Foto: Shutterstock
Valda uzskats, ka, cīnoties ar "mīlas rokturīšiem", lai noskatītais svētku tērps derētu kā uzliets, par kotletēm jāaizmirst uz visiem laikiem, neuzdrošinoties pat sapņot par ko tik ķecerīgu. Laiks mainīt šo kļūdaino priekšstatu, jo, liekot lietā izdomu un zināšanas par produktu uzturvērtību, kotletes ne vien drīkst, bet pat būtu ieteicams iekļaut tievētāju un sporta draugu ēdienkartē. Protams, tikai saprātīgos daudzumos, turklāt – pagatavojot tās pareizā veidā un no pareiziem produktiem.

Ja līdz šim kotletes gatavoji no treknas cūkgaļas, pievienojot tām saldajā krējumā izmērcētu baltmaizi un, pilnai laimei, apcepot gaļas bumbiņas eļļā vai kausētā sviestā, tad šos neveselīgos ieradumus gan labāk aizmirst vai vismaz atstāt retām svētku reizēm, ikdienas ēdienkarti papildinot ar daudz veselīgākām, bet ne mazāk gardām kotlešu receptēm.

Kotlešu pamatmasai būtu ieteicams izmantot maltu vistas fileju, liesu tītara, teļa, liellopa vai medījuma gaļu. Lai vēl vairāk sarucinātu kaloriju skaitu, baltmaizes vai rīvmaizes vietā, ko ierasts pievienot kotlešu masai, labāk pierīvē dažādus dārzeņus, jo arī šis paņēmiens piešķirs kotletītēm papildus sulīgumu. Masas papildināšanai vari izmantot arī liesu biezpienu un kādu daiviņu ķiploka – kārdinošam aromātam. Baltmaizi vai rīvmaizi vari aizstāt arī ar pāris ēdamkarotēm kliju vai maltām auzu pārslām. Šos produktus vari izmantot arī kotlešu panēšanai pirms "šauj" tās uzkrsētā cepeškrāsnī, izliktas uz cepamā papīra vai liec uz grila.

Ja vēlies, vari apceptās kotletes likt pannā un pārliet ar mērci, kas pagatavota no blendētiem vai sakapātiem tomātiem – gan svaigiem, gan konservētiem. Šādi tās kļūs īpaši sulīgas un kopā ar aromātisko mērcīti lieliski garšos ar brūnajiem rīsiem, pilngraudu makaroniem vai griķiem. Ja vēlies ietaupīt laiku, cepešanas fāzi vari izlaist, saformētās gaļas bumbiņas uzreiz ieslidinot pannā uzkarsētā tomātu mērcē, kas papildināta ar dažādām garšvielām un kapātiem garšaugiem. Vēl viens lielisks un veselīgs veids, kā termiski apstrādāt kotletes, ir to tvaicēšana.

Turklāt kotletes var pagatavot ne tikai no gaļas, bet arī no sēnēm, konservēta tunča un mencas. Bet kāpostu tīteņu cienītāji noteikti novērtēs "slinko" tīteņu versiju, kas piemērota arī tievētājiem.

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Foto: Shutterstock

Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais – gatavojot šo ēdienu, virtuvē būs jāpavada vien aptuveni 30 minūtes.

Lai pagatavotu kuskusu, ieber putraimus traukā un pārlej ar verdošu ūdeni – tas uzbriedīs piecās minūtēs, tad atliks vien iemaisīt kuskusā kapātus zaļumus un atsvaidzinošam skābumiņam pievienot citronu.

Pa to laiku liesu tītara malto gaļu sajauc ar rīvētu ābolu, garšaugiem, veido kotletītes un cep cepeškrāsnī grila režīmā, līdz tās ir ieguvušas zeltainu "iedegumu".

Tītara kotletēm un kuskusam pirms pasniegšanas pievieno vieglu mērcīti uz bezpiedevu jogurta bāzes, un karaliskas vakariņas būs gatavas!

Recepti tītara kotletēm ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci atradīsi šeit.

Vistas gaļas un biezpiena kotletītes ar citronu un piparmētru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Visiem taču zināms, ka sporta draugu un tievētāju ledusskapī vienmēr atrodama liesa vistas gaļa un biezpiens. Atliek tikai abus šos produktus apvienot, lai pagatavotu gardas kotletītes. Šādi gatavotas kotletes sanāk debešķīgi maigas, mīkstas, sulīgas. Pateicoties cepšanai cepeškrāsnī, tām nav jāpievieno liekas taukvielas. Un smalkās citrona un piparmētras notis... mmmmm... neuzbāzīgas, bet piešķir dikti feinas garšas nianses. Turklāt biezpiens nemaz nav jūtams, tikai ļoti maiga vistas gaļas garša.

