Foto: Shutterstock

Kaut zināmākie gruzīnu ēdieni noteikti ir šašliks, ar suluguni sieru pildītie hačapuri pīrāgi, lielie pelmeņi jeb hinkaļi, cālis tabakā un harčo zupa, tomēr tā ir tikai niecīga daļa no šīs valsts bagātīgā kulinārā mantojuma, kurš ir tik iespaidīgs, ka vajadzētu ļoti ilgu laiku, lai nogaršotu no visa pa druskai. Tādēļ sākam ar mazumiņu un, lai sniegtu nelielu ieskatu un ierosmi turpmāk iepazīt arvien jaunas gruzīnu virtuves "pērles", apkopojām 10 receptes no "Tasty" krājumiem.

Dodoties uz Gruziju, jāzina vietējā paraža, ka saimnieks jūtas lepns, ja pēc maltītes uz ciemiņa šķīvja ir palicis kāds neapēsts kumoss, jo tas nozīmē, ka viņš viesus pamielojis godam. Īsts gruzīns ēd daudz un ilgi, pie galda draudzīgi tērzējot. Ja gruzīnu mājās ierodas viesi, tad viņus sagaidīs milzīga ēdienu daudzveidība, skaists galda klājums un saimnieks, kurš nenogurdams uzsauks vienu tostu pēc otra un mudinās našķēties ar dažādiem mājās gatavotiem gardumiem.

Gruzīnu ēst gatavošanas tradīcijas tiek uzskatītas par vienām no vecākajām visā pasaulē. Šīs tautas virtuves ēdienos apvienojas fantastiski garšu salikumi, kādus nevar nobaudīt nekur citur pasaulē, tādēļ nav brīnums, ka katrs, kurš apciemo Gruziju, mājās aizbrauc ar spilgtiem iespaidiem par gruzīnu virtuvi.

Interesanti, ka šīs valsts virtuves ēdieni neiekļaujas mums ierastajā klasifikācijā: salāti, zupa, otrais ēdiens, saldais. Katrs no tiem ir pats par sevi, un katram ēdienam ir savs īpašs nosaukums, kuru izrunāšana cilvēkam bez priekšzināšanām būtu tas pats, kas lauzīšanās ķīniešu ābecē. Apsēsties pie gruzīnu galda tīrais prieks ir arī veģetāriešiem, jo daudzi gardi ēdieni tiek gatavoti tikai no dārzeņiem – baklažāniem, pupām, spinātiem, riekstiem, protams, papildinot tos ar dažādiem garšaugiem un garšvielām.

Gruzīni ēdienu pagatavošanai izmanto nesalīdzināmi vairāk garšvielu nekā vidusmēra latvietis. Garšviela numur viens Gruzijā ir koriandrs (zināms arī kā kinza), kas tiek pievienota gandrīz katram ēdienam. Populārs ir safrāns, baziliks, estragons, selerija, kalnumētra, pētersīļi, dilles un pipari. Garšas uzlabošanai bieži tiek lietoti arī ķiploki un etiķis.

Tradicionāli ēdienu gatavošanā tiek izmantotas tikai dabīgas vietējās izcelsmes izejvielas, tādēļ ne mājās, ne restorānos uz galda neatrast, piemēram, kečupu – tā vietā tiek pasniegta skābenā tkemali mērce, kas gatavota no meža plūmēm vai asā adžika.

Lai garšīgas brīvdienas!

Gruzīnu lobio

Foto: Shutterstock

Gruzīnu lobio - pupiņas ar valriekstiem un koriandru.

Lasīt vairāk

Hinkaļi - pelmeņi gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Hinkaļi ir gardi un aromātiski palmeņi gruzīnu gaumē. Tos var ēst gan vārītus, gan ceptus. Hinkaļus ēd ar rokām, turot tos aiz mīklas "kātiņa" un izsūcot gardo buljonu.

Lasīt vairāk

Harčo ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Harčo noteikti ierindojas starp tām zupām, kas kārtīgi pabaros vislielākos zupu skeptiķus, jo nepaēdis nevar palikt neviens – liellopa gaļa, rīsi, paprika, burkāni un dažādas garšvielas. Visa kā tik gana, un gala rezultāts nekad neliek vilties.

Lasīt vairāk

Harčo gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Riktīgi gards harčo gruzīnu gaumē.

Lasīt vairāk

Skābēti kāposti ar bietēm gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Īsti vitamīnu salāti, tik vērtīgi ziemas aukstajiem mēnešiem. Pagatavo salātus, sapildi burkā un pasniedz kā piedevu pie pamatēdieniem.

Lasīt vairāk

Hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī cepts sātīgs hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu.

Lasīt vairāk

Soļanka gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Soļanka gruzīnu gaumē - sātīga pusdienu un vakariņu zupa.

Lasīt vairāk

Pikantā plūmju mērce jeb tkemali

Foto: Shutterstock

Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu zupa - harčo

Foto: Shutterstock

Garda gruzīnu tomātu zupa - harčo, kas ir arī ātri pagatavojama.

Lasīt vairāk

Ātrie hačapuri

Foto: Shutterstock

Gardi un mutē kūstoši siera pīrāgi - hačapuri, kurus piedāvājam pagatavot, izmantojot saldētu kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!