Foto: Shutterstock
Korejas burkāni ir daudzu iecienīts produkts – asi, pikanti un sildoši, ar koriandra sēkliņām, kuras patīkami nokraukšķ starp zobiem, atklājot savu spēcīgo aromātu. Bet, vai zināji, ka korejieši marinē, sāla un fermentē ne tikai burkānus? Izrādās, šinī valstī valda savdabīgs fermentētu dārzeņu jeb kimči kults un tie ir ļoti būtiska Korejas virtuves sastāvdaļa - it īpaši aukstajās ziemās, kad, gluži kā pie mums, svaigie nav plaši un pieejami. Kamēr citas Āzijas tautas dārzeņus cep un sutina, korejieši tos konservē. "Kimči" tulkojumā no korejiešu valodas tieši to arī nozīmē – "dārzeņi".

Dārzeņu koservēšanas tradīcija Korejā ir kļuvusi tik populāra, ka jēdziens "kimči" mūsdienās vairāk tiek attiecināts tieši uz fermentētiem nevis svaigiem dārzeņiem.

Kaut konservēšanai korejieši ir iemanījušies izmantot praktiski visus valstī augošos dārzeņus, tomēr visbiežāk tiek pielietoti kāposti, burkāni, rāceņi un gurķi. Kimči pagatavošanai tiek izmantotas gan mums labi zināmas garšvielas, piemēram, ķiploki, sīpoli, ingvers, sāls un pipari, gan eksotiskākas - zivju un austeru mērce. Melnie pipari marinādē bieži vien tiek aizstāti ar čili pipariem.

Tiek uzskatīts, ka korejiešu gaumē marinētiem dārzeņiem piemīt ārstnieciskas īpašības. Kimči samazinot diabēta un sirds saslimšanu risku, palīdzot cīnīties ar liekajiem kilogramiem, pazeminot holesterīna, cukura un tauku līmeni organismā, kā arī neļaujot attīstīties ļaundabīgiem audzējiem.

Korejieši dārzeņus mēdz konservēt lielos māla traukos, kurus uzglabā pagrabos vai ierok tos dārzā. Konservētie dārzeņi tiek izmantoti citu ēdienu pagatavošanai un papildināšanai. Īpaši labi tie sader ar gaļas un rīsu ēdieniem. Interesanti, ka Korejā kimči tiek ēsti visās ēdienreizēs, izņemot vakariņas.

Šampinjonu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Šampinjoni ar ceptiem dārzeņiem pikantā marinādē.

Lasīt vairāk

Kimči - marinēti kāposti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Kimči ir pikanti marinēti dārzeņi, kuri Korejā ir tik populāri, ka tos pasniedz katrā ēdienreizē. Marinēti kaposti ir viena no popolārakajām kimči versijām.

Lasīt vairāk

Biešu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgi un pikanti biešu salāti ar bagātīgu garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Korejas burkāni - pikanti un veselīgi. Tie izceļas ar raksturīgo koreandra-ķiploku garšu salikumu un ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem. Ja vēlies atpūsties no gaļas, Korejas burkāni piešķirs jaunas garšas kartupeļiem un rīsiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!