Foto: Shutterstock
Gada aukstajos mēnešos mēs lielāko daļu laika pavadām iekštelpās, mazāk kustoties, vairāk un neveselīgāk ēdot, tādēļ līdz ar pavasara atnākšanu nereti izjūtam vājumu, miegainību un nespēku. Pavasara gavēnis palīdzēs uzlabot pašsajūtu un attīrīt novārdzināto organismu. Uzzini, kā gavēt pareizi, lai atslodze nāktu par labu tavai veselībai.

Kaut gavēnis pirms Lieldienām vairāk saistās ar kristīgajām tradīcijām, tomēr ekonomisku apsvērumu dēļ tas jau izsenis ir bijis mūsu senču neatņemama dzīves sastāvdaļa, jo pavasarī, pirms jaunās ražas ierasti izbeigušies ziemas krājumi. Lai gan organisma attīrīšana labvēlīgi ietekmē jebkura cilvēka veselību, tādas pazīmes kā izsitumi, liekais svars, nepareiza vēdera izeja un tūska liecina, ka organismam noteikti nepieciešama detoksikācija, kas ir dabiska organisma atbrīvošana no uzkrātajām kaitīgajām vielām un sārņiem. Veicot organisma attīrīšanu, iespējams uzlabot vielmaiņu, optimizēt gremošanas procesus un gūt maksimālu enerģijas lādiņu, vienlaikus zaudējot svaru.

Būtiskākie elementi organisma attīrīšanas procesā ir sabalansēt ēdienkarti un pietiekams šķidruma daudzums. No ēdienkartes būtu jāizslēdz trekni ēdieni, ievērojami būtu jāsamazina miltu izstrādājumu patēriņš, tāpat nevēlami ir kartupeļi, jo satur daudz cietes. Organisma attīrīšanas laikā būtu jāpārtrauc (vai jāsamazina līdz minimumam) arī sāls lietošana. Turpretī vēlami ir visu veidu augļi un dārzeņi, kā arī pilngraudu produkti, kas nodrošinās organismu ar šķiedrvielām. Papildu vitamīni organisma attīrīšanas laikā nebūtu jāuzņem, savukārt pēc organisma attīrīšanas noslēgšanas būtu vēlams lietot kompleksos vitamīnus, ņemot vērā to, ka no organisma tiek izvadītas arī pozitīvās vielas.

Laikā, kad tiek veikta organisma attīrīšana, ļoti būtiski dzert daudz šķidruma - no 2 līdz 3 litriem dienā. Šķidrums palīdzēs paātrināt nevēlamo sārņu izvadīšanu no organisma. Ūdeni vēlams būtu dzert siltu, tam var pievienot arī citronu, jo šāda kombinācija ļoti labvēlīgi ietekmē vielmaiņu.

Pavasarī ļoti ieteicamas ir svaigas bērzu sulas, kuru bioloģiski aktīvās īpašības baros šūnas ar organiskajām skābēm, kā arī būs efektīvs organisma skalošanas palīglīdzeklis. Kafijas mīļotājiem, attīrