Foto: Shutterstock

Lielais gavēnis strauji tuvojas noslēgumam – atlikušas vien pēdējās 10 dienas līdz tā beigām 24. martā. Taču tas nenozīmē, ka varam vēl ķerties pie pirmās karbonādes. Atlikušās atslodzes dienas jāiztur godam, palutinot sevi ar garšīgām un arī veselīgām veģetārām maltītēm.

Tā kā pavasaris jau klauvē pie durvīm, atlikušajās gavēņa dienās var sevi palutināt ar gardajiem grieķu salātiem – būs gan deva vitamīnu no svaigajiem dārzeņiem, gan olbaltumvielas no fetas siera. Ja dikti kārojas karbonādes – pagatavo to veģetāro variantu no milzīgās šķēlēs sagriezta ziedkāposta. Rezultāts būs interesants, bet maltīte – pietiekami sātīga un barojoša, lai vēders neburkšķētu.

Tāpat joprojām gavēņa pēdējās dienās aktuālas ir zupas – krēmzupas, ātrās dārzeņu zupas un citas. Sevi var palutināt ar klimpu zupu, izvārot tās karstā dārzeņu buljonā vai pienā. Bet, ja gribas ko nedaudz kreptīgāku, reizē neaizmirstot par figūru, tad vienkāršas kartupeļu pankūkas būs tieši laikā, lai tās gardi kūpošas pasniegtu visai ģimenei vakariņās.

Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.

Lasīt vairāk

Klimpas – olīgas un mīkstas

Foto: Shutterstock

Gardas un "olīgas" klimpas, ko pievienot gan buljona zupām, gan piena zupām, gan saldajiem ogu desertiem.

Lasīt vairāk

Aizņemtu latviešu fiksās vakariņas – krāsnī cepti dārzeņi

Lasīt vairāk

Video: Kartupeļu pankūkas ceptas vafeļu pannā

Kurš gan spēj atteikties no kraukšķīgām kartupeļu pankūkām? Ja no šī ēdiena gatavošanas atturies lielā eļļas daudzuma dēļ, tad izmēģini pankūkas izcept vafeļu pannā. Tikpat kraukšķīgas, gardas un bez eļļas!

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu zupa ar konservētām pupiņām

Foto: Privātais arhīvs

Lasīt vairāk

Fasolada – pupiņu zupa grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Baltās pupiņas ar dārzeņiem var reižu reizēm aizstāt kartupeļus un rīsus kā piedeva pie gaļas ēdieniem. Ja pupiņām beigās pievienos dārzeņu buljonu, iznāks vienkārša veģetārā pupiņu zupa grieķu gaumē.

Lasīt vairāk

Tomātu, baklažānu un paprikas sautējums

Foto: Shutterstock

Viegls dārzeņu sautējums ar bagātīgu garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Lēcu un paprikas salāti

To, ka beluga lēcas ir perfektas salātos, atklāju pagājušajā vasarā. Kopš tā laika, man tās vienmēr ir mājās, un jāsaka - ieņēmušas pirmo vietu lēcu topā. Izvārās ātri, neizšķīst un fantastiski garšo.

Lasīt vairāk

Ātrie grieķu salāti Vidusjūras gaumē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lieliski piemēroti maltītei, kad gribas ko svaigu un gardu, tomēr laika un iedvesmas varoņdarbiem virtuvē trūkst.

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!