Foto: Shutterstock
Brīvdienās, kad bieži vien gaidām ciemos kuplāku radu vai draugu pulciņu, nākas palauzīt galvu, ko celt galdā. Mūsuprāt, cepti, kraukšķīgi vistu spārniņi un stilbiņi ir ideāla ballīšu uzkoda – tie ir lēti, ātri pagatavojami un ļoti gardi, it īpaši, ja tiek pasniegti ar piemērotām mērcītēm. Vienīgais šo uzkodu mīnuss ir spēja nozust no jebkura viesību galda zibenīgā ātrumā. Hops, un milzīgais trauks, kurš vēl nupat bija pilns līdz pašai augšai, jau ir tukšs kā izslaucīts – neatliek nekas cits, kā nolaizīt gardo mērci no viegli lipīgajiem pirkstiem.

Vistu spārniņi un stilbiņi ir gatavi salīdzinoši īsā laika sprīdī, turklāt recepšu variācijas ir gandrīz bezgalīgas. Lai tos iemarinētu, pietiks vien ar 20 minūtēm. Jau pēc aptuveni stundas galdā varēsi celt apetelīgus un gardi kraukšķīgus stilbiņus un spārniņus, nemaz nerunājot par debešķīgi kārajām smaržām, kas piepildīs māju.

Padoms: Pirms vistu spārniņus pārlej ar marinādi, nogriez tiem galus – tie satur maz gaļas un cepoties parasti apdeg, toties lieliski noderēs vistas buljona pagatavošanai. Atlikušo spārnu pa skrimšļa locījuma vietu sagriez divās daļās – šādi sagatavoti spārniņi ātrāk izcepsies, turklāt arī mieloties ar tiem būs daudz parocīgāk.

Ja nevēlies apgriezt spārniem galus, saloki spārnus trīsstūra formā, aizāķējot spārnu galus aiz to sākuma daļas – šādi gali cepoties neapdegs.

Pasniedz spārniņus un stilbiņus ar kādu pašgatavotu uzkodu mērci – šeit atradīsi daudzas dažādas idejas iedvesmai.

Lai garšīgas brīvdienas!

Zeltaini vistu spārniņi apelsīnu-čili marmelādē

Foto: Vida Press

Mazliet citādi vistu spārniņi – marinēti aromātiski pikantajā apelsīnu-čili marmelādē, tie veido gardu, saldskābi asu karameles garoziņu.

Lasīt vairāk

Cepti vistas stilbiņi sinepju un estragona mērcē

Foto: Shutterstock

Ļoti ērts vakariņu ēdiens, cepeškrāsnī vienā pannā cepot vistas stilbiņus ar dārzeņiem. Garšas buķeti noapaļos bagātīgā un aromātiskā sinepju un estragona mērce.

Lasīt vairāk

Cepti vistu stilbiņi apelsīnu un ķiploku glazūrā

Foto: Shutterstock

Ja meklē ideju citādākam veidam, kā pagatavot ceptus stilbiņus, izmēģini šo recepti, kurā vienu no galvenajām lomām spēlē ne tikai vistas gaļa, bet arī apelsīni, turklāt garšas nianses papildina gatavais Knorr Menu maisījums vistas gaļai ar ķiplokiem.

Lasīt vairāk

Vistu spārniņi sojas-medus mērcē

Foto: Shutterstock

Vistu spārniņi ar medus,ingvera un sojas mērci.

Lasīt vairāk

Vistas stilbiņi ar saldajiem kartupeļiem un 'chimichurri' mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkāršs ēdiens, bet tajā pašā laikā "ar odziņu", – sulīgi vistu stilbiņi, kas izmarinēti laima sulas mērcē. Gaļu pasniedz kopā ar cepeškrāsnī apceptiem saldajiem kartupeļiem un pikanto "chimichurri" mērci, kurā mijas ne vien asais čili, bet arī svaigi pētersīļi un koriandrs.

Lasīt vairāk

Gardie vistu spārniņi ar safrānu un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda spāņu karstā tapa. Safrāns iekrāsos spārnus apetīlīgā, dzeltenbrūnā tonī. Pasniedz ar svaigas bagetes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Vistas stilbiņi sojas mērcē japāņu gaumē

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārša un garda vistas stilbiņu gatavošanas recepte. Ja pacietīgi sutināsi stilbiņus, līdz marināde būs iztvaikojusi, iegūsi lipīgi glazētus vistu stilbiņus ar saldskābi asu garšas buķeti.

Lasīt vairāk

Vistas spārniņi ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Gardi vistas spārniņi saldenā ķiploku, medus un sojas mērces glazūrā. Lielisks variants vienkāršām vakariņām, kas pabaros visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti vistas stilbiņi un ķirbji ar granātābola sēkliņām

Foto: Shutterstock

Kārtīgas vakariņas vienā lielā cepeškrāsns pannā – ķirbji ar iepriekš novārītiem vistas stilbiņiem, sīpoliem un ķiplokiem, kā arī saldeni skābām granātābola sēkliņām. Vistu var arī iepriekš nevārīt, iemarinējot to eļļā un garšvielās dažas minūtes pirms cepšanas. Taču tad cepšanas laiks būs ilgāks.

Lasīt vairāk

Vistas spārniņi jamaikiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Eksotiskā marinādē pagatavoti vistas spārniņi, par kuru izcilo garšu gādā saldie jamaikiešu pipari. Piemēroti cepšanai ne vien uz grila, bet arī cepeškrāsnī. Lieliski garšos kopā ar rīsiem un lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Pikanti cāļa stilbiņi ar medu un apelsīniem

Foto: Shutterstock

Saldi skābi, aromātiski un ar čili asumiņu cāļa stilbiņi. Piemēroti greznākām vakariņām un nelielām viesībām.

Lasīt vairāk

Pikantie vistas stilbiņi indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanti un ātri pagatavojami vistas stilbiņi jogurta marinādē. Pasniedz ar maigu jogurta mērcīti, lai gaļa nebūtu pārlieku asa.

Lasīt vairāk

Neaizmirstamie Trīnes spārniņi ar kečupu

Foto: DELFI

Šie cāļa spārniņi karstajā tomātu kečupa marinādē, reiz pagatavoti, kļūst par ēdienu, ko gatavo regulāri - tik garšīgi tie ir! Pagatavo kā pamatēdienu vai karsto uzkodu, labi garšo arī auksti. Mums gan nav gadījies nogaršot aukstus, jo tie pazūd no šķīvjiem vienā acumirklī!

Lasīt vairāk

Cepti vistu stilbiņi kraukšķīgā garoziņā

Foto: Shutterstock

Gardi un kraukšķīgi, grēcīgi neatvairāmie vistu stilbiņi, kuru garša atgādinās populārās "KFC" vistiņas. Īpaši kraukšķīgas garoziņas noslēpums ir marināde ar stipro alkoholu. Šajā receptē tiek izmantots degvīns, bet tas varētu būt arī brendijs. Turklāt ģimenēm ar bērniem nav jāuztraucas par degvīnu, jo tas, stilbiņiem cepoties, izgaros un izzudīs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!