Foto: Shutterstock

Ir zinātniski pierādīts, ka ēdot čili, cilvēka organismā izdalās laimes hormons. Tieši tādēļ tie, kas pieraduši pie čili asumiņa, vēlas čili ēst atkal un atkal, pievienojot to ēdieniem arvien biežāk, un viņu čili maltītes ar gadiem kļūst arvien asākas.

Lai arī čili nav latviskas ēdienkartes garšaugs, tomēr šis ugunīgais dienvidzemju augs arvien pārliecinošāk ieņem arī mūsu šķīvjus. To arvien biežāk izaudzē pašmāju siltumnīcās, un mēs sākam atšķirt dažādu piparu nianses. Salātos bez bailēm pievienojam svaigu halapenjo, bet habanero vairāk par vienu ripiņu vienā reizē pievienot ēdienam vai marinādei spēj tikai patiesi čili fanātiķi.

Lai arī čili dzimtene ir Dienvidamerika, Āzijas virtuve bez čili nav iedomājama. Tas tiek izmantots ne tikai pamatēdienos, bet arī dažādos salātos, salsās, čatnijos un mērcēs. Jaukā ziņa čili iesācējiem ir tā, ka katrs var pievienot čili tik daudz, cik vēlas, var pievienot čili ar sēkliņām vai bez sēkliņām, jo to der zināt, ka ar sēkliņām čili ir daudz niknāks.

Piedāvājam 17 Āzijas ēdienus ar čili piedevu. Ļaujies čili burvībai un baudi laimi!

Adobo mērcē marinēti vistas stilbiņi filipīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Adobo mērce Filipīnās ir ļoti populāra. To izmanto, lai marinētu un pēc tam pannā sutinātu gaļu, zivis, jūras veltes, kā arī dārzeņus. Šoreiz piedāvājam recepti vistu stilbiņiem adobo mērcē.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu piena rīsi ar anšovu čili mērci malaiziešu gaumē - 'nasi lemak'

Foto: Shutterstock

Viens no pasaulē pazīstamākajiem malaiziešu ēdieniem ir "nasi lemak", ko raksturo aromātiski, saldeni kokosriekstu pienā vārīti rīsi, pasniegti ar asu čili un anšovu mērci, ceptām sardīnēm un zemesriekstiem, cieti vārītu olu un svaigām gurķa šķēlītēm. Ja arī nespēsi sakomplektēt īsti autentisku "nasi lemak", tomēr burvīgā rīsu garša ir tā vērta, lai izmēģinātu kokosriekstu pienā vārītus rīsus.

Lasīt vairāk

Cepti loki ar riekstiem un čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šādi sagatavotus pikantus lokus var pasniegt ar rīsiem, ceptu zivi un putnu gaļu. Visvieglāk lokus būs pagatavot vokpannā, bet tos var cept arī parastajā pannā.

Lasīt vairāk

Mango un ananasu čatnijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagāts konservētais gardums, kurā asais mijas ar saldo. Čatnijs ir viens no Dienvidāzijas gardumiem, kas ir ļoti līdzīgs ievārījumam – ziežams uz maizītēm, pasniedzams pie uzkodām, gaļas ēdieniem un rīsu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Lasis taizemiešu gaumē ar ananasu salsu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lasis neierasti pagatavotā formā – marinēts Āzijas virtuves populārajā zivju mērcē un pēc tam viegli apcepts pannā. Īpaši eksotisku garšu maltītei piešķirs ananasu salsa, kurai pievienots sarkanais sīpols un zaļie garšaugi.

Lasīt vairāk

'Saag Aloo' – kartupeļi ar spinātiem indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagātīga pusdienu vai vakariņu maltīte, kurā kartupeļiem asumiņu piešķirs ne tikai sinepju sēkliņas, ingvers un ķiploks, bet arī druska sarkanā čili pipara. Pēc indiešu virtuves tradīcijām pievienots arī kumins un kurkuma. Vislabāk garšos, ja šo ēdienu gatavosi no jaunajiem kartupelīšiem.

Lasīt vairāk

'Tarka Dhal' – šķelto zirņu ēdiens no Indijas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgas pusdienas pēc indiešu virtuves labākajām tradīcijām – dzelteno šķelto zirņu putra ar kuminā un gī sviestā apceptiem sīpoliem. Asumiņu maltītei piešķirs arī ingvers un pavisam nedaudz čili garšvielas, bet izteiksmīgo krāsu un smaržu – kurkuma.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar zaļajām pupiņām un ķiplokiem Āzijas gaumē

Foto: Shutterstock

Šī ēdiena galvenās sastāvdaļas ir vistas fileja, zaļās pupiņu pākstis, ķiploki un sojas mērce, kas kopā veido ļoti gardu kombināciju. Burkāns un diedzētās pupiņas var arī iztrūkt. Turklāt pupiņas un fileja būs gatavas dažās minūtēs.

Lasīt vairāk

Vokpannā ceptas liellopa strēmelītes ar dārzeņiem un olu nūdelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti ātri pagatavojamas vakariņas vai pusdienas - vokpannā ceptas liellopa gaļas strēmelītes ar dārzeņiem un zemesriekstu sviestu, kas pasniegtas ar olu nūdelēm. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Asais olu kultenis Taizemes gaumē

Foto: Vida Press

Maigam un gaisīgam olu kultenim, izrādās, ļoti labi piestāv asais čili! Ja vēlies vēl austrumnieciskāku garšu, pievieno kultenim eksotisko garšvielu plauktos atrodamo Zivju mērci vai kādu Thai mērci.

Lasīt vairāk

Mīdijas Taizemes gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai arī mīdijas nav tas ēdiens, ko atļaujamies ēst katru dienu, tas pat būtu vēlams, jo šo jūras velšu gaļa ir ļoti veselīga un satur daudz labu vielu. Ja uzskati, ka mīdijas var gardi pagatavot tikai restorānā, tad aizspriedumi tiks kliedēti, izmēģinot šo recepti. Pāris minūtes laika un restorāna cienīga maltīte būs tapusi pašu virtuvē.

Lasīt vairāk

Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskie cūkgaļas burgeri ar svaigiem ananasiem un gurķiem

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka burgeri ir neveselīgi? Viss atkarīgs no tā, kāds ir pildījums! Brīvdienu pusdienām vai vakariņām ģimenes vai draugu lokā izmēģini šo interesanto recepti, kurā cūkgaļu izcili papildina svaigs ananass un karijs.

Lasīt vairāk

Saldskābā vista apelsīnu mērcē ar grauzdētām sezama sēkliņām

Apelsīnu sezona ir jāizbauda kā nākas! Sladskābā vista apelsīnu mērcē ir patiešām izcils garšas baudījums -saulainie apelsīni šim vienkāršajam ēdienam piešķir īpašu svaigumu un sulīgumu, čili- asumu, bet grauzdētas sezama sēklas- pārsteiguma momentu.

Lasīt vairāk

Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru

Foto: Vida Press

Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.

Lasīt vairāk

Siltie čili vistas salāti Āzijas gaumē

Silto čili vistas salātu recepti iesaka Linda, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Ziedkāposti Singapūras gaumē

Ziedkāposti Singapūras gaumē garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pieliekot vien nedaudz pūles, ar mājās gatavotu ēdienu var radīt restorāna sajūtu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!