Foto: Shutterstock
Itāliešu virtuve izceļas ar daudziem šedevriem, taču viens ēdiens, kas pārspēj picu un lazanju, pavisam noteikti ir risoto. Pagatavots no arborio rīsiem, risoto pārsteidz ne vien ar garšu variācijām, bet arī tekstūru.

Tā kā risoto pagatavošana prasa mazliet pūļu, lūk, dažas lietas, kas būtu jāievēro. Pirmkārt, izvēlies atbilstošus rīsus – risoto derēs īsgraudu rīsi, kas labi uzsūc šķidrumus, piemēram, arborio rīsi. Otrkārt, piešķir risoto izteiksmīgu garšu ar buljona vai pat vīna palīdzību – tā parūpēsies par to, ka risoto nebūs blāvs šķīvī. Treškārt, neaizmirsti maisīt – risoto gatavošanā nozīmīgs ir maisīšanas process, jo tas neļauj rīsiem piedegt, bet katrs graudiņš saņems visu, kas katliņā salikts.

Kas attiecas uz risoto pievienotajām sastāvdaļām, ar tām var variēt, cik vien sirds kāro. Izcili gards risoto būs gan ar sēnēm, gan gaļu, gan zaļumiem un pat citroniem. Tāpat krēmīgumu maltītei piešķir ar kādu labi kūstošu sieru, piemēram, zilo sieru vai Parmezāna sieru.

Cepeškrāsnī gatavots risoto ar puraviem un kale kāpostu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Risoto ir ļoti gards ēdiens, bet reizēm no gatavošanas attur tas, ka rīsi visu laiku uz pannas ir jāmaisa. Tāpēc šis būs lielisks variants, kā kaut mazliet paslinkot – saliec visas sastāvdaļas katliņā un ļauj visu padarīt cepeškrāsnij!

Lasīt vairāk

Risoto ar sēnēm un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte diviem – risoto ar mīksti kraukšķīgiem rīsiem, mazliet bekona un sēnēm. Nedaudz asumiņa un aromāta maltītei piešķirs svaigi malti melnie pipari.

Lasīt vairāk

Saulainais risoto ar safrānu

Foto: Publicitātes attēli

Pavasaris un košums vienā šķīvī – risoto ar baltvīnu un šķipsniņu aromātiskā safrāna. Šī maltīte būs lielisks veids, kā kulināri iepazīties ar vērtīgo garšvielu. Recepti piedāvā "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Krēmīgais biešu risoto ar zilo sieru

Foto: DELFI

Ziemai piestāv risoto, jo tas ar savu krēmīgumu un sātīgumu vienmēr pabaro pat izsalkušākos ēdājus, turklāt ēdiens pats par sevi ir tik pilnīgs, ka nemaz neprasās klāt vēl gaļa vai zivs. Risoto var gatavot dažādās variācijās, arī ar karamelizētām bietēm un zilo sieru maltīte ļaus kaut nedaudz sajust Vidusjūras ēdienu garšu.

Lasīt vairāk

Risoto ar tomātiem un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķiet, ka risoto var pagatavot teju visās iespējamās variācijās, lai to pielāgotu gan sezonālajiem produktiem, gan ēšanas paradumiem. To pierāda arī šī recepte, kurā apvienoti kraukšķīgie rīsi, grēcīgi sātīgais bekons un konservētie tomāti, ko ir vērts vienmēr glabāt virtuves skapītī, lai no tiem pagatavotu garšīgus šedevrus.

Lasīt vairāk

Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.

Lasīt vairāk

Risoto plācenīši ar diviem sieriem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi rīsu plācenīši, kurus var pagatavot no "pārpalikumu" risoto. "Kotletēs" paslēpušies divi sieri, pētersīļi un citi gardumi. Maltīte būs lieliska pusdienām vai vieglām vakariņām.

Lasīt vairāk

Biešu risoto ar mārrutkiem

Foto: Vida Press

Iespējams, nedaudz neparasta risoto versija, tomēr galvojam - ļoti garšīgi, turklāt - figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Risoto ar pētersīļiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Gardais risoto būs viegla maltīte, kuru pagatavot reizēs, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša un pārlieku nesarežģīta. Tradicionāli gan itāļi risoto gatavo ar liellopa kaula smadzenēm, tomēr šajā receptē tās var arī nepievienot. Atsvaidzinošu garšu maltītei tāpat piešķirs baziliks un pētersīļi.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto

Foto: Vida Press

Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!

Lasīt vairāk

Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.

Lasīt vairāk

Krēmīgs citronu risoto

Foto: Shutterstock

Šis krēmīgais citronu risoto pilnīgi noteikti ir izmēģināšanas vērts. Tā samtainā konsistence patīkami harmonē ar citrona spirdzinošo raksturu, radot ēdienu, kurš piestāvēs gan ģimeniskām vakariņām, gan gardēžu maltītei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!