Foto: Shutterstock

Vai varat iedomāties, ka ir jau pirmais augusts? Šķiet, vēl nesen domājām par to, ko garšīgu nobaudīt jūlijā, kā mēnesis jau ir riņķī un jādomā par to, kā tvert visu, ko mums sniegs augusts. Pēc kā garšo mūsu augusts? Tie noteikti būs dārzeņi, kuriem vēl pieķērušās zemes kripatas – no lauka atnesti jaunie kartupeļi, garšīgi kabači, no kuriem pagatavot pankūkas un pildītas laiviņas, tomāti, kuri no gatavības teju sprāgst pušu, tikai, lai tiktu sagatavoti bezgalīgās salātu variācijās.

Augustā jūlija zemenes un ķiršus lēnām nomainām pret krūmmellenēm un avenēm. Bet bez tā augusts ir īstais laiks, kad baudīt krizdoles. Vai ērkšķogas jeb stiķenes, ja tā ir labskanīgāk. Beidzot mēs varam apaut kājas gumijas zābakos, paņemt tik uzticamo draugu – groziņu un asu beku nazi un doties mežā, lai grieztu gardās gailenes, baravikas, apšu bekas, bērzlapes un citas meža veltes. Un kā gan var aizmirst mēneša beigas, kad beidzot āboli būs sārti, bet bumbieri sulīgi un gatavi? Kā garšo tavs augusts?

"Manas augusta garšas ir tomāti, smaržīgi un neticami garšīgi," saka Tasty.lv redaktore Inga. Vēl viņas augusts garšo pēc gurķiem, kabačiem, baklažāniem, zaļajiem zirnīšiem un gardajām cūku pupām. Tam visam līdzās ir burvīgie garšaugi, kuri lieliski papildina teju katru maltīti – baziliks, raudene un kinza. Augustā vajag gatavot pesto, cept sacepumus, vārīt sautējumus un cept dārzeņu tartes.

Māja&Dārzs.lv redaktore Zane augustā iesaka eksperimentēt, lai atklātu jaunus garšas apvāršņus: "Ogas var būt lielisks papildinājums gaļas marinādēm, tāpēc augustā mūsu ģimene iecienījusi marinēt gaļu jāņogās, bet desertā šīs skābenās ogas dominē gaisīgā kūkā, kur pa virsu sulīgam biskvītam ir viegli apcepts olbaltums ar jāņogu un kanēļa sajaukumu."

Tieši tāpēc, gaidot brīdi, kad bumbieri saldumā piebriedīs, bet plūmes kļūs tumšas un sulīgas, iedvesmojies ar kādu no 31 receptēm, kuras esam sarūpējušas no Tasty.lv pavārgrāmatas. Un patiesi, dienā pietiks tieši ar vienu recepti, lai iepriecinātu garšas kārpiņas. Garšīgam augustam būt!

Cūku pupu, fetas siera un bazilika 'tapenāde'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Savs šarms ir ne tikai vārītām cūku pupu pākstīm, bet arī pupiņu ēdieniem. Piemēram, šim garšīgajam maizīšu garnējumam, kuru varam dēvēt par tādu kā tapenādi, kurā satiekas vārītās pupiņas, sāļais fetas siers, olīveļļa un smaržīgais baziliks. Zied uz maizītēm un baudi!

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar cūku pupām

Cūku pupas un bietes manuprāt ir ļoti laba kombinācija, bet to jau noteikti ikviens zināja - jo biešu salāti ar pupiņām ir klasika. Tik par cūku pupu pielietojumu šādā receptē nez kāpēc daudzi brīnās... Pupas jau paliek pupas. Protams, cūku pupām ir cita garša, un varbūt, ka tās pat labāk sader kopā ar bietēm.

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Pikantās cāļa akniņas ar ceptiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta uzkoda, kas piesies dūšu. Ja galdā ir daudz un dažādas uzkodas, dotais daudzums būs piemērots četriem ēdājiem, bet kā atsevišķa uzkoda diviem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Pannā sautēti skumbrijas un tomātu salāti uz maizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skumbrija un tomāti, kombinācijā ar pievienotu papriku un nedaudz karija, ir fantastiska sviestmaizīšu garnēšanai. Viena no tām receptēm, kuru vari pagatavot, kad vēlies sātīgas, vēlas brokastis, vienkāršas pusdienas, kuras paķert līdzi kārbiņā, vai našķoties ar ko gardu, gaidot pusdienas vai vakariņas.

