Desmit slavenākie itāļu virtuves ēdieni
Foto: Shutterstock

Domāju, ka Latvijā nav neviena, kas kaut reizi nebūtu saskāries ar itāļu virtuvi, kaut vai nopērkot čabatas maizi vai novārot spageti un pasniedzot ar sieru. Itāļu virtuve, vismaz tā, ko lielākā daļa pasaulē pazīst, ir samērā zemnieciska, un, līdzīgi kā latvieši, itāļi arī iecienījuši vienkāršus ēdienus, bez liekiem smalkumiem. Varbūt tādēļ mēs tik viegli pieņemam šo virtuvi?

Itālija tomēr ir liela zeme ar dažādiem reģioniem, un daudzveidīgu virtuvi katrā no tiem. Tas, ko ēd ziemeļos, ne vienmēr ir iecienīts dienvidos. Tomēr daži ēdieni ir populāri visā Itālijā un tālu aiz tās robežām. Pat, ja to popularitāte nav visos reģionos mērāma vienādi, tomēr šie ēdieni ir pazīstami ikvienam.

Šķiet, ikviens rietumu pasaulē ir pagaršojis picu un makaronus. Tās neapšaubāmi ir Itālijas virtuves ikonas. Makaronu veidi un ēdieni Itālijā, varētu teikt, ir bezgalīgi. Tomēr dažas kombinācijas ir pazīstamākas nekā citas. Piemēram, pasaulē ļoti popuārli ir kļuvuši spageti carbonara, kas ir spageti ar bekona gabaliņiem krējuma un siera mērcē. Un, protams, lazanajas plāksnes kārtojumā ar gaļu vai rikotu, tomātu mērci un sieru. Iespējams, vispazīstamākā ir Margaritas pica - pica ar tomātu mērci un sieru, bet gandrīz jebkura pica simbolizē Itāliju.

Vēl viens ēdiens, kas simbolizē Itāliju, ir risoto, par kuru itāļu virtuves pazinēji saka, ka tas Itālijas ziemeļos esot daudz populārāks nekā pasta (makaroni). Arī risoto pārsteidz ar savu daudzveidību, jo, visticamāk, katrai namamātei ir sava recepte.

Nevarētu nepieminēt itāļu gardo dārzeņu zupu - minestroni, kas parasti ir veģetāra un kurai beigās noteikti tiek pielikti nelieli makaroniņi. Arī burvīgie maizes salāti panzanella ir iekarojuši pasaules ēdāju sirdis un vēderus, bet klasiski sagatavotā vistas fileja piccata ar citronu sviestu un kaperiem iekarojusi daudzu restorānu šefpavāru uzmanību.

Itāļu virtuve izceļas ar daudziem slaveniem desertiem. Kurš gan nav pabaudījis gaisīgo tiramisu vai krēmīgo panna cotta? Gardi!

Turklāt visu šo pieminēto ēdienu receptes tu vari atrast Tasty pavārgrāmatā. Pagatavo un baudi!

Source

Tasty

Tags

Itālijas virtuve
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form