Foto: Shutterstock
Neskatoties uz to, ka šur tur mūsu valsts rietumos jau no zemes ārā spraucas pirmie zaļie laksti, lielākoties ēdienkartē joprojām valda ziemai raksturīgās garšas. Kad aukstajos pagrabos kartupeļi tā kā sāk aptrūkties vai jau dzen asnus, jālūkojas – kurš tad vēl ir tas sezonas dārzenis, ko garšīgi apēst? Tālu meklēt nevajag, jo veikalu plauktos un dārzeņu bodēs joprojām ir nopērkami makani saldie kartupeļi jeb batātes. Kā garšīgi tos pagatavot?

Batātes ir visai pateicīgi dārzeņi dažādām maltītēm – tos var paslēpt pat kūkās. Taču šoreiz koncentrēsimies uz pamatēdieniem. Ērtākais veids, protams, ir saldo kartupeli cept cepeškrāsnī, pirms tam apviļājot garšvielās. Taču tas lieliski iederas arī dažādos ēdienos – sacepumos, krēmzupās, sautējumos un karijos. It īpaši sautējumos un karijos, jo – saldais kartupelis piešķir šiem ēdieniem skaistu krāsu, viegli saldenu garšu un tik patīkamo tumīgumu. Un bez miltu vai kāda cita iebiezinātāja pievienošanas!

Kādas garšvielas piestāv saldajam kartupelim?

Saldajiem kartupeļiem ļoti piestāv t.s. sildošās garšvielas – šķipsniņa kanēļa, muskatrieksts, maltas krustnagliņas, malts ingvers un citas ziemas sezonai raksturīgās, iesaka "Happymuncher.com". Tāpat greizi nenošausi, ja saldā kartupeļa ēdienos iekļausi ķiplokus un sīpolus – sāc ar mazumiņu, lai saprastu, vai sīpola un ķiploka garša nenomāc pārējo ēdienu, un ja garšo šāda kombinācija, pievieno saldajam kartupelim to vairāk.

No svaigajiem un kaltētajiem garšaugiem saldā kartupeļa ēdienos izvēlies rozmarīnu, timiānu un raudeni. Izcili garšos, ja saldajam kartupelim pievienosi svaigu baziliku, pētersīļus vai salviju, kas svaigā veidā ir krietni aromātiskāki garšaugi. Ja gatavo saldā kartupeļa krēmzupu, pievieno tai kumina sēklas sākumā, kad vēl katlā tikai sutini sīpolu, – šī garšviela piešķirs patīkamu aromātu un sildošu garšu zupai.

Ko pagatavot no saldajiem kartupeļiem?

Saldais kartupelis ir pietiekami sātīgs pats par sevi, tāpēc – ja esi izvēlējies iekļaut savā uzturā vairāk veģetāru ēdienu vai ievēro gavēni, tā būs pateicīga izvēle, kā nebadoties un vienlaikus gūt sāta sajūtu arī bez gaļas produktiem. Saldie kartupeļi ir gardi, tāpēc, izcepti krāsnī vai saspaidīti krēmīgā biezenī, tie var kalpot kā piedeva, kad vēlies apēst vairāk dārzeņu.

Ja vairies spert tik apjomīgu soli, kā sautējums vai karijs, sāc ar vienkāršākām lietām – pamēģini saldo kartupeli mundierī, kur "loms" uzreiz acu priekšā un nepaslēpts, lai nemulsinātu savas garšas kārpiņas.

Kad saldais kartupelis jau iepazīts un esat pārgājuši uz "tu", nevairies to bērt klāt sautējumos. Tas patīkami izsutinās un pašķīst, piešķirot šim ēdienam to patīkamo tumīgumu, ko bērnībā varēja sagaršot ar miltainu kartupeļu palīdzību. Un kariji, ak kariji! – batātes pavisam draudzīgi savienojas ar turku zirņiem un lēcām, kā arī sulīgas vistiņas gabaliem.

Gardas idejas pusdienu kastītei vai ģimenes vakariņām atradīsi zemāk – palūkojām, kas "Tasty.lv" atrodams un atradām 19 receptes dažādām gaumēm. Lai izdodas gardi!

Saldie kartupeļi mundierī ar avokado un jogurta mērcīti

Foto: Shutterstock

Saldie kartupeļi jeb batātes, tāpat kā parastie kartupeļi, ir lieliska bāze dažnedažādiem pildījumiem. Šoreiz svaigāku garšu meklējumos pamēģini tikko izceptus saldos kartupeļus papildināt ar pikantu avokado salsu un grieķu jogurta mērcīti.

