Foto: Shutterstock
Lai arī saulīte un siltais vējš mūs lutina šajās skaistajās rudenīgajās dienās, tomēr rudens arvien pārliecinošāk iezogas dārza dobēs un koku vaiņagos. Lai neļautu iezagties skumjām par aizgājušo vasaru, jāēd banāni, jāvāra banānu biezenis, jācep pankūkas, kēksiņi un banānmaizes.

Tam ir vairāki iemesli. Banāni satur triptofānu, kas organismā pārvēršas laimes hormonā, mazina skumjas, depresiju un stresu, uzlabo garastāvokli. Vai nav jauki?

Un ļoti vērtīgā banānu īpašība svārstīgajā rudens laikā ir šo augļu spēja palīdzēt saaukstēšanās gadījumos. Banāni palīdz samazināt paaugstinātu ķermeņa temperatūru un iekaisumu.

Ierasts, ka banānus izmanto dažādos desertos, saldās maizītēs un augļu kokteiļos, tomēr zaļo banānu biezenis var pusdienās aizstāt kartupeļu biezeni, banānus var pievienot gaļas ēdieniem, viegli saldinot pikantu mērci.

Piedāvājam 26 dažādas banānu maltītes, kas iepriecinās kārumniekus un kas jauki pārsteigs pikanto ēdienu cienītājus.

Vistas fileja ar banāniem un kokosriekstu piena rīsiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krēmīgs un gards pusdienu vai vakariņu ēdiens ar vistas filejas gabaliņiem zaļā karija mērcē un maigajiem rīsiem, kas vārīti kokosriekstu pienā. Vispirms sāk gatavot rīsus, pēc tam filejas gabliņus.

Lasīt vairāk

Klasiskā banānmaize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Banānmaizei vai kēksam ar banāniem ir ļoti daudz variāciju. Šī recepte ir ļoti klasiska un sviesta kēksa mīklu aromatizē tikai ar banāniem. Tā kā banāni ir saldi, banānmaizei pievieno daudz mazāk cukura nekā citām kēksu mīklām.

Lasīt vairāk

Banānu un auzu pārslu pankūkas ar pikantiem mango salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikantas banānu pankūkas ar pikantiem mango un sarkano sīpolu salātiem jeb salsu. Atsvaidzinoša pārmaiņa brokastīm vai vienkāršām vakariņām.

Lasīt vairāk

Banānmaize ar datelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīga un salda banānmaize, kuras viducī paslēpušās saldās dateles. Ideāli garšos kopā ar kādu glāzi piena, tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Mīklā cepti banānu gabaliņi ar šokolādes mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jauks ikdienas gardumiņš - mīklā cepti banānu gabaliņi ar šokolādes mērci. Vispirms gatavo šokolādes mērci. Kad tā gatava, sajauc mīklu un eļļas dziļvārē izcep banānu gabaliņus.

Lasīt vairāk

Zaļo banānu biezenis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļais banānu biezenis būs atsvaidzinoša alternatīva kartupeļu biezputrai. Tā pagatavošanai ir nepieciešami tik tiešām zaļi banāni. Pasniedz ar dažādiem gaļas un zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām

Foto: Shutterstock

Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar banāniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgas, kraukšķīgas maizītes ar karamelizētiem banāniem un aprikožu ievārījuma glazūru. Pasniedz ar putukrējumu vai skābo krējumu, kas sakults ar cukuru.

Lasīt vairāk

Banānu pankūkas no divām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Burvīga alternatīva tradicionālajām pankūkām. Šajā receptē tiek izmantoti tikai banāni un olas. Ja ir vēlēšanās, tad var pievienot arī smalcinātus riekstus, šokolādes gabaliņus, vaniļu, kakao pulveri, kanēli, šķipsniņu sāls vai ābolu gabaliņus. Kārumnieki var piejaukt nedaudz medu vai kļavu sīrupu. Bet tie, kas vēlas pankūkas nedaudz uzpūtušās, pievieno šķipsnu ar cepamo pulveri.

Lasīt vairāk

Dienvidu jūras smūtijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Aveņu un banānu smūtijs (vai sorbets)

"Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi," recepti iesaka bloga "Kikasvirtuve.lv" autore Kristīne Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Grauzdiņi ar šokolādes krēmu un banāniem

Foto: Shutterstock

Kārumnieki zina, ka šokolāde un banāni ir izcila kombinācija un lielisks enerģijas lādiņš. Kādēļ gan to neizmantot, baudot brokastīs? Grauzdēta maizīte, kas pārziesta ar kūstošu un maigu šokolādes krēmu, un svaigs banāns. Papildu kraukšķīgumam - smalki sakapātas mandeles. Šādi sākusies diena būs īpaši jauka.

Lasīt vairāk

Maigs banānu uzputenis ar saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Gards banānu uzputenis ar saldo krējumu.

Lasīt vairāk

Apsnigušās vēja kūkas ar banānu krēmu

Foto: Shutterstock

Vēja kūkas ar banānu krēmu un pūdercukura 'sniega' kārtiņu - gardums, kas ir katras darbošanās minūtes vērts.

Lasīt vairāk

Ātrie banānu rullīši ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams deserts, kurā banānu maigā garša patīkami savienojas ar vārīta iebiezinātā piena krēmīgo tekstūru. Lieliska ideja gan bērnu, gan pieaugušo ballītei.

Lasīt vairāk

Melleņu - banānu maize

Foto: Shutterstock

Īpaši garda melleņu - banānu maize.

Lasīt vairāk

Tiramisu ar banāniem

Foto: Shutterstock

Tiramisu ar banāniem - novērtēs visi saldummīļi.

Lasīt vairāk

Cepts banāns ar saldējumu

Foto: Shutterstock

Cepts banāns ar saldējumu - ātri pagatavojams, sanāks pat iesācējiem.

Lasīt vairāk

Ātrā banānu plātsmaize

Foto: Shutterstock

Salds našķis kārumniekiem - ātrā banānu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – banānu cepumi

Foto: Shutterstock

Ikdienā izvēlos veselīgu uzturu, tāpēc samērā strikti sekoju līdzi ēdienu uzturvērtībai. No savas ēdienkartes jau krietnu laiku esmu izslēgusi visu trekno, saldo un cepto, kā arī miltu izstrādājumus, aizstājot tos ar veselīgākām alternatīvām. Tā kā reizēm kādu našķi gan kārojas, priecājos, ka esmu atklājusi banānu – auzu pārslu cepumu recepti, kas ir gan veselīga un sātīga, gan pietiekami salda. Cepumi lieliski der gan kā uzkoda, gan brokastu ēdiens, aizstājot auzu pārslu putru, kas man personīgi tās ierastajā formātā mēdz visai ātri apnikt.

Lasīt vairāk

Diētiskā banānmaize ar sēkliņām un kakao

Foto: DELFI

Ja meklē ideju brīvdienu brokastīm un augļu traukā aizkavējušies pārgatavojušies banāni, tad no sirds iesakām izmēģināt šo banānu maizes recepti. Kādēļ diētiskā? Jo sviesta vietā tiek izmantots ābolu biezenis.

Lasīt vairāk

Mazās banānu kūciņas - veselīgs našķis bez cukura

Foto: Shutterstock

Jāierobežo cukura patēriņš! Šis ieteikums nerada pārsteigumu, tas regulāri izskan gan medijos, gan sarunās ar kolēģiem, gan arī ģimenē. Bet kā lai to izdara? Ik pa laikam rodas vēlme panašķēties ar kādu šokolādi vai kūciņu.

Lasīt vairāk

Banānu kūka ar pekanriekstiem un krēmsieru

Šo kūku esmu ļoti iecienījusi, pateicoties dievīgajai banānu garšai, pateicoties tam, ka gandrīz nekas nav pašai jādara, jo visu sakuļu blenderī. Vēl šo kūku dievinu tādēļ, ka tā sanāk ideāla ikreiz!

Lasīt vairāk

Šokolādes, banānu un biešu kūka

Interesanta šokolādes kūka ar bietēm un banāniem. Recepti piedāvā Raimonds.

Lasīt vairāk

Mandeļu kūka ar banānu un siera krēmu - bez glutēna un cukura

Dažādi gardumi bez glutēna kļūst arvien pieprasītāki, jo izrādās, ka ļoti daudziem no mums ķermenis īsti nemīl kviešu miltus, bet dzīve bez svētku kūkas dzimšanas dienā vai pēcpusdienas cepumiņa pie kafijas šķiet neiedomājama. Izmēģini elementāru recepti, kurā nav izmantoti ne kviešu milti, ne baltais, rafinētais cukurs.

Lasīt vairāk

Banāni šokolādē ar mandelēm

Ātri pagatavojams un gards deserts - banāni rūgtajā šokolādē ar mandelēm. Kas gan var būt vienkāršāk un labāk?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!