Foto: Shutterstock/Woman's Weekly/REX/Vida Press kolāža
Tīģergarneļu pagatavošanai nepieciešams pavisam īss laiks – vien pāris minūtes, lai tās būtu perfekti rozā un maigas. Pārāk ilgi ceptas garneles kļūs sīkstas un būs nebaudāmas. Kā zināt, ka garneles ir gatavas? Pavēro, kā tās izskatās pannā – ja garneles ieliekušās un izskatās pēc skaista "C" burta, ir viegli rozā, tad tās ir ideāli apceptas. Bet, ja garneles ir sarāvušās un atgādina apaļu "O" burtu, tad tās jau būs pārceptas un sīkstas.

Ja vēlies, lai tīģergarneles ir īpaši sulīgas, labāk izvēlies tādas, kas iepriekš nav termiski apstrādātas. Tās veikalos ir nopērkamas saldētas vai atvēsinātas un atpazīstamas pēc pelēkas nokrāsas.

Saldētās garneles pirms gatavošanas iepriekš atlaidini. Tas ir izdarāms pavisam ātri un vienkārši, saberot garneles caurdurī un liekot zem tekoša ūdens strūklas, kas drīz vien izkausēs ledus apvalciņus.

Lobīt garneles vai nelobīt, tas ir gaumes jautājums. Lobītā veidā tās būs ērtāk apēdamas, bet čaulās ceptas – sulīgākas.

Izkausē pannā pāris karotes sviesta. Sviestam uz pannas viegli jāputo un jāsaglabā gaišā krāsa – tiklīdz tas kļūst brūns, tas jau tuvojas degšanas punktam. Ir kāds vienkāršs triks, kas var palīdzēt izvairīties no sviesta pāragras apdegšanas, un tā ir augu eļļa. Brīdī, kad sviesta piciņa tiek ielikta pannā, piepilini tai klāt pavisam nedaudz augu eļļas – tas palīdzēs sviestam tik ātri nekļūt brūnam, norāda "Cook's Illustrated".

Ber sakarsētajās taukvielās sakapātas ķiploku daivas un uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, cep aptuveni minūti, jo ķiploki apcepas ļoti strauji (svarīgi tos nepiededzināt!). Ja vēlies baudīt pikantāku maltīti, pievieno arī kādu sakapātu čili piparu. Kolīdz ķiploki apcepti, pievieno atlaidinātas tīģergarneles, pārkaisi sāli un cep. Pēc aptuveni divu minūšu sutināšanas garneles būs kļuvušas rozā – tas arī ir gatavības rādītājs, kad laiks pannu celt nost no plīts. Ņem vērā, ka pārāk ilgi ceptas garneles kļūs sīkstas un būs nebaudāmas.

Noslēgumā pārkaisi svaigi sakapātus zaļumus (svaigs rozmarīns, timiāns vai oregano būs labākā izvēle, bet vari likt lietā arī dilles vai pētersīļus) un pasniedz ar visu gardo mērcīti, kas izveidojusies pannā, tajā mērcējot bagetes vai čabatas šķēles. Ja vēl nodrošināsies ar glāzi baltvīna, nebūs tālu līdz Vidusjūras noskaņas izbaudīšanai.

Taču bez šī pagatavošanas veida vari iedvesmoties no kādas receptes, kur ceptas garneles izmantotas vēl 14 garšīgos veidos, te atradīsi receptes kārdinošiem garneļu salātiem, bet, lūk, šeit - receptes zupām ar garnelēm.

Lai labi garšo!

Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu – mārrutku mērcīte.

Lasīt vairāk

Sviestā ceptas garneles

Foto: Shutterstock

Burvīga un garda uzkoda nelielām viesībām, kuru turklāt var pagatavot ļoti īsā laika sprīdī. Garneles uz iesmiņiem sadur jau pirms cepšanas, tās būs vieglāk visas reizē apgriezt un būs arī ērti pasniegt. Garneles uz iesmiņiem var vērt arī pēc cepšanas.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti

Foto: Vida Press

Šie siltie salāti ir īsta Āzijas virtuves paraugstunda, kurā garneļu maigā garša sajaukta ar aso čili, atspirdzinošo laimu un spēcinošo ingveru.

Lasīt vairāk

'Dietologa bieds' jeb tīģergarneles saldajā krējumā

Foto: DELFI

Lai dietologi teiktu ko teikdami, bet tīģergarneles aromātiska saldā krējuma mērcē, kas pasniegtas ar gabalos salauztu čabatu, ko varēsi izmantot kā ēdamrīku, piesūcinot kraukšķīgo maizi ar aromātisko mērcīti, ir lielisks veids, kā izbaudīt brīvdienas. Šādi pagatavotas garneles būs ļoti garšīgas arī tad, kad atdzisīs, bet, visticamāk, tāds brīdis nepienāks, jo garneles pazudīs zibens ātrumā.

