Šobrīd tirgū var iegādāties gan savvaļas purva dzērvenes, gan kultivētās dzērvenes un, nopērkot lielāku daudzumu, var sagatavot veselīgo un krāšņo ogu ziemas krājumus.
Visvienkāršākais veids, kā saglabāt ogas, ir to apliešana ar vārītu, dzesētu ūdeni, bet, lai ogas glabātu, ir nepieciešams labs pagrabs un ogām jābūt ļoti kvalitatīvām. Turklāt dzērvenes var mērcēt ne tikai parastā ūdenī, bet arī ūdenī ar garšvielām. Ogas var arī sasaldēt un gatavot tās, kad pienākusi to izmantošanas reize.
Ja ogas ir saspiedušās un ir ļoti gatavas, tad piemērotāki būs dažādi ievārījumi un sīrupi. Dzērvenes lieliski sader ar āboliem, ķirbjiem, klasiska garšviela ir kanēlis, un īpaši gardu ievārījumu varēs izvārīt, ja tam pievienos nedaudz portvīna.
Dzērveņu ievārījums ar kanēli
Dzērveņu ievārījums ar kanēli - gardums ziemas garumā.
Veselīgais dzērveņu kompots
Visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas jau tad, kad klāt pirmās rudens iesnas un klepus. Un tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Saldenieces Ainas Mušas stends rudens tirdziņos ir ļoti iemīļots, jo blakus rindojas gan medus burciņas, gan svaigas lielogu dzērvenes un dažādi dzērveņu pārstrādes produkti.
'Aukstais' dzērveņu ievārījums
"Aukstais" dzērveņu ievārījums top bez vārīšanas.
Dzērveņu ievārījums ar āboliem
Dzērveņu ievārījums ar āboliem - sagatave priekš kūku pildījumiem, riekstiņiem un citiem gardumiem.
Dzērveņu sīrups
Ļoti vienkārši pagatavojams dzērveņu sīrups ziemai.
Dzērveņu ievārījums ar ķirbjiem
Dzērveņu ievārījums ar ķirbjiem ziemas rezervju papildināšanai.
Mērcētas dzērvenes
Mērcētas dzērvenes var pasniegt kā piedevas pie gaļas, zivs vai dārzeņu ēdieniem vai arī pievienot salātiem, bet to šķidrums vai aizstāt skābu sulu vai etiķi.