
Neskatoties uz to, ka šur tur mūsu valsts rietumos jau no zemes ārā spraucas pirmie zaļie laksti, lielākoties ēdienkartē joprojām valda ziemai raksturīgās garšas. Kad aukstajos pagrabos kartupeļi tā kā sāk aptrūkties vai jau dzen asnus, jālūkojas – kurš tad vēl ir tas sezonas dārzenis, ko garšīgi apēst? Tālu meklēt nevajag, jo veikalu plauktos un dārzeņu bodēs joprojām ir nopērkami makani saldie kartupeļi jeb batātes. Kā garšīgi tos pagatavot?
Batātes ir visai pateicīgi dārzeņi dažādām maltītēm – tos var paslēpt pat kūkās. Taču šoreiz koncentrēsimies uz pamatēdieniem. Ērtākais veids, protams, ir saldo kartupeli cept cepeškrāsnī, pirms tam apviļājot garšvielās. Taču tas lieliski iederas arī dažādos ēdienos – sacepumos, krēmzupās, sautējumos un karijos. It īpaši sautējumos un karijos, jo – saldais kartupelis piešķir šiem ēdieniem skaistu krāsu, viegli saldenu garšu un tik patīkamo tumīgumu. Un bez miltu vai kāda cita iebiezinātāja pievienošanas!
Kādas garšvielas piestāv saldajam kartupelim?
Saldajiem kartupeļiem ļoti piestāv t.s. sildošās garšvielas – šķipsniņa kanēļa, muskatrieksts, maltas krustnagliņas, malts ingvers un citas ziemas sezonai raksturīgās, iesaka "Happymuncher.com". Tāpat greizi nenošausi, ja saldā kartupeļa ēdienos iekļausi ķiplokus un sīpolus – sāc ar mazumiņu, lai saprastu, vai sīpola un ķiploka garša nenomāc pārējo ēdienu, un ja garšo šāda kombinācija, pievieno saldajam kartupelim to vairāk.
No svaigajiem un kaltētajiem garšaugiem saldā kartupeļa ēdienos izvēlies rozmarīnu, timiānu un raudeni. Izcili garšos, ja saldajam kartupelim pievienosi svaigu baziliku, pētersīļus vai salviju, kas svaigā veidā ir krietni aromātiskāki garšaugi. Ja gatavo saldā kartupeļa krēmzupu, pievieno tai kumina sēklas sākumā, kad vēl katlā tikai sutini sīpolu, – šī garšviela piešķirs patīkamu aromātu un sildošu garšu zupai.
Ko pagatavot no saldajiem kartupeļiem?
Saldais kartupelis ir pietiekami sātīgs pats par sevi, tāpēc – ja esi izvēlējies iekļaut savā uzturā vairāk veģetāru ēdienu vai ievēro gavēni, tā būs pateicīga izvēle, kā nebadoties un vienlaikus gūt sāta sajūtu arī bez gaļas produktiem. Saldie kartupeļi ir gardi, tāpēc, izcepti krāsnī vai saspaidīti krēmīgā biezenī, tie var kalpot kā piedeva, kad vēlies apēst vairāk dārzeņu.
Ja vairies spert tik apjomīgu soli, kā sautējums vai karijs, sāc ar vienkāršākām lietām – pamēģini saldo kartupeli mundierī, kur "loms" uzreiz acu priekšā un nepaslēpts, lai nemulsinātu savas garšas kārpiņas.
Kad saldais kartupelis jau iepazīts un esat pārgājuši uz "tu", nevairies to bērt klāt sautējumos. Tas patīkami izsutinās un pašķīst, piešķirot šim ēdienam to patīkamo tumīgumu, ko bērnībā varēja sagaršot ar miltainu kartupeļu palīdzību. Un kariji, ak kariji! – batātes pavisam draudzīgi savienojas ar turku zirņiem un lēcām, kā arī sulīgas vistiņas gabaliem.
Gardas idejas pusdienu kastītei vai ģimenes vakariņām atradīsi zemāk – palūkojām, kas "Tasty.lv" atrodams un atradām 19 receptes dažādām gaumēm. Lai izdodas gardi!