Vistas gaļas un biezpiena kotletīšu recepti atradīsi šeit, bet, lasot tālāk, atklāsi sev citus garšīgus veidus, kā pagatavot kotletes veselīgi, nekaitējot figūrai.

Konservēta tunča plācenīši ar saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Shutterstock

Konservēts tuncis savā sulā veselīga dzīvesveida piekopējiem ir labi zināms "draugs". Šoreiz piedāvājam to pagatavot neierastā veidā, kas būs alternatīva ierastajām kotletēm un visai garda variācija veselīgas ēdienkartes papildināšanai.

Tuncim nolej sulu, pievieno garšvielas, olu, smalki sakapātu vai sarīvētu sīpolu un kapātus, saulē kaltētos tomātus (sausos, ne eļļa konservētos). Visu sajauc viendabīgā masā. Tad pievieno klijas vai samaltas auzu pārslas un iemaisa, lai masa kļūtu lipīgāka un stingrāka. Liek bļodu ledusskapī uz 15 minūtēm, lai masa ievelkas un klijas piebriest.

No pagatavotās masas veido kotletītes, apviļā klijās vai maltās auzu pārslās, liek uz cepešplāts, kas izklāta ar cepamo papīru un liek cepeškrāsnī, cepšanas laikā apgriežot otrādi, lai tās apbrūnētu vienmērīgi. Vienkārši, vai ne?

Gardo tunča plācenīšu recepti atradīsi te, tikai atceries sekot līdzi mūsu veselīgajiem ieteikumiem.

Gardās sēņu kotletes

Foto: Shutterstock

Sēņu kotletes īpaši labi garšos, pagatavotas no paša salasītām sēnēm. Ja palaimējies salasīt cepamās sēnes (baravikas, bekas, rudmieses), tās pirms tam var arī nenovārīt. Bet, ja sēņošana pagalam neveicas, tad vari pagatavot šīs kotletes arī no šampinjoniem.

Sēņu kotlešu recepti atradīsi te.

Vien ņem vērā, ka, rūpējoties par figūru, tā vietā, lai ceptu kotletes sviestā, izvēlies cepšanu cepeškrāsnī. Ja šķiet, ka kotlešu masa ir pārāk šķidra, vari tai pievienot pāris ēdamkarotes kliju vai dzirnaviņās samaltas auzu pārslas un pirms kotlešu formēšanas nogaidīt minūtes 10-15, līdz masa piebriest. Arī kotlešu panēšanai vari izmantot klijas vai auzu pārslas, jo tā, bez šaubām, būs veselīgāka alternatīva rīvmaizei.

Pikantās laša kotletes ar ingveru un sojas mērci

Foto: Shutterstock

Gardas laša filejas kotletītes ar pikanto ingveru un karija pastu noteikti jāizmēģina pagatavot Āzijas virtuves garšu cienītājiem. Sāļās notis pannā ceptajiem zivju plācenīšiem piešķirs sojas mērce, bet svaigumu – koriandra lapiņas.

Lai pagatavotu laša kotletes, kas ir ne vien gardas, bet arī veselīgas, nenāksies pielikt īpašas pūles: fileju jāsagriež smalkos gabaliņos un jāliek virtuves kombainā, pievienojot ingveru, sojas mērci un pārējās sastāvdaļas. Kotlešu masu samaļ, līdz tā vienmērīga, tad iemaisa tajā olu.

Formē kotletes un cep tās cepeškrāsnī uz cepamā papīra vai tvaicē. Pasniedz ar svaigajiem salātiem.

Eksotisko laša kotletīšu recepti atradīsi te.

Liesas gaļas un cukīni bumbiņas grieķu gaumē – keftedes

Foto: Shutterstock

Aromātiskas gaļas bumbiņas grieķu gaumē, pateicoties pievienotajiem kabačiem, cepeškrāsnī kļūs īpaši sulīgas un "pufīgas". Tradicionāli tās tiek gatavotas no jēra gaļas, bet, ja vēlies samazināt uzņemto tauku daudzumu, gardas bumbiņas izdosies arī no maltas vistas filejas, liesas teļa, tītara vai liellopa gaļas.

Maltajai gaļai pievieno sarīvētus kabačus, sīpolus un ķiplokus un mīca gaļu, līdz tā ir elastīga un "atlec" no rokām. No vijīgās gaļas masas veido apaļas bumbiņas un liek uz cepamā papīra. Cep aptuveni 30 minūtes, līdz keftedes ir apetītlīgi zeltainas.

