Foto: Shutterstock
Vasarā ir daži gastronomiski jautājumi no mūžības sērijas – tie atkārtojas katru gadu, un atbildi uz tiem latvieši meklē paaudžu paaudzēs. Pirmais liktenīgais jautājums atskan šajās dienās: ko darīt ar Jāņu sieru? Otrais jautājums ir: kabaci nevajag? Bet tas šobrīd vēl nav aktuāls, atgriežamies pie siera.

Tā ir viena no Jāņu mistērijām: kā tas nākas, ka gadu gadiem pēc Jāņiem tiek nolemts nākamgad sieru pirkt vai siet mazāk, un gadu gadiem pēc Jāņiem māja ir pilna ar Jāņu sieru?

Ko ar to siera lēveni darīt? Neesam jau nekādi briti, neripināsim tak rituli no kalna lejā (ir viņiem tāds nacionālais sports). Uz tradicionālo jautājumu ir tradicionālās atbildes. Nepretendējot izgudrot divriteni vēlreiz, kopīgi varam atkārtot vien vecās, labās, bet šajās dienās tik noderīgās patiesības.

Pirmais, ko ar Jāņu sieru sieru var darīt, protams, ir cepšana. Ir gana daudz ļaužu, kas uzskata, ka nekam citam Jāņu siers vispār nav domāts, kā cepšanai. Cept un grilēt tiešām var jebkuru sieru, un Jāņu sieru jau nu pavisam noteikti. Cepot sieru uz pannas, jāatceras, ka tas kusīs un lips, ja cep šķēlēs, tas vispirms jāpamērcē olā un pēc tam rīvmaizē, un tad vēlreiz. Savukārt, cepot pannā vārītus jaunos kartupelīšus kopā ar šašlika pārpalikumiem (neticami, bet arī to gadās sacept par daudz) vai citu gaļu, Jāņu siers pa virsu lai tik kūst, tā nu ir tāda maltīte, ka nenoēsties. Bet kurš nu to nezina.

Siera marinēšana – tas gan tāds neparastāks gājiens, bet ļoti gards gājiens, vērts pamēģināt! Recepte atrodama zemāk pie pārējām idejām. Un kur tad vēl gardie un sātīgie pēcjāņu kārtainie siera salāti ar grauzdiņiem (lieliska iespēja tikt vaļā arī no tiem), dažādi salāti ar sieru, kur receptē prasīto mierīgi var aizvietot ar Jāņu sieru, galu galā arī "franču gaumē" ceptās karbonādes un citas gaļas var pamēģināt cept ar Jāņu siera cepuri. Un sacepumi, burvīgie sacepumi – ar kartupeļiem, gaļu, makaroniem – te Jāņu siers būs labu labais.

Tiesa, liela daļa Jāņu sieru cepoties var kļūt mazliet gumijoti, tāpēc, ja vien netiek cepts Jāņu siers šķēlēs, citiem ēdieniem to var sarīvēt, klāt liekot lielāku majonēzes karoti, garšvielas, lai aromātiskāk, un zem siera kārtas šķēlēs sagrieztus tomātus un marinētus gurķus, kas visu padarīs sulīgāku.

Foto: Shutterstock

Galu galā – jāatceras, ka sieru var arī saldēt, lai stāv un gaida laikus, kad uzrodas vajadzība vai Jāņu garastāvoklis. Sieru var saldēt vai nu lielākos gabalos, vai sarīvētu. Savureiz ērti, kad sarīvēts siers jau gatavs, tikai jāatkausē.

Lai jauka nedēļas nogale, Jāņu sieru un citu Jāņu gardumus likvidējot!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!