Franču karbonāde – kulta ēdiens, kuru Francijā nepazīst: 12 recepšu versijas
Foto: Shutterstock

Gaļa franču gaumē ir īsta apgrēcība un treniņš gribasspēkam. Ar prātu saproti, ka produktu salikums un kaloriju daudzums iet pāri visām pieklājības normām, bet atteikties no sulīgās karbonādes ar zeltainu siera “cepuri” un majonēzes “restīti” ir teju neiespējami. Izrādās, šim leģendārajam ēdienam ir maz sakara ar Franciju, bet tam ir bijusi saistība ar kuģu kapteiņiem un diplomātisko dienestu. Šoreiz skaidrosim, kāda ir franču karbonādes vēsture, un piedāvāsim 12 recepšu versijas par kulta ēdiena tēmu.

Daudzu iecienītās franču karbonādes ir ellīgs izgudrojums – kaut nereti pēc mielošanās zāļu skapītī jāmeklē līdzeklis pret grēmām, tas tomēr nemazina to pievilcību. Uztura speciāliste Jeļena Pavlova skaidro, ka gaļas un majonēzes kombinācija nav vēlama, jo šādā ēdienā ir pārlieku daudz tauku un tas organismam ir grūti pārstrādājams.

Kā radās gaļa franču gaumē

Kaut daudziem šķiet, ka šī ēdiena receptes varētu būt atrodamas jau senās pavārgrāmatās, patiesībā franču karbonādes radušās vien pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā, turklāt nevis Francijā, bet Padomju Savienībā, kur bez tām neiztika nevienā solīdā ģimenes vai darba pasēdēšanā, portālā “Eda” skaidro Ludmila Saļņikova. Šī ēdiena rašanās saistīta ar tā laika fenomenu – visu no ārzemēm nākošo uzskatīt par sinonīmu kvalitātei – tolaik majonēze bija visu mērču mērce, un tikt pie siera kluča bija īsta veiksme.

Mūsdienās tautā iesakņojies nosaukums “franču karbonāde” vai “gaļa franču gaumē”, bet agrāk šo ēdienu mēdza dēvēt arī par gaļu kapteiņa vai diplomāta gaumē – šādi paužot katra padomju pilsoņa alkas pēc tāliem un nesasniedzamiem krastiem.

Viens no šī ēdiena popularitātes iemesliem pavisam noteikti ir gatavošanas ērtums – saliec uz plats plānas gaļas šķēlītes, pārklāj ar sīpoliem, dāsni pārlej ar majonēzes un siera mērci, un šauj krāsnī. Attapīgākās saimnieces pamanījās kārtojumu papildināt arī ar kartupeļu ripiņām, lai sātīgi pabarotu lielāku ēdāju saimi.

Jāteic, ka produktu salikums nudien ir tik elementārs un pārdomāts, ka šo ēdienu ir grūti sabojāt pat vislielākajam neprašam. Majonēze un sīpolu sula iesūcas gaļā, padarot maigas un supersulīgas pat ne pirmā svaiguma karbonādes šķēles, bet siers lieliski paveic savu darbu, sapludinot visas sastāvdaļas monolītā konstrukcijā, turklāt gādā arī par vizuālo baudījumu –siekalas tā vien saskrien mutē, ar acīm sekojot izkusušā siera stīdziņas ceļam no karbonādes līdz dakšiņai.

Karbonāde kā laikmeta liecība

Tieši pateicoties majonēzei, kuras saknes, ir meklējamas Francijā, tautā ēdiena nosaukums ar laiku ieguva franču akcentu, kaut patiesībā paši francūži par nenojauta par šāda kulinārā šedevra eksistenci. Vēsturnieki tomēr mēģina atrast dažādus skaidrojumus ēdiena iespējamajai saistībai ar Franciju.

Populārākā versija vēsta, ka franču karbonādes “vecmāmiņa” ir “veau Orloff” – teļa gaļas sitenis ar sēnēm Bešamela mērcē. Šajā sakarā tiek piesaukts kāds grāfs Aleksejs Orlovs, kurš 19. gadsimta sākumā strādājis Krievijas diplomātiskajā dienestā Parīzē. Tad nu, viņam par prieku, franču pavārs izgudrojis un cēlis galdā šo krievu stilā ieturēto maltīti.

Skaista versija, jo līdzība starp abiem ēdieniem ir acīmredzama, un, ļoti iespējams, ka dažādu vēsturisko peripetiju ietekmē un produktu deficīta apstākļos arī gaļa franču gaumē zaudēja daļu no sava sākotnējā franču šarma, gluži kā rasols, no kura receptes laika gaita pazuda store, medījums un vēžu kakliņi.

Lai tur vai kā, kaut pavisam pieticīgā izpildījumā bez izsmalcinātiem produktiem, gaļu franču gaumē pavisam noteikti var dēvēt par sava laikmeta liecību. Arī mūsdienās, kad veikalu plaukti vai lūst no pārpilnības, šis vienkāršais ēdiens joprojām nav zaudējis savu pievilcību un turpina kairināt mūsu gastonomiskos “G” punktus. Lai dietologi teiktu ko teikdami par franču karbonādes kaitīgumu, reizēm tomēr vajag atļauties grēkot un gūt baudu!

Lūk, 12 krāsnī gatavojamu karbonāžu receptes debešķīgām vakariņām!

Tags

Siers Cūkgaļas karbonāde Majonēze Sīpoli
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form