Pasniedz ar mazkaloriju grieķu jogurtu vai tzatziki mērci (recepte – šeit) un viegliem salātiņiem.

Keftedes var izmantot arī tortilju vai lavaša pildīšanai, papildinot ar kraukšķīgiem sezonas dārzeņu salātiem.

Sulīgu liesas maltās gaļas un cukīni bumbiņu recepti meklē te.

Dārzeņu nūdeles ar tītara gaļas bumbiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas un gardas tītara gaļas bumbiņas, pasniegtas kopā ar cukīni un balto redīsu nūdelēm, kas sajauktas ar pašgatavotu tomātu mērci – gards un interesants veselīgas maltītes risinājums.

Lai pagatavotu liesas kotletītes, tītara malto gaļu sajauc ar garšvielām, veido bumbiņas un cep cepeškrāsnī, izliekot uz cepamā papīra. Cepšanas procesa pusceļā kotletītes apgriež otrādi, lai gaļa viscaur apbrūnētu.

Paralēli gatavo mērci – pannā uzkarsē eļļu, pievieno sakapātu sīpolu un apcep dažas minūtes, līdz tas ir mīksts. Tad pievieno sasmalcinātus tomātus (vasarā – svaigus, nesezonā – konservētus), dažas bazilika lapas un visu apcep pāris minūtes. Ja vēlies ieekonomēt kalorijas uz eļļas rēķina, sablendē tomātus ar pāris daiviņām ķiploka, lej katliņā vai pannā un uzkarsē, beigās iemaisot karstajā mērcē kapātus garšaugus.

Lai pagatavotu veselīgās dārzeņu nūdeles – redīsus un cukīni nomizo, tad ar īpašu nazīti vai dārzeņu mandolīnu "samizo" smalkās, nūdelēm līdzīgās strēmelītēs. Tad var tās likt cepeškrāsnī un pāris minūtes izkarsēt, vai arī laika ekonomijas nolūkos uzreiz iemaisīt verdošajā tomātu mērcē, likt šķīvī un pasniegt ar tītara bumbiņām.

Izmeļošu recepti veselīgām dārzeņu nūdelēm ar tītara bumbiņām atradīsi šeit.

Grilētas liellopa gaļas kotletes ar ābolu sulas mērci

Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka grilēšana ir viens no veselīgākajiem gaļas termiskās apstrādes veidiem, jo nav jāizmanto papildus taukvielas, turklāt grilējot gaļa iegūst īpaši tīkamu dūmu aromātu. Savukārt liesa liellopa gaļa ir viens no ieteicamākajiem gaļas veidiem, ko iekļaut ēdienkartē tiem, kas sporto vai vēlas zaudēt kādu lieku kilogramu. Īpaši labi grilētas kotletītes garšos, pasniegtas ar grilētu ananasu šķēlēm – kā zināms, arī šim auglim tiek piedēvēta taukus dedzinoša iedarbība.

Pirms likšanas uz grila kotletes viegli apsmērē vai apsmidzini ar eļļu, bet vēl labāk – lai izvairītos no liekām kalorijām, iezied ar eļļu grila restes.

Recepti grilētām liellopa gaļas kotletēm ar ābolu sulas mērci atradīsi te.

Vienkāršās mencas kotletes

Foto: Shutterstock

Īpaši garšīgas un veselīgas zivju kotletes izdosies no mencas, mintaja, pikšas vai citas baltās zivs gaļas, kas ir arī salīdzinoši liesa. Prasmīgi pagatavotu zivju kotlešu garša ir maiga, tādēļ tām nav nepieciešams pievienot liekas garšvielas. Tradicionāli zivju kotletes pasniedz ar kartupeļu biezputru, bet, domājot par figūru, labāk kartupeļu vietā izvēlies svaigu dārzeņu salātus.

Te atradīsi recepti, kuras padomiem sekojot, varēsi pagatavot gardas zivju kotletes. Vien baltmaizes vietā labāk pievienot kotlešu masai klijas vai sasmalcinātas auzu pārslas, sāli piparus un kārtīgi izmīcīt, līdz iegūta viendabīga, labi veidojama masa. Saformēto kotletīšu apviļāšanai rīvmaizi aizstāj ar tām pašām klijām vai auzu pārslām un šauj cepienu krāsnī, izliekot uz cepamā papīra, šādi ieekonomējot krietni daudz kaloriju uz eļļas rēķina, kas būtu jāpievieno, cepot zivju kotletes pannā.