Lasīt vairāk

Čahohbili no vistas

Foto: Shutterstock

Pusdienu pikantais čahohbili no vistas.

Lasīt vairāk

Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti

Foto: Shutterstock

Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti

Foto: Vida Press

Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize

Foto: Shutterstock

Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.

Lasīt vairāk

Baraviku kundziņu mērce ar tomātiem un cauraudzīti

Foto: Shutterstock

Pēc raženas sēņošanas - ražena un sātīga mērce!

Lasīt vairāk

Karamelizēti āboli ar riekstu pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldākam vakaram pagatavo gardus brūnajā cukurā un sviestā karamelizētus ābolus, kuri pildīti ar valriekstiem. Viss, kas jāizdara – veselos ābolos jāizgrebj viducis, jāsapilda ar sastāvdaļām un jāizcep. Baudi kopā ar tasi smaržīgas tējas.

Lasīt vairāk

Pildīts liellopa gaļas cepetis

Foto: Shutterstock

Interesanta recepte no portāla Cālis.lv krājumiem - ar sēnēm un siļķi pildīts liellopa gaļas repecis.

Lasīt vairāk

Gaileņu risoto

Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.

Lasīt vairāk

Svaigās ķiršu siera kūkas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Starp daudzajām siera kūku receptēm šī patīkami izcelsies – pagatavo individuālas siera kūku porcijas, kurām nav nepieciešama cepšana. Tā vietā kūku stingru padarīs pievienotais želatīns, bet vasarīgu garšu piešķirs ķiršu garnējums.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu

Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kabači ar tomātiem un sieru

Foto: Shutterstock

Kabaču, tomātu un siera sacepums - sātīgi, bet tajā pašā laikā ļoti viegli!

Lasīt vairāk

Lazanja ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Pusdienām un vakariņām - gardā lazanja ar dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera sacepums

Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Zemeņu sambuks

Laiks tukšot saldētavu - tur noteikti vēl atrodamas zemenes, kas glabā pagājušās vasaras saulaino garšu! "Aikāgaršo!" šefpavāra Normunda Baranovska recepte.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Gaileņu biezzupa

Foto: Shutterstock

Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.

Lasīt vairāk

Vienkāršā melleņu kūka

Foto: DELFI

Ogu laiku nevar nemīlēt – tās var grābt saujām, un ēst, līdz lūpas no laimes un garduma kļuvušas zilas. Tāpēc, ja jau ir tikts pie skaista spainīša ar mellenēm, tās ir jāliek lietā, pagatavojot ko brīvdienai pavisam atbilstošu – vienkāršu melleņu kūku. Tā it nemaz neprasa lielas pūles un kulinārās zināšanas – sanāks visiem un garšos fantastiski!

Lasīt vairāk

Ķiršu saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas nav gardāks vasarā par aukstu, garšīgu saldējumu. Vēl jo vairāk, ja tas ir pašu taisīts, no sarkaniem un sulīgiem ķiršiem, veselīgā grieķu jogurta un nedaudz medus.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu un banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ērkšķogu un banānu ievārījums noderēs gan pankūkām, gan maizītēm, gan tortēm un kūkām.

Lasīt vairāk

Marokas Marbellas vista

Foto: Shutterstock

Vista tiek marinēta visu nakti bagātīgā marinādē. Plūmes dod nelielu saldumu, bet olīvas un kaperi piešķir īpašu pikantumu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm

Foto: Shutterstock

Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.

Lasīt vairāk

Kabaču laiviņas ar picas pildījumu

Foto: Shutterstock

Šai uzkodai var izmantot vai nu kabaci, vai cukīni. Pildījumam izmanto klasiskas picas sastāvdaļas (bez mīklas).

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar arbūziem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga, apetītlīga uzkoda. Saldi kraukšķīgie arbūza gabaliņi izceļ pikantos garneļu kumosiņus, bet feta piešķir nopietnību un dod sātu. Ieteicams izmantot jēlas, termiski neapstrādātas garneles. Saldētas garneles pa nakti ieliek parastā ledusskapja nodalījumā, nākamajā dienā tās būs atlaidušās un piemērotas cepšanai.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamie gurķu un arbūza salāti

Foto: Shutterstock

Divi vasaras produkti vienā šķīvī – svaiga gurķa un sulīga arbūza salāti. Papildināti ar sāļo fetas sieru un nedaudz garšaugiem, tie būs perfekta pusdienu maltīte steidzīgajiem.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar tunci

Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!