Foto: Shutterstock

Lustīga līgošana iet roku rokā ar pamatīgu plānošanu par to, kā tad īsti pabarot Jāņa bērnus. Bet, tā kā ne visi laicīgi izdomājuši vakara ēdienkarti, piedāvājam palīdzīgu roku tiem, kuri uz veikalu pēc cienasta sastāvdaļām dosies vien dažas stundas pirms lielā vakara notikuma. Pēdējais brīdis nebūt nenozīmē, ka ir jāiegādājas pusfabrikāti - esam apkopojuši šašliku un gaļas receptes, kurām nav jāmarinējas visu nakti, bet būs gatavas vien pāris stundās. Tāpat, galdā noteikti liec aši pagatavojamus pīrādziņus, kā arī neaizmirsti par zemenēm. Un neatņemama sastāvdaļas noteikti ir ķimeņu siers un dažādi salāti. Tāpat, galdā liec kādu gardu plātsmaizi un padomā ne tikai par alus dzērējiem, bet arī mazākajiem līgotājiem, kuriem noteikti garšos kāds augļu kokteilis. Smelies iedvesmu priecīgiem Jāņiem!

Liellopa steiks ķimeņu un raudenes marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Apstrādā steiku ar sauso marinādi un ļauj gaļai marinēties vismaz vienu stundu. To var atstāt arī ledusskapī, ietītu pārtikas plēvē uz visu nakti. Sāls mīkstinās gaļas šķiedras un steiks izcepsies mīksts un sulīgs.

Lasīt vairāk

Grilēti liellopa maltās gaļas iesmiņi

Foto: Shutterstock

Liellopa maltās gaļas kebabi, kas gatavoti uz bambusa iesmiņiem, ir ne tikai vienkāršs veids, kā pasniegt gardu gaļas maltīti, bet arī ērts ēšanai. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar svaigiem dārzeņiem, garšvielām bagātu tomātu vai krējuma mērci, un citiem piknika galda labumiem.

Lasīt vairāk

Plātsmaize ar zemenēm

Foto: Shutterstock

Burvīga un aromātiska plātsmaize ar zemenēm. Īpašu pievilcību tai piešķir mīklas stērbelīšu pinums pāri ogām. Šo kūku var cept gan vasarā, gan ziemā, zemenes aizvietojot ar jebkurām citām svaigām vai saldētām ogām.

Lasīt vairāk

Ātrie vistas iesmiņi majonēzes marinādē

Foto: DELFI

Meklē idejas Jāņu šašlikam? Izmēģini šo restorāna "Bibliotēka Nr.1" šefpavāra Māra Jansona recepti! Ļoti ātra un efektīga marināde. Vistas gaļa vienmēr sanāks mīksta un sulīga. Turklāt marinēšanai pietiks ar 20 minūtēm. Majonēze marinēšanās laikā iesūcas gaļā un padara to īpaši sulīgu, bet cepoties gaļa iegūst skaistu, zeltainu toni.

Lasīt vairāk

Grilētu dārzeņu iesmiņi

Foto: Shutterstock

Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks riekstu marinādē

Foto: Shutterstock

Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Līgo pīrāgs ar rabarberiem un zemenēm somu gaumē

Foto: Shutterstock

Rabarberu maize ir iecienīts Līgo svētku ēdiens ne tikai Latvijā - arī somiem ir savs garšīgais rabarberu pīrāgs. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.

Lasīt vairāk

Aveņu tornīškūkas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Katra saldummīļa sapnis – kārtainas kūciņas, kas tā vien kusīs mutē! Kraukšķīgi maigā kārtainā mīkla kusīs mutē kopā ar aveņu ievārījumu un putukrējumu, bet cukura glazūras saldums kompensēs tā trūkumu vidējā kūciņas kārtā.

Lasīt vairāk

Ātrais - klasiskais šašliks

Foto: Shutterstock

Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!

Lasīt vairāk

Rabarberu sulā marinēta vistas gaļa grilam vai cepeškrāsnij

Foto: Shutterstock

Marinējot vistas gaļu rabarberu sulā, sanāk interesants, nedaudz saldskābs un ļoti sulīgs šašliks.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi ātrai apēšanai

Foto: Shutterstock

Nupat jau klāt tas laiks, kad sāk ienākties pirmie gurķīši, kurus grēks nenobaudīt arī mazsālītā versijā. Šī recepte būs pavisam ātrai apēšanai.

Lasīt vairāk

Ātrā zemeņu kūka iesācējiem

Foto: Vida Press

Ātri pagatavojama un vasarīga zemeņu kūka, kas izdosies pat iesācējam.

Lasīt vairāk

Ūdens ar arbūziem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.

Lasīt vairāk

Ātrā 'Siļķe kažokā'

Foto: Shutterstock

Klasisko salātu "Siļķe kažokā" ātrā versija. Tiesa, ātra tā būs tikai tad, ja pa rokai jau ir vārīti kartupeļi, bietes un olas.

Lasīt vairāk

Nedaudz citāds rasols - ar divu veidu desām

Foto: Shutterstock

Nedaudz citāds rasols, kurā tiek izmantotas divu veidu desas, kā arī gan svaigi, gan marinēti gurķi. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Siera - rupjmaizes salāti

Foto: Shutterstock

Siera un rupjmaizes salāti - sātīgs cienasts bez lieliem pūliņiem.

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI

Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Jāņu mātes vasaras tomātu zupa - gaspačo

Netradicionāla, garšīga un veselīga recepte Līgo svētku galdam, kas piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts. Receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru. Protams, ja vēlies, kārtaino mīklu vari gatavot pati, tomēr iesakām taupīt laiku un izmantot veikalos nopērkamo gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, laimu un gurķi

Foto: Shutterstock

Ūdeni dzeršanai var aromatizēt ar jebkādiem augļiem. Piedāvājam ūdeni ar zemenēm, laimu un gurķiem. Pievienotais gurķis ūdeni padara mīkstu, bet zemenes un laims uzburs glāzē vasaru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!