Foto: Shutterstock

Brīnumveselīgo dzērveņu sezonas kulminācija neapšaubāmi ir Ziemassvētki, kad košās ogas kļūst par svētku galda galveno krāsu akcentu. Dzērvenes ir brīnišķīgas ar to, ka tās var izmantot, gan gatavojot gaļu, gan cepot kūkas, gan putojot desertu, gan arī sajaucot svētku kokteili.

Viss atkarīgs no izvēlētās receptes - dzērvenes izmanto vai nu svaigas, kas gan var būt arī saldētas, vai žāvētas. Vienu un to pašu dzērveņu mērci vari pasniegt gan ar kūciņu, gan iecept kādā deserta kārtojumā, gan arī izmantot kā atsvaidzinošu piedevu cepetim.

Piedāvājam 19 gardas idejas maltītēm un našķiem ar dzērvenēm. Lai krāšņi svētki!

Mazās siera kūciņas ar piparkūkām un dzērvenēm

Foto: Shutterstock

Burvīgas, mazas ziemas siera kūciņas ar karamelizētām dzērvenēm un tik piemērotu Ziemassvētkiem piparkūku pamatnīti. No dotā daudzuma sanāks 14-16 kūciņas.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonādes rulete ar žāvētiem augļiem

Foto: Shutterstock

Aromātisks un bagātīgs svētku cepetis - rulete ar žāvētiem augļiem, ķiplokiem un rozmarīnu. Piemērota lielam ēdāju pulkam.

Lasīt vairāk

Dzērveņu kokteilis 'Puansetija'

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku kokteilis, draugu sagaidīšanas dzēriens, kuru pasniegt atnākušajiem viesiem. Un ballīte var sākties.

Lasīt vairāk

Garda piedeva cepetim - karamelizētas dzērvenes ar timiānu

Foto: Shutterstock

Dzērvenes kā pamatēdiena piedevu var sagatavot ne tikai mērcē vai ievārījumā, tās var arī izcept un pasniegt kopā ar gaļu vai iejaukt vārītos rīsos, izmantot sacepumiem.

Lasīt vairāk

Cepti pildītie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem

Foto: Shutterstock

Atraktīvi un kārdinoši, pildīti mazie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem. Pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Sulīgs un mīksts tītara cepetis ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Domājat, ka tītaru ēd tikai amerikāņi Pateicības dienā? Nekā nebija, šis putns ir arī Ziemassvētku galda karalis - turklāt britiem! Un ēdiens mazpamazām gūst aizvien lielāku popularitāti arī citviet Eiropā, ieskaitot Latviju.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu mērce cepetim

Foto: Shutterstock

Burvīga dzērveņu un ābolu mērce, ko pasniegt ar cepešiem. Šādu mērci var laicīgi sagatavot, iepildīt nelielās, glītās burciņās un pasniegt draugiem kā Ziemassvētku dāvaniņu.

Lasīt vairāk

Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.

Lasīt vairāk

Dzērveņu krēms lazdu riekstu groziņā

Foto: Shutterstock

Burvīga dzērveņu krēma kūka visiem kārumniekiem, arī tiem, kas nedrīkst ēst kviešu miltu izstrādājumus, jo kūkas pamatnei tiek izmantoti lazdu rieksti un rīsi. No dotā produktu daudzuma iznāks viena, apmēram 22 cm diametrā, apaļā kūka.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas groziņi ar dzērvenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Gaisīgi un kraukšķīgi groziņi, kas pildīti ar ziemas gardumiem - dzērvenēm, riekstiem un medu. Piemēroti gan brīvdienu vaļas brīžiem, gan svētku reizei.

Lasīt vairāk

Dzērvenes pūdercukurā

Foto: Shutterstock

Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu drumstalkūka

Foto: Shutterstock

Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.

Lasīt vairāk

Dzērveņu deserta suflē

Foto: Shutterstock

Maigs, gaisīgs un netverams. Pasniedzams uzreiz, tiklīdz izņemts no krāsns. Tādēļ visu ēdāju uzmanībai ir jābūt veltītai suflē. Nekādas runas vairs! Suflē var pasniegt ar sakultu putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Dzērveņu cepumiņi

Foto: Shutterstock

Piedāvājam smaržīgus un ļoti gardus dzērveņu cepumiņus. Cepumu mīkla ar dzērveņu pildījumu tiek tīta kā rulete un, griežot mīklu šķēlēs, veidojas priecīgas, sarkanas dzērveņu spirāles.

Lasīt vairāk

Panetone ar dzērvenēm un balto šokolādi

Foto: Shutterstock

Panetone ir tradicionāla itāļu svētku maize. Garda, salda, viegla un poraina tā burtiski kūst uz mēles. Sukāžu gabaliņi un kaltētās dzērvenes ir kā mazi pārsteigumi. Folijā ieklātu, šo keksu varēsi uzglabāt divas nedēļas, turklāt tas nezaudēs savas lieliskās garšas īpašības.

Lasīt vairāk

Ziemīgais rīsu pudiņa deserts ar dzērveņu un ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu pudiņa desertu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!

Lasīt vairāk

Pīrādziņi ar dzērvenēm - kā pie vecmāmiņas!

Foto: mosfood

Pīrādziņi ar dzērvenēm - tik mīksti un gardi, paši kūst uz mēles!

Lasīt vairāk

Ātrie dzērveņu-kanēļa cepumi

Foto: Vida Press

Šie cepumi pieļauj teju neierobežotas improvizācijas iespējas - dzērvenes vari aizstāt ar sadrupinātu šokolādi, riekstiem vai citrona mizu un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!