Nekļūdīšos, ja teikšu, ka cūkgaļa ir latviskās virtuves stūrakmens. Tai ir maiga garša, tā ir viegli gatavojama un vienmēr sanāk mīksta un sulīga. Labam ēdienam ir svarīga produkta kvalitāte - svaigai cūkgaļai ir sārta krāsa un patīkama smarža.

Tomēr jāatceras, ka, cūkgaļu gatavojot, tai ir jābūt caursilušai cauri. To nedrīkst tikai apcept, līdzīgi kā liellopa vai jēra gaļu, un pasniegt viegli ceptu vai vidēji ceptu. Cūkgaļas cepeša iekšējai temperatūrai ir jāsasniedz vismaz 75ºC. Iedurot nazi cūkgaļas šķēlē, no tās nedrīkstētu iztecēt asiņainas sulas. Ja cep cūkgaļu cepeškrāsnī, aptuvenais cepšanas ilgums ir 30 minūtes uz katriem 450 gramiem, plus 30 minūtes.

Izvēlies recepti un pagatavo sātīgas pusdienas!

Īstais uzbeku plovs

Foto: Shutterstock

Īstais uzbeku plovs - vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Grilētas cūku ribas, marinētas terijaki mērcē Māra Jansona gaumē

Foto: Shutterstock

Gardās, mīkstās, smaržīgās grilētās cūku ribiņas. To priekšrocība grila vakarā ir tā, ka ribas pirms marinēšanas tiek novārītas jau gatavas, un, kad ir iekurts grils, tās ir tikai jāapbrūnina, līdz ar to izsalkušie samērā ātri var jau našķoties ar apetelīgo gardumu.

Lasīt vairāk

Sivēna cepetis uz iesma

Foto: Shutterstock

Cepetis uz iesma spēj kārdināt ikvienu. Fantastiskā ceptās gaļas smarža cilvēka smadzenēs sasniedz vissenākos, arhaiskākos apetīti rosinošos refleksus. Uz iesma cepts sivēns nozīmē svētkus un daudz draugu kopīgā mielastā. Piena sivēna gaļa ir ļoti maiga un garda, tādēļ vari izmantot tikai sāli un neaizrauties ar citām garšvielām, tādējādi izceļot dabīgo sivēna garšu.

Lasīt vairāk

Falšais zaķis mājas gaumē

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Maltās gaļas ruleti, kas daudzās mājās tiek dēvēta par falšo zaķi, var ēst gan siltu ar piedevām, gan aukstu uz maizītes. Ja pērk nezināma sastāva iepriekš samaltu gaļu, tad nekā laba tur patiesi nevar būt. Taču, nopērkot labu gaļu un pašam samaļot, sanāk ļoti gards un veselīgs ēdiens. Recepti iesaka bloga Gards, ka nenoēsties! autore.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas ligzdiņas ar sēņu un siera pildījumu

Foto: mosfood

Reizēm gadās tādas dienas, kad nav ne spēka, ne iedvesmas radīt jaunus virtuves brīnumus. Tādās reizēs man palīdz maltā gaļa, raksta Milēdija.

Lasīt vairāk

Cepta cūkgaļa 'čigānu gaumē'

Foto: mosfood

Lai gan gatavošanas veids ir, varētu teikt, elementārs, ēdiens ir izcili garšīgs un aromātisks. Izmēģini! Neticami vienkārši un ātri!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē būs lieliskas pusdienas vai vakariņas gardēdim.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cauraudzīša gabaliņi ar zaļo pupiņu tapenādi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kaut kas latviskāks – cūkgaļas cauraudža gabaliņi, ar interesanto tapenādi, kas pagatavota no zaļajām pupiņām, olīvām, ķiplokiem un citām sastāvdaļām. Atstāj cauraudzim ādu, lai cepeškrāsnī sanāktu kraukšķīga garoziņa.

Lasīt vairāk

Klasiskās liellopa un cūkas gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Tasty ielūkojās Latvijas kulinārijas klasisko recepšu apcirkņos un atrada šo Ņinas Masiļūnes visgardāko un sulīgāko kotlešu recepti.

Lasīt vairāk

Klasiskais cūkgaļas šašliks

Foto: Shutterstock

Šobrīd veikalos pieejamas neskaitāmas variācijas gatavai, jau iemarinētai cepamgaļai, tomēr daudz gardāks šašliks būs, ja marinēsiet to paši. Lūk, klasiska šašlika recepte, kurā tiek izmantots baltvīns un citrons. Vispārizplatītais uzskats, ka šašlikam noteikti jābūt marinētam etiķī, ir maldīgs.

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Foto: Shutterstock

Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Šašliks burkā bez grila

Foto: Shutterstock

Neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausā 3 litru burkā. Recepte jau ilgāku laiku klejo interneta vidē dažādās blogeru lapās. Nolēmu, ka arī latviešu lasītājiem tā ir jāizmēģina. Vienā burkā varēs ielikt 4 - 5 iesmiņus.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šķēles ruma mērcē

Sagribējās gaļu! Tādu kārtīgu gaļu, ar kuru piesiet dūšu uz vairākām dienām. Manā gadījumā tā ir cūkgaļa. Trekna, sātīga un piesien dūšu, tas ir fakts!

Lasīt vairāk

Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu

Foto: Shutterstock

Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.

Lasīt vairāk

Sātīgā ungāru gulašzupa

Foto: Shutterstock

Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar gaļu un lečo

Foto: Shutterstock

Pankūkas ar gaļu - kārtīgām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Cūkgaļa ābolu mērcē

Foto: Shutterstock

Svinību reizei - cūkgaļa ābolu mērcē. Pasniedz ar maigu kartupeļu vai ziedkāpostu biezeni.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem brangām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Kakla karbonāde zem zilā siera segas

Īsta cūkgaļas recepte vīrieša gaumē. Kalorijas, protams, šajā ēdienā labāk nezināt, bet garša – neatkārtojama. Un kāpēc gan mēs kādreiz pēc kārtīgas izslēpošanās dzestrajā ziemas gaisā nevarētu baudīt kaut ko tik sātīgu, toties bezgala gardu. Gatavo Dzintars Šteinbergs-Ozoliņš, ēst gatavot mīlētājs, dekorators mākslinieks.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas veltnīši ar sieru

Foto: Shutterstock

Vienkārši, bet tajā pašā laikā izsmalcināti - cūkgaļas veltnīši ar pikantu siera un garšaugu pildījumu, ko papildina viegla tomātu mērce.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!