Maltās gaļas bumbiņas pikantā mērcē jeb 'kofta curry'

Foto: Shutterstock

Sulīgas maltās gaļas bumbiņas jeb koftas pikantā dārzeņu karija mērcē būs īsts baudījums Indijas virtuves garšu cienītājiem. Koftu gatavošanai vari izvēlēties gan maltu vistas fileju, gan liesu tītara, teļa vai liellopa malto gaļu, sajaucot to ar bagātīgu indiešu virtuvei raksturīgu garšvielu buķeti, sekojot šīs receptes norādījumiem.

Lai iztiktu bez liekām kalorijām, receptē minētās olas vietā gaļai pievieno vien olas baltumu, trekno dzeltenumu izmantojot lietderīgāk – barojošas sejas vai matu maskas pagatavošanai. Baltmaizes vietā masai, ja nepieciešams, pievieno klijas vai maltas auzu pārslas, bet, kā rāda pieredze, ja gaļu kārtīgi izmīcīsi, tā tāpat būs pietiekami labi formējama. Sulīgumam gaļai vari pievienot nedaudz uz smalkās rīves sarīvēta burkāna, kabača vai gabaliņu selerijas saknes.

Pagatavotās gaļas bumbiņas tā vietā, lai tās apceptu sviestā, liek uz cepamā papīra un šauj iekšā iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, līdz tās kļūst brūnganas vai izlaiž apcepšanas fāzi, uzreiz ieslidinot koftas pannā uzkarsētajā tomātu mērcē un sutinot zem vāka aptuveni 7-10 minūtes.

Lai gatavojot mērci, tomātus nevajadzētu apcept sviestā, sablendē tos ar receptē paredzētajām sastāvdaļām, lej pannā un izkarsē 5 minūtes.

Sulīgās tītara un kāpostu kotletes

Foto: (c) Tievesanaonline.lv

Uztura speciālisti atzīst, ka tītara gaļa kļūst aizvien populārāka, jo tās uzturvielu bagātība ir liels ieguvums ne tikai fiziski aktīviem cilvēkiem un tiem, kuri vēlas samazināt svaru, bet arī bērniem, māmiņām un senioriem. Šai gaļai ir ļoti zems tauku saturs –100 gramos filejas bez ādas ir vien 119 kilokalorijas – līdz ar to tā ir liesa un būs lieliska diētas sastāvdaļa, atklāj portāls "Delfi Woman".

Tītara gaļa satur ļoti daudz organismam nepieciešamo olbaltumvielu – vairāk nekā vistas, liellopa vai cūkas gaļa. Olbaltumvielām bagātā tītara gaļa rada sāta sajūtu un liek justies paēdušam ilgāku laiku, kā arī nodrošina vielmaiņas procesu. Tāpat tītara gaļā esošās olbaltumvielas palīdz audzēt muskuļu masu un samazināt svaru.

Lūk, te atradīsi sulīgu, garšīgu un slaidajai līnijai draudzīgu tītara gaļa un kāpostu kotletīšu recepti piedāvā mājaslapas "Tievesanaonline.lv" autore Vendija Karalkina.

Viltotie kāpostu tīteņi – kotletes tievētājiem

Foto: DELFI

Ja kāpostu tīteņi ir viens no taviem mīļākajiem ēdieniem, bet tev šķiet, ka, uzsākot mīt veselīga dzīvesveida taciņu, no tiem būs jāatvadās uz visiem laikiem, mums ir labas ziņas! Izrādās, pieliekot izdomu, kāpostu tīteņu garšu varēsi izbaudīt arī turpmāk, turklāt šī slinkā variācija par tīteņu tēmu neprasīs tik daudz laika pavadīt pie plīts.

Gaļas pamatam izvēlies maltu vistas fileju, liesu tītara, teļa, liellopa vai medījuma gaļu un, sekojot šīs receptes norādījumiem, sajauc ar vārītiem rīsiem (labāk izvēlies brūnos rīsus, jo tie sniegs ilgstošāku sāta sajūtu), rīvētu kāpostu, burkānu, zaļumiem, olām, garšvielām un ar rokām izmīci viendabīgu masu. Ja šķiet, ka masa ir pārāk šķidra un būs grūti formējama, rīvmaizes vietā labāk pievieno tai klijas vai maltas auzu pārslas.

Tad formē kotletītes un tvaicē vai cep cepeškrāsnī uz cepamā papīra – šādi tās būs ne vien garšīgas, bet arī veselīgas. Ja vēlies izjust īpašu garšu baudījumu, kotletes pēcāk var likt čuguna katlā, pārliet ar konservētiem tomātiem, pievienot garšaugus un sutināt vēl 5-10 minūtes.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!