Foto: Shutterstock
Gaļa franču gaumē ir īsta apgrēcība un treniņš gribasspēkam. Ar prātu saproti, ka produktu salikums un kaloriju daudzums iet pāri visām pieklājības normām, bet atteikties no sulīgās karbonādes ar zeltainu siera “cepuri” un majonēzes “restīti” ir teju neiespējami. Izrādās, šim leģendārajam ēdienam ir maz sakara ar Franciju, bet tam ir bijusi saistība ar kuģu kapteiņiem un diplomātisko dienestu. Šoreiz skaidrosim, kāda ir franču karbonādes vēsture, un piedāvāsim 12 recepšu versijas par kulta ēdiena tēmu.

Daudzu iecienītās franču karbonādes ir ellīgs izgudrojums – kaut nereti pēc mielošanās zāļu skapītī jāmeklē līdzeklis pret grēmām, tas tomēr nemazina to pievilcību. Uztura speciāliste Jeļena Pavlova skaidro, ka gaļas un majonēzes kombinācija nav vēlama, jo šādā ēdienā ir pārlieku daudz tauku un tas organismam ir grūti pārstrādājams.

Kā radās gaļa franču gaumē


Kaut daudziem šķiet, ka šī ēdiena receptes varētu būt atrodamas jau senās pavārgrāmatās, patiesībā franču karbonādes radušās vien pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā, turklāt nevis Francijā, bet Padomju Savienībā, kur bez tām neiztika nevienā solīdā ģimenes vai darba pasēdēšanā, portālā “Eda” skaidro Ludmila Saļņikova. Šī ēdiena rašanās saistīta ar tā laika fenomenu – visu no ārzemēm nākošo uzskatīt par sinonīmu kvalitātei – tolaik majonēze bija visu mērču mērce, un tikt pie siera kluča bija īsta veiksme.

Mūsdienās tautā iesakņojies nosaukums “franču karbonāde” vai “gaļa franču gaumē”, bet agrāk šo ēdienu mēdza dēvēt arī par gaļu kapteiņa vai diplomāta gaumē – šādi paužot katra padomju pilsoņa alkas pēc tāliem un nesasniedzamiem krastiem.

Viens no šī ēdiena popularitātes iemesliem pavisam noteikti ir gatavošanas ērtums – saliec uz plats plānas gaļas šķēlītes, pārklāj ar sīpoliem, dāsni pārlej ar majonēzes un siera mērci, un šauj krāsnī. Attapīgākās saimnieces pamanījās kārtojumu papildināt arī ar kartupeļu ripiņām, lai sātīgi pabarotu lielāku ēdāju saimi.

Jāteic, ka produktu salikums nudien ir tik elementārs un pārdomāts, ka šo ēdienu ir grūti sabojāt pat vislielākajam neprašam. Majonēze un sīpolu sula iesūcas gaļā, padarot maigas un supersulīgas pat ne pirmā svaiguma karbonādes šķēles, bet siers lieliski paveic savu darbu, sapludinot visas sastāvdaļas monolītā konstrukcijā, turklāt gādā arī par vizuālo baudījumu –siekalas tā vien saskrien mutē, ar acīm sekojot izkusušā siera stīdziņas ceļam no karbonādes līdz dakšiņai.

Karbonāde kā laikmeta liecība


Tieši pateicoties majonēzei, kuras saknes, ir meklējamas Francijā, tautā ēdiena nosaukums ar laiku ieguva franču akcentu, kaut patiesībā paši francūži par nenojauta par šāda kulinārā šedevra eksistenci. Vēsturnieki tomēr mēģina atrast dažādus skaidrojumus ēdiena iespējamajai saistībai ar Franciju.

Populārākā versija vēsta, ka franču karbonādes “vecmāmiņa” ir “veau Orloff” – teļa gaļas sitenis ar sēnēm Bešamela mērcē. Šajā sakarā tiek piesaukts kāds grāfs Aleksejs Orlovs, kurš 19. gadsimta sākumā strādājis Krievijas diplomātiskajā dienestā Parīzē. Tad nu, viņam par prieku, franču pavārs izgudrojis un cēlis galdā šo krievu stilā ieturēto maltīti.

Skaista versija, jo līdzība starp abiem ēdieniem ir acīmredzama, un, ļoti iespējams, ka dažādu vēsturisko peripetiju ietekmē un produktu deficīta apstākļos arī gaļa franču gaumē zaudēja daļu no sava sākotnējā franču šarma, gluži kā rasols, no kura receptes laika gaita pazuda store, medījums un vēžu kakliņi.

Lai tur vai kā, kaut pavisam pieticīgā izpildījumā bez izsmalcinātiem produktiem, gaļu franču gaumē pavisam noteikti var dēvēt par sava laikmeta liecību. Arī mūsdienās, kad veikalu plaukti vai lūst no pārpilnības, šis vienkāršais ēdiens joprojām nav zaudējis savu pievilcību un turpina kairināt mūsu gastonomiskos “G” punktus. Lai dietologi teiktu ko teikdami par franču karbonādes kaitīgumu, reizēm tomēr vajag atļauties grēkot un gūt baudu!

