Gardi, ka pirkstiņus aplaizīsi! 10 tradicionālās gruzīnu virtuves receptes

Gardi, ka pirkstiņus aplaizīsi! 10 tradicionālās gruzīnu virtuves receptes
Foto: Shutterstock

Kaut zināmākie gruzīnu ēdieni noteikti ir šašliks, ar suluguni sieru pildītie hačapuri pīrāgi, lielie pelmeņi jeb hinkaļi, cālis tabakā un harčo zupa, tomēr tā ir tikai niecīga daļa no šīs valsts bagātīgā kulinārā mantojuma, kurš ir tik iespaidīgs, ka vajadzētu ļoti ilgu laiku, lai nogaršotu no visa pa druskai. Tādēļ sākam ar mazumiņu un, lai sniegtu nelielu ieskatu un ierosmi turpmāk iepazīt arvien jaunas gruzīnu virtuves "pērles", apkopojām 10 receptes no "Tasty" krājumiem.

Dodoties uz Gruziju, jāzina vietējā paraža, ka saimnieks jūtas lepns, ja pēc maltītes uz ciemiņa šķīvja ir palicis kāds neapēsts kumoss, jo tas nozīmē, ka viņš viesus pamielojis godam. Īsts gruzīns ēd daudz un ilgi, pie galda draudzīgi tērzējot. Ja gruzīnu mājās ierodas viesi, tad viņus sagaidīs milzīga ēdienu daudzveidība, skaists galda klājums un saimnieks, kurš nenogurdams uzsauks vienu tostu pēc otra un mudinās našķēties ar dažādiem mājās gatavotiem gardumiem.

Gruzīnu ēst gatavošanas tradīcijas tiek uzskatītas par vienām no vecākajām visā pasaulē. Šīs tautas virtuves ēdienos apvienojas fantastiski garšu salikumi, kādus nevar nobaudīt nekur citur pasaulē, tādēļ nav brīnums, ka katrs, kurš apciemo Gruziju, mājās aizbrauc ar spilgtiem iespaidiem par gruzīnu virtuvi.

Interesanti, ka šīs valsts virtuves ēdieni neiekļaujas mums ierastajā klasifikācijā: salāti, zupa, otrais ēdiens, saldais. Katrs no tiem ir pats par sevi, un katram ēdienam ir savs īpašs nosaukums, kuru izrunāšana cilvēkam bez priekšzināšanām būtu tas pats, kas lauzīšanās ķīniešu ābecē. Apsēsties pie gruzīnu galda tīrais prieks ir arī veģetāriešiem, jo daudzi gardi ēdieni tiek gatavoti tikai no dārzeņiem – baklažāniem, pupām, spinātiem, riekstiem, protams, papildinot tos ar dažādiem garšaugiem un garšvielām.

Gruzīni ēdienu pagatavošanai izmanto nesalīdzināmi vairāk garšvielu nekā vidusmēra latvietis. Garšviela numur viens Gruzijā ir koriandrs (zināms arī kā kinza), kas tiek pievienota gandrīz katram ēdienam. Populārs ir safrāns, baziliks, estragons, selerija, kalnumētra, pētersīļi, dilles un pipari. Garšas uzlabošanai bieži tiek lietoti arī ķiploki un etiķis.

Tradicionāli ēdienu gatavošanā tiek izmantotas tikai dabīgas vietējās izcelsmes izejvielas, tādēļ ne mājās, ne restorānos uz galda neatrast, piemēram, kečupu – tā vietā tiek pasniegta skābenā tkemali mērce, kas gatavota no meža plūmēm vai asā adžika.

Lai garšīgas brīvdienas!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka