Foto: Shutterstock

Tie, kuri kaut reizi dzīvē nobaudījuši mājās gatavotus pelmeņus vai čeburekus, zinās – debešķīgāku maltīti grūti iedomāties. Tāpēc, tā vietā lai vakarā izvilktu no saldētavas pelmeņu paku ar nezināmas izcelsmes pildījumu, pagatavo mīklā sapildītās maltās gaļas gardumus pats!

Pelmeņu, čebureku un pat eksotisko empanjadu pagatavošana nav pārlieku sarežģīta. Viss, kas jāizdara – jāpagatavo elastīga mīkla un jāsagatavo pildījums. Tāpat kā jebkura cita ēdiena gatavošanā, arī tam, lai sanāktu izcili gardi pelmeņi un čebureki, ir daži pagatavošanas knifi, kas jāievēro.

Pelmeņi – ēdiens, kas jāgatavo visai ģimenei kopā


Tā kā pelmeņu gatavošanā darbietilpīgākais process ir mīklas gatavošana, šeit ar divām rokām vien nepietiks. Process daudz veiklāk virzīsies uz priekšu, ja pelmeņu mīklu mīcīs nelielās porcijās vismaz četras darbīgas rokas. Nelielās porcijās izmīcīta, mīkla būs daudz gardāka un atsperīgāka.

Gatavojot pildījumu, var izvēlēties daudz un dažādas sastāvdaļas – pelmeņus var gatavot no liellopa gaļas vai cūkgaļas, arī jēra gaļas. Ja pelmeņus gribas veģetārus, tajos var pildīt sieru, biezpienu, kāpostus un citus dārzeņus. Bet saldie pelmeņi garšos fantastiski, ja tajos būs ogas – ķirši, upenes, mellenes, avenes un citas.

Gatavojot pelmeņus ar gaļu, tie būs vēl garšīgāki, ja pildījumam tiks izmantots liellopa un cūkgaļas maltās gaļas sajaukums, kam klāt vēl piejaukta nedaudz žāvēta gaļa. Tāpat nedrīkst aizmirst par garšvielām – pipariem un sāli, kā arī dillēm vai kādu citu garšaugu. Bet, lai parūpētos, ka gaļa būs pietiekami sulīga un nezaudēs mitrumu, pelmeņus cepot vai vārot, pievieno tai pienu vai skābo vai saldo krējumu.

Kad mīkla gatava un pildījums sajaukts, jāķeras pie pelmeņu sastiķēšanas. Mīklu izrullē samērā plānu un ar mazām glāzītēm vai tasītēm izspiež vairākus mīklas aplīšus. Pēc tam katrā aplītī liek lielu tējkaroti pildījuma un aizloka ciet. Ja nepieciešams, pelmeņu maliņas apsmērē ar aukstu ūdeni, lai tās labāk aizliptu. Salipinātos pelmeņus pēc tam saliek uz virsmas, kas izkaisīta miltiem. Kad tas izdarīts, atliek vien pagatavot, kā iecerēts – vārot, cepot uz pannas vai cepeškrāsnī.

Čebureki – pelmeņa slaidie radinieki


Čebureki ir viens no interesantākajiem slāvu virtuves ēdieniem. To ir samērā vienkārši pagatavot, pildījumā, tāpat kā pelmeņos, var variēt ar sastāvdaļām, bet rezultāts – izcili gards. Viena no lietām, kas jāievēro, gatavojot čebureku mīklu – tai ir jābūt spīdīgai un tā nevar lipt pie rokām. Lai mīklā veidotos patīkami burbulīši, pēc čebureku apcepšanas eļļā tai pievieno mazliet alkohola.

Klasiski pildījumam izmanto jēra malto gaļu, bet, ja ir vēlēšanās, to var aizstāt ar cūkgaļas un liellopa maltās gaļas sajaukumu. Tāpat bagātīgi pievieno arī sakapātus sīpolus. Tāpat kā pelmeņiem, arī čebureku mīklu plāni jo plāni izrullē. To pēc tam sapilda ar aptuveni ēdamkaroti pildījuma, mīklu aizloka un izgriež no tās pusmēnesi. Maliņas saspaida ar dakšiņu, lai čebureks būtu noslēgts.

Čeburekus vāra karstā eļļā aptuveni piecas minūtes, regulāri apgriežot otrādi, lai tas pagatavotos vienmērīgi. Kā pateikt, ka pildījums gatavs? No čebureka mazliet iztecēs gaļas tauki, un tā ir zīme, ka gaļa būs pietiekami vārījusies eļļā.

Pelmeņu mīkla

Foto: Shutterstock

Pelmeņu mīkla mājās gatavotiem, gardiem pelmeņiem. Tos pēc tam var pildīt ar gaļu vai citām sastāvdaļām – sieru, zaļumiem un pat ogām.

Lasīt vairāk

Slinkie pelmeņi

Foto: Shutterstock

Slinkie pelmeņi ir sātīgs ikdienas ēdiens, kas ir ļoti ātri pagatavojams. Tie garšos tāpat kā ierastie pelmeņi, bet aiztaupīsi sev laikietilpīgo un nogurdinošo pelmeņu tradicionālo gatavošanas procesu.

Lasīt vairāk

Čebureki no mīklas ar ūdeni

Foto: Shutterstock

Čebureki, kas pagatavoti no mīklas ar ūdeni. Rezultāts būs tik gards, ka viesi saimnieci slavēs.

Lasīt vairāk

Hinkaļi - pelmeņi gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Hinkaļi ir gardi un aromātiski palmeņi gruzīnu gaumē. Tos var ēst gan vārītus, gan ceptus. Hinkaļus ēd ar rokām, turot tos aiz mīklas "kātiņa" un izsūcot gardo buljonu.

Lasīt vairāk

Čebureki

Foto: Shutterstock

Čebureki ar bagātīgu jēra gaļas pildījumu.

Lasīt vairāk

Krievu virtuves klasika - pelmeņi

Foto: Shutterstock

Pašu gatavotie pelmeņi šīs dienas vakariņām vai saldētavā, līdz sakārojas.

Lasīt vairāk

Pelmeņi ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Pelmeņi ķīniešu gaumējeb vontoni - ar liellopa gaļas, garneļu un dārzeņu pildījumu. Vari tos gan vārīt, gan tvaicēt, gan cept un pasniegt ar sojas mērci vai čili eļļu.

Lasīt vairāk

Manti - tomātos sautēti jēra gaļas pelmeņi ar čili eļļu un jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Manti - tā armēņi dēvē lielus pelmeņus. Sautēti tomātu mērcē un pasniegti ar aromātisku jogurta mērci tie ir apetīti rosinoši un bezgala gardi.

Lasīt vairāk

Pierogi jeb poļu pelmeņi ar skābētiem kāpostiem un sēnēm

Foto: Shutterstock

Pelmeņus gatavot mājās ir diezgan piņķerīgs un laikietilpīgs process, īpaši, ja nav speciālās pelmeņu formas, tomēr garša atsver visu! Šai reizei - poļu tradicionālie pierogi - pelmeņi ar kāpostiem un sēnēm!

Lasīt vairāk

Puertorikāņu empanjadas – eļļā ceptie mīklas pīrādziņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi un pavisam nedaudz pikanti fritētie gaļas pīrādziņi, kurus latīņamerikāņi sauc par empanjadām. Pildīti ar aso halapenjo (Jalapeno) piparu tie būs īpaši garda uzkoda tiem, kuri iecienījuši asos ēdienus. Baudi kopā ar krējuma vai jogurta mērci un kādu atvēsinošu dzērienu.

Lasīt vairāk

Klasiskie pelmeņi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gardākie pelmeņi - pašu gatavotie.

Lasīt vairāk

Ravioli mazie brāļi - 'plin' ar gaļas pildījumu

Foto: DELFI

"Plin" ir tradicionāls itāliešu ēdiens, kas raksturīgs Pjemontas apgabalam. Savulaik pēc bargajām Itālijas ziemām, kad mājas pagrabos vairs nebija palikušas lielas pārtikas rezerves, namamātes gatavoja miniatūrus ravioli tipa "pelmenīšus", kuros pildīja visu, kas saglabājies pieliekamajos kambaros.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!