Lūk, 12 krāsnī gatavojamu karbonāžu receptes debešķīgām vakariņām!

Sulīgie vistas šķiņķīši franču gaumē

Foto: Privātais arhīvs

"Šī recepte ir viegli pagatavojama un zināma jau kopš padomju laikiem. Pateicoties sīpoliem, vistas gaļa iznāk ļoti sulīga un garšīga, tādēļ, gatavojot šo ēdienu, sīpolus labāk nežēlo," tā skaidro "Tasty" lasītāja Lina, iesūtot savu recepti recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai.

Lasīt vairāk

Sulīgas franču karbonādes cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Franču karbonādes cepeškrāsnī jeb gaļas, sīpolu, tomātu un siera kārtojums gardai maltītei bez lielas piepūles.

Lasīt vairāk

'Franču' karbonāde ar sēnēm un siera cepuri

Foto: Shutterstock

Šī recepte ir tik vienkārša, ka to varēs pagatavot arī virtuvē nepieredzējušākas saimnieces. "Franču" karbonādēm var izmantot cūkas, liellopa vai vistas fileju - atkarībā no gaumes un aktuālā piedāvājuma gaļas veikalā.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas karbonādes zem sīpolu un siera 'segas'

Foto: Privātais arhīvs

"Šādi pagatavota gaļa vienmēr izdodas sulīga, mīksta un kūst uz mēles," apgalvo mūsu lasītājs Gatis,"Tasty" recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesakot krāsnī ceptu karbonāžu recepti.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas karbonādes ar sēnēm, sieru un tomātiem

Foto: Shutterstock

Krāsnī gatavotas karbonādes būs īpaši sulīgas un gardas. Šī ēdiena gatavošanai vari izmantot ne vien cūkgaļu, bet arī vistas, tītara, liellopa vai teļa gaļas šķēlītes.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Krāsnī ceptas karbonādes ar rīvētiem kartupeļiem un majonēzes mērci

Foto: Privātais arhīvs

"Mazliet citādas karbonādes – ar ceptiem sīpoliem, rīvētiem kartupeļiem un bagātīgu ķiploku mērces kārtu. Tās izdodas ļoti sulīgas un teju vai kūst mutē! Pateicoties īpaši sātīgajām sastāvdaļām, šīs karbonādes īpaši novērtēs stiprais dzimums," teic mūsu lasītāja Inese Libeķe, iesakot pārbaudītu recepti.

Lasīt vairāk

Sātīgais karbonāžu kārtojums ar dārzeņiem, tomātu mērci un sieru

Foto: DELFI

Kad apnicis karbonādes baudīt ierastajā veidā, liec tās krāsnī, papildini ar dārzeņiem, tomātu mērci, sieru un pasutini, lai tās kļūtu īpaši sulīgas un maigas.

Lasīt vairāk

Karaliskās karbonādes pikantā marinādē, ceptas ar tomātiem un siera 'kažociņu'

Foto: DELFI

Par karaliskām šīs karbonādes var dēvēt gan pateicoties to iespaidīgajam izmēram, gan nepārspējamam sulīgumam un īpaši piesātinātajai garšai, ko plāni izklapētajām gaļas šķēlēm piešķir pikantā marināde un sātīgais siera "kažociņš". Protams, kalorijas šajā gadījumā skaitīt būs lieki, bet vismaz rudenī taču ir sevi jāpalutina, ja peldkostīmu sezonas gaidās ieturētās diētas šogad nebija ieguldīto pūļu vērtas. Labā ziņa ir tāda, ka varēsi iztikt bez eļļas un miltu-olas panējuma, kā arī izvairīties no stāvēšanas pie karstas pannas un ziliem dūmiem piepildītas virtuves, jo visu "melno" darbu tavā vietā paveiks cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Ļoti vienkārši pagatavojama karbonāde ar sieru

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagtatavojama cūkgaļas karbonāde ar sieru - Agra recepte konkursam "Meklējam februāra garšu!". Ļoti garda un sulīga - gan uzreiz pēc cepšanas ar piedevām, gan nākamajā dienā, liekot uz brokastmaizēm.

Lasīt vairāk

Vistas karbonādes ar sieru un gailenēm

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārša ideja gardām pusdienām vai vakariņām - vistas karbonādes ar zeltainu siera "sedziņu", zem kuras slēpjas ceptas gailenes. Atliek vien novārīt klāt jaunos kartupeļus un priecāties par dzīvi! Recepti iesaka vairāku pavārgāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Grieķu gaumē ceptas vistas filejas ar sieru un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Ja vistas fileja tev vienmēr izdodas sausa, tad izmēģini to pagatavot "pa grieķu modei", papildinot ar krāsainiem dārzeņiem, plānām citronu šķēlītēm un divu veidu sieriem. Ģeniāli vienkārši un ģeniāli garšīgi!

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas vistu karbonādes ar sieru un graudu sinepēm

Foto: Shutterstock

Vienkāršs veids, kā ātri pagatavot sulīgas vistu karbonādes bez liekām pūlēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!