Foto: Shutterstock
Šķiet, nav universālākas zivs par siļķi - vismaz latviešu ēdienkartē. Šķietami parastās zivs daudzveidība pārsteidz. Siļķi lielākoties ēd visi - arī tie, kuri apgalvo, ka zivis neēdot. Tā iederēsies gan pieticīgākai ikdienas maltītei, piemēram, kopā ar vārītiem kartupeļiem un biezpienu, gan dažādos salātos - ar bietēm, āboliem, burkāniem. Tāpat siļķe lieliski piestāv arī svētkiem - kurš Vecgada vakara svētku galds iedomājams bez klasiskās siļķes "kažokā"? Nemaz nerunājot par dažādiem marinējumiem un kūpinājumiem...

Bet siļķe nav tikai latviešu iecienīta zivs, to ēd un slavē arī mūsu kaimiņi - gan igauņi, gan krievi, gan somi. Tā, piemēram, Somijā, precīzāk - Helsinkos, ik gadu oktobra pirmajās dienās sabrauc neskaitāmi šīs delikateses cienītāji, lai svinētu Baltijas siļķu festivālu. Helsinku Tirgus laukumu uz vairākām dienām burtiski pārpludina zvejnieki un tirgotāji, savedot siļķes no gada pēdējā loma un ļaujot izbaudīt šo zivi visdažādākajās formās un garšās - gan sālītu, gan mazsālītu, gan marinētu, gan ar sinepēm, gan ar eksotiskākām mērcēm.

Baltijas siļķu festivālam Helsinkos ir vēsturiska nozīme - tas tiek svinēts kopš 1743.gada, kad Turku tika noslēgts zviedru un somu miera līgums. Atļauja rīkot siļķu festivālu Somijā bija viens no šīs vienošanās nosacījumiem, apgalvo hronisti.

Bet ko pagatavot no šīs demokrātiskās zivs? Lūk, dažas idejas no Tasty.lv pavārgrāmatas. Tev ir sava iecienītākā recepte ar siļķi? Pastāsti par to arī citiem? Pagatavo maltīti, nofotografē rezultātu un kopā ar receptes tekstu sūti mums! Interesantāko recepšu autoriem - gardas balvas no Tasty.lv!

Marinēta siļķe korejiešu gaumē

Foto: mosfood

Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!

Aplūkot recepti

Foto recepte: Foršmaks

Foto: Shutterstock

Siļķe, skābs ābols, cieti vārīta ola, sīpols un saulespuķu eļļa - atliek vien savienot šos produktus, lai pagatavotu izcilu uzkodu apetītes veicināšanai pirms pusdienām!

Aplūkot recepti

Īstā siļķe kažokā

Foto: Shutterstock

Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla Cālis.lv lietotājas Ilviksas "Īstā siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.

Aplūkot recepti

Siļķe marinādē (recepte ar etiķa esenci)

Foto: Shutterstock

Marinēta siļķe ir iecienīta uzkoda, neslēpsim, īpaši - pie mazā graķīša.

Aplūkot recepti

Viltotie ikri

Izmēģiniet šādu eksperimentu: lieciet viesiem aizvērt acis un nogaršot šīs uzkodu maizītes, minot, ko viņi ēd. Ne reizi vien pārbaudīts, visi kā viens atbild: "Tie ir sarkanie ikri!". Lēti un labi!

Aplūkot recepti

Vinegrets ar olu un siļķi

Plānojot valsts dzimšanas dienas svētku galdu, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina gatavot tradicionālus ēdienus Latvijas karoga krāsās, piemēram, biešu vinegretu ar olu un siļķi!

Aplūkot recepti

Ātrā siļķe kažokā

Foto: Shutterstock

Klasisko salātu "Siļķe kažokā" ātrā versija. Tiesa, ātra tā būs tikai tad, ja pa rokai jau ir vārīti kartupeļi, bietes un olas.

Aplūkot recepti

Pildīts liellopa gaļas cepetis

Foto: Shutterstock

Interesanta recepte no portāla Cālis.lv krājumiem - ar sēnēm un siļķi pildīts liellopa gaļas cepetis.

Aplūkot recepti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!