātu, krēmīgu garšu, bet arī ļoti skaistu krāsu. Īpaši lieliski garšos pasniegta ar zeltainajiem rīsu – siera plācenīšiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa

Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām

Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu zupa ar kausēto sieru un ķiploku grauzdiņiem

Vēl vienu gardu ķirbju zupu Tasty.lv "Zupu konkursam piedāvā lasītāja Krista Dzērve, rakstot: "Lai gan neviens no mums nav zupu mīlis, un ģimenē jāpabaro trīs vīrieši, ķirbju biezzupa ir iecienīta un vismaz pāris reizes rudenī tiek celta vakariņu galdā." Šķiet, ka ķirbju zupa patiešām rudenī tiek mīlēta.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī

"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!

Lasīt vairāk

Ķirbju krēmzupa ar žāvētu gaļu un čili

Šī tik rudenīgā zupa gan krāsas, gan garšas ziņā ir mūsu ģimenei īpaši iecienīta, jo gandrīz visas receptei nepieciešamās sastāvdaļas atrodamas pašu dārzā – tā par garšīgo šedevru stāsta receptes autori. Garšīgā un veselīgā zupa ir gatavotāju autordarbs no A līdz Z, un to Tasty.lv lasītājiem piedāvājam "Zupas konkursa" ietvaros.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēmzupa ar tomātiem

Krēmīga un maiga ķirbju zupa, kuru īpaši gardu padara tomāti. Zupā ir vēl viena ļoti svarīga sastāvdaļa - sīpoli, kurus zupā liek samērā daudz. Kopumā sīpolu un ķirbju attiecība ir 1:2.

Lasīt vairāk

Ātrā ķirbju–piena zupa ar mannu

Veselīga un ātri pagatavojama ķirbja zupa ar mannu - garšīgs veids, kā mazos kārumniekus iepazīstināt ar lielo, oranžo ogu. Ja vēlies, vari zupai pievienot nedaudz sviesta - tas garšu padarīs īpaši bagātīgu.

Lasīt vairāk

Pikantā ķirbju – ābolu zupa

Garda un sezonāla recepte nedēļas nogales ēdienkartei no lauku labumiem, kas iegādāti sestdienas Berga bazāra zemnieku tirdziņā.

Lasīt vairāk

Ķirbju biezeņzupa ar pētersīļiem un baltmaizes grauzdiņiem

Ķirbju biezeņzupa ar baltmaizes grauzdiņiem būs īstais ēdiens jaukai vakarēšanai ģimenes vai draugu lokā. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Ķirbju biezzupa ar kausēto sieru

Ķirbju biezzupa ar kausēto sieru, pasniedz ar grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!