Lasīt vairāk

Garnelītes ķiplokos

Foto: Shutterstock

Garnelītes ķiplokos - kad īpaši gribas kādu palutināt.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles spāņu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir ''gambas aj ajillo'' – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni Albarinio, iepazīstina ''Rimi'' gardēdis Normunds Baranovskis un vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics.

Lasīt vairāk

Krostini ar avokado krēmu un medū ceptām ķiploku garnelēm

Foto: DELFI

Grauzdētās maizes kraukšķīgums patīkami kontrastēs ar maigo avokado krēmu un supersulīgajām garnelēm pikantā ķiploku un medus mērcē, veidojot debešķīgu garšu saspēli. Uzkoda, kas taviem viesiem noteikti liks spiegt aiz sajūsmas!

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas garneles ar ķiplokiem un laimu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Sulīgas krāsnī ceptas garneles debešķīgi gardā mērcē, kur pamērcēt maizes gabaliņus. Ideāla uzkoda brīvdienu ballītei! Recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.

Lasīt vairāk

Garneles ar ķiplokiem un papriku saldajā krējumā

Kad garneles būs nokraukšķinātas, sagatavo bagetes vai čabatas šķēles, lai ar maizi varētu izslaucīt no šķīvja gardo mērcīti. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas tīģergarneles ar fetas sieru un tomātiem

Foto: Shutterstock

Vienkāršs veids, kā ātri pagatavot īpaši sulīgas tīģergarneles gardā tomātu mērcē, ko vēl gardāku padara krēmīgas fetas siera drupačas. Ēdiens, ko var baudīt gan kā ballīšu uzkodu, ar grauzdētas maizes gabaliņu no šķīvja izslaukot katru gardās mērces pilienu, gan arī kā pamatēdienu, pārlejot sulīgās garneles rīsiem, bulguram vai pastai.

Lasīt vairāk

Pikantās garneles ar ķirštomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrā pusdienu maltīte vai piedeva pie rīsiem – pikantās garneles ar siltiem ķirštomātiem. Krēmīgākai versijai tomātus var sutināt arī saldajā krējumā, ja tīk.

Lasīt vairāk

Pikantās garneles salātiem vai rīsiem

Foto: Shutterstock

Pikantas un kraukšķīgas garneles ēšanai tāpat vai kopā ar salātiem vai kādu citu piedevu, piemēram, rīsiem. Sātīgā un asā piedeva būs gatava vien dažu minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Grilētas tīģergarneles ar laimu un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet pikantas garneles ar spirgtajiem laimiem – ideālā vasaras piknika maltīte grila ballītē. Pasniedz kopā ar svaigiem salātiem, majonēzes mērci vai kraukšķīgu bageti.

Lasīt vairāk

Garneles kraukšķīgās kokosriekstu skaidiņās

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinoša un garda uzkodiņa, kas neatstās vienaldzīgu nevienu ēdāju. Viesībās to var izmantot kā starteri, pasniedzot ar aukstu, sausu dzirkstošo vīnu.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar granātābolu salsu

Foto: Shutterstock

Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.

Lasīt vairāk

Fritēti tīģergarneļu kumosiņi ar ķiploku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi, kraukšķīgi tīģergarneļu kumosiņi, kas mērcēti sidra mīklā un fritēti eļļā. Tos pasniedz ar mājas ķiploku majonēzi. Majonēzei piemērotākā būs eļļa bez intensīvas garšas. Tā varētu būt filtrēta olīveļļa, vīnogu kauliņu eļļa, dārzeņu eļļa vai cita. Fritēšanai noteikti izvēlies filtrētu eļļu, kas piemērota augstām temperatūrām.

Lasīt vairāk

Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm

Īsts brīvdienu ēdiens, kad gribas sevi nedaudz palutināt ­ aromāts no ķiplokos ceptajām garnelēm, svaigums no ķirštomātiņiem un spinātiem. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv.

Lasīt vairāk

Garneles kraukšķīgā krekeru un cietā siera garoziņā

Interesanta uzkoda draudzīgām sarunām pie vīna vai alus glāzes - garneles kraukšķīgā krekeru un cietā siera garoziņā.

Lasīt vairāk

Ceptas tīģergarneles

Asa un pikanta uzkoda - tīģergarneles haldi un čili marinādē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!