Foto: Shutterstock
Vasarā pienāk tas mirklis, kad ogulāji sapošas un sakarina sev ogu krelles. Visgreznākās, smalkākās un pērlēm līdzīgākās tiek tieši jāņogulājiem – medaini dzeltenas, klasiski sarkanas un saldo ķiršu tonī. Izcilas un gleznas, lai būtu lielisks rotājums kūkām un pektīna bagātas, lai ievārījumos un sīrupos sagaidītu nākamo sezonu.

Jāņogām, gluži kā pujenēm, vēl jāgaida savs īstais brīdis, jo citas sugas māsas – zemenes un avenes, kā arī brālēns ķirsis tiek slavināti krietni vairāk. Moderni būtu teikt, ka viņiem ir labāks PR. Taču jāņogas ir pelnījušas tādu pašu uzmanību un aplausus kā zemenes! Galu galā, krāsa abām vienāda! Jāņogas piedevām ir krietni izturīgākas par zemenēm. Runājot par pektīnu, kas atrodams abās ogās, jāņogas iekabina tā, ka maz neliekas. Pateicoties tam, no jāņogām gatavotā kūka pēc izcepšanas skaisti saželēs bez palīglīdzekļiem, bet uz ziemu gatavotie ievārījumi iztiks bez speciālā ievārījuma cukura.

Ja radi un draugi piedāvā jāņogas, tad šo dāsno piedāvājumu nekādā ziņā nevajag laist garām! Jāņogas ir Latvijas vīnogas – smukos ķekaros un, ja vajadzīgs, var arī vīnā pārvērst! Kāpēc gan jāņogu ķekaru plūkšana ir mazāk populāra par vīnogu? Ķekars paliek ķekars!

Dekorācijas kā kūkām, tā desertiem

Foto: Shutterstock


Brīdī, kad ķekari saplūkti, tie jāliek seklā kastītē vai maisiņā vienā kārtā, tā , lai tie nesaskartos. Ja jāņogu ķekari tiek likti vairākos stāvos, tad pa vidu vajag likt cepamo papīru vai pārtikas plēvi. Ziemā šādi sagatavoti ķekari pārtaps izcilos dekoros, jo atkūstot tie nezaudē ne kripatiņu no sava vasaras skaistuma. Vienkārši perfekti!

Gardais ogu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Jāņogas var izmantot gandrīz jebkurā pīrāgā un tartē, kur minētas jebkādas citas ogas. Jāņogām vienīgi noderēs papildu cukurs, jo tās ir samērā skābas.

Ogu karuselis vasarai un ziemai

Foto: Shutterstock

Jāņoga ir lieliska bāze jebkuram ievārījumam, tā labi draudzējas gan ar dārza karalieni zemeni, gan maigo aveni, šerpo kazeni, intensīvo upeni un citām ogām.

Pikantā jāņoga

Foto: Shutterstock

Jāņoga spēj būt arī reibinoši pikanta un likt mēlei raisīties. Jā, te runa ir par dažādiem jāņogu uzlējumiem, liķieriem un vīniem.

Želejas spēks

Foto: Shutterstock

Jāņoga ir oga, kura pie pirmās izdevības ar cukuru metīsies pārvērsties želejā, tādēļ šo īpašību vajag steigt izmantot, pagatavojot želejas burciņas uzglabāšanai, lai uz valsts svētiem var uz kūkas veidot valsts karogu, uz Ziemassvētkiem cept dubultos cepumus ar želejas sirsniņām, vai vienkārši tūlīt un tagad pagatavot panna cotta desertu!

Omes ogas

Foto: Shutterstock

Jāņogas bieži dēvē par omīšu ogām, gluži kā flokšus un pujenes par vecmāmiņu puķēm. Pēdējie divi piedzīvo renesansi, tas liecina tikai to, ka arī jāņogas drīz tādu piedzīvos. Un, ja jau omītes oga, tad plātsmaize ar sviesta drumstalām ir legāls un ātrs veids, kā aizceļot bērnībā, kur ome velk no krāsns drupačmaizi.

No uzputeņiem līdz smūtijiem

Foto: Shutterstock

Pateicoties intensīvajai garšai un krāsai, jāņoga ir laipni aicināta piedalīties gan uzputeņu, gan ķīseļu, gan dažādu kokteiļu tapšanā

Un citi jāņogu varoņdarbi

Jāņogas nav nekādas saldās meičas. Viņas ir kā meitenes, kas stājas Zemessardzē un spēj paveikt to pašu, ko puiši! Jā, viņas ir lietderīgas kūkās, kēksos, desertos, bet vienlīdz labi pilda arī gaļas iemarinēšanas lomu, jāņogas palīdz iemarinēt arī gurķus un pašas pārtapt pikantos čatnijos.

Atliek tikai izvēlēties gardāko un pagatavot! Lai laba ogošana!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!