Foto: Shutterstock
Tas laiks ir klāt: jaunie kartupelīši no Ēģiptes, Grieķijas, Marokas, Zviedrijas un, jā, arī no Kokneses, Siguldas un citām Latvijas zemēm (vārda tiešām nozīmē) parādījušies veikalos un tirgos. Mūsējie vēl padārgi, bet arī ārzemniekiem nav dižas vainas. Jāsāk baudīt!

Pirmos, īpaši tos, kas nāk no Latvijas dobes dziļumiem, protams, var un pat vajag apēst tāpat – izvārītus ar visu mizu (cik nu tur tās mizas!), pārkaisītus ar dillēm. Gandrīz vai svētsvinīga sajūta – kā jau baudot pirmo reizi. Ja klāt vēl zaļie lapu salāti ar lociņiem, iemaisīti kefīrā, un kraukšķīgi, vakar tik ielikti mazsālītie gurķīši – Dievu ēdiens, nudien, neko citu nemaz nevajag!

Bet drīz vien jau savajagas. Un jaunos kartupeļus var baudīt, ak, cik dažādi. Te jau siekalas saskrien mutē, iedomājoties vien visus tos vasaras ansambļus, ko veido kartupelis un kompānija. Dažnedažādu zaļumu un salātu mikšļi, mērču mērces, gaļu gaļas, grilējumi un žāvējumi, karbonādes un cauraudzīši, pirmās sēnītes un pēdējie sparģeļi, jaunie burkāniņi, kāpostiņi, laši, tunči, garneles un citi labumi...

Bet šoreiz "Tasty" iedvesmo padomāt par klasisku vasaras sākuma kombināciju (ar miljons variācijām – vārda tiešā nozīmē), ko baudīt, kamēr jaunie kartupeļi vēl īpaši maigi, mīksti, mazi un glītiņi. Salāti! Jauno kartupeļu salāti!

Foto: Shutterstock

Ar ko jūnija kartupeļu salāti atšķiras no novembra kartupeļu salātiem, varētu jautāt. Protams, var jau visu sajaukt ar paku majonēzes, un lieta darīta – kartupeļu salāti uz goda! Un tad nu tiešām nebūs lielas atšķirības – jūnijs vai novembris.

Bet jūnijs ir jāizgaršo, un arī jūnija kartupeļu salāti jāizbauda – majonēzes smagumiņu vēl atēdīsimies. Tagad jāļaujas vasarīgam vieglumam, kombinējot novārītus vai krāsnī ceptus jaunos kartupeļus ar dažnedažādām zaļām lapām un sātīgumam pievienojot olu, gaļas gabaliņus vai ko nu sirds un vēders prasa. Galvenais – lai ar sātīgumu roku rokā un dakšu dakšā iet vieglums un svaigums. Kad gan vēl padzīvot zaļi un viegli, ja ne tagad, vasarā?

Nav jau teikts ka majonēze tagad līdz rudenim aizliegta un arī par krējumu jāpaklusē. Taču īsti vasarīgiem kartupeļu salātiem der vieglākas mērcītes, olīveļļa ar citronu, piemēram, vai kāda cita tīkama garšas kombinācija, īstais laiks izmēģināt arī dažādas garšvielas, neapstājoties tikai paciņas ar uzrakstu "Kartupeļiem". Arī dažādu zaļumu pesto jauno kartupeļu salātiem ir kā radīti.

Savā ziņā jauno kartupeļu salāti ir kā džezs – improvizē tik, ļaujies, un melodija pati tevi aizvedīs! Receptes var rasties, gan vienkārši pavirinot ledusskapi vai pieliekamo un paskatoties, kas tur tāds garšīgs un gatavs sadarboties, gan iepērkoties veikalā vai tirgū. Vienkārši jāseko garšas kārpiņām un iekšējai balsij, kura, piemēram, saka: "Paņem tās tīģergarneles, paņem, nelauzies! Sacepsi, piemetīsi klāt sauju vārītiem kartupelīšiem ar pāris rukolas lapiņām – būs glaunu glaunais paēdiens! Tas kraukšķīgais baltvīns ledusskapī to vien gaida, lai šovakar taptu atvērts!" Vai arī: "Redīsus! Paņem redīsus, vakariņās apcepsi, pārbērsi kartupeļiem, nu ko vēl vajag pilnīgai laimei!"

Jauka ir vasara savā garšu daudzveidībā un vieglumā. Vieglāk dzīvot un vieglāk ēst, nenoliedzami – arī ekonomiskāk. Kartupeļu salātus var pagatavot jo dienas, jo lētāk, ja neizvēlas pārāk dārgas sastāvdaļas, kaut arī pašikot reizēm, protams, nav liegts. Pat vajag! Galvenais, lai garšīgi un priecīgi. Un ja vēl iespējams baudīt maltīti brīvā dabā, kādā terasītē vai vismaz uz balkona – sapnis vasaras naktī!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!