Lasīt vairāk

Saldā kartupeļa sacepums ar sieru un krējumu

Foto: Shutterstock

Plānās šķēlītes sacepti saldie kartupeļi, kurus apskauj burbuļojošs saldais krējums un izkusis siers. Saldo kartupeļu sacepums garšīgs būs tāpat, bet noderēs arī kā piedeva gaļas ēdieniem kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Grilēti saldie kartupeļi ar zilo sieru

Foto: "Rimi" publicitātes foto

"Kā zināms, kartupelis ir viens no latviešu iecienītākajiem ēdieniem, tādēļ esmu sagatavojusi grilētu saldā kartupeļa salātu recepti. Tie lieliski saderēs ar grilētu vistas fileju vai jebkuru citu maigu, liesu gaļu," sola "Rimi" gardēde Liene Zemīte.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un kartupeļu sacepums ar sieru

Foto: DELFI

Īsteni ziemas sezonas dārzeņi satikušies pamatīgā sacepumā – parastos kartupeļus, saldos kartupeļus un ziedkāpostu papildina krēmīga un aromātiska saldā krējuma mērce. Bet visam pāri izteiksmīgais Holandes siers, lai katrs kumoss sierīgi gards.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ziedkāpostu un saldā kartupeļa karijs

Foto: DELFI

Pietiekami sātīgs, dārzeņiem bagātīgs, krēmīgs un mazliet ass – tāds ir šis veģetārais vienkāršais karijs. Ļauj saldā kartupeļa gabaliņiem nedaudz sadalīties, sutinot dārzeņus kokosriekstu pienā, lai karijs būtu tumīgs un patīkamas konsistences. Izcili garšos baudīts tāpat vai likts blakus šķīvī novārītiem rīsiem, bulguram vai kvinojai.

Lasīt vairāk

Pikantā ķirbju krēmzupa ar garnelēm

Foto: Publicitātes foto

"Superbingo" vadītāja Krista Zvirgzdiņa TV3 raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza pikantu ķirbju krēmzupu. Bingo! Jūs esat laimējuši – un balvā ir gardās krēmzupas recepte!

Lasīt vairāk

Eksotiskais saldā kartupeļa un turku zirņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

Neierastas garšu variācijas, kas apvienojumā ar krāšņo garšvielu buķeti veido lielisku ēdiena baudījumu. Garšu nianses piešķir gan saldais kartupelis un selerija, gan arī kokosriekstu piens, kas dod nedaudz eksotisku noskaņu. Recepti iesaka Kristīne Štikāne savā "Facebook" lapā "Sirds virtuve".

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti, ar gaļu un sieru pildīti saldie kartupeļi

Foto: Publicitātes foto

Sātīgs un veselīgs ēdiens, kas būs piemērots pusdienām vai vakariņām. Nedaudz ieilgs, kamēr izcepsies kartupeļi, bet pati pagatavošana ir ļoti vienkārša.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un turku zirņu sautējums

Ļoti gards un sātīgs sautējums brīnišķīgai vasaras maltītei. Receptes autore Nīna Koula teic, ka pavadījusi krietnu laiciņu, lai panāktu izcilu sautējuma garšu, bet nu nodod savu lolojumu citu vērtējumam un aicina izmēģināt un izbaudīt.

Lasīt vairāk

Ķirbju un saldā kartupeļa krēmzupa ar ceptām sēnēm vai vistas fileju

Foto: Tasty For Me publicitātes foto

Veģetārajā variantā šo krēmzupu pasniedz ar ceptām sēnēm, bet var izmantot arī apceptas vistas filejas gabaliņus. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Karstie salāti ar bulguru un fetas sieru

Foto: DELFI

Salāti lielai daļai asociējas ar ēdienu, kas nepietiekami remdē ēstgribu. Tomēr tā nebūs tad, ja tie sastāv no sātīgām sastāvdaļām un ir silti, kā šajā receptē.

Lasīt vairāk

Ceptu saldo kartupeļu pusītes ar sieru un olu

Foto: Shutterstock

Vienkārša maltīte sātīgām brokastīm vai agrajām pusdienām – ar olu un sieru pildīti saldie kartupeļi. Pasniedz tos ar svaigiem salātiem un baudi, kamēr vēl silti.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti saldie kartupeļi ar kanēli un medu

Foto: Shutterstock

Saldo kartupeļu piedeva gaļas ēdieniem vai salātiem. Tie būs īpaši aromātiski, pateicoties pievienotajam kanēlim un medum.

Lasīt vairāk

Minestrone mājas gaumē

Foto: DELFI

Kad aukstums aiz loga pieņēmies spēkā, gribas tikai ko sildošu, tāpēc zupa viennozīmīgi ir šīs sezonas labākā izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No tā, kas bija mājās, arī tapa šī variācija par minestroni, bet neliegšos teikt – izdevās lieliska!

Lasīt vairāk

Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci

Foto: DELFI

Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.

Lasīt vairāk

Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu

Foto: DELFI

Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.

Lasīt vairāk

Lēcu un saldo kartupeļu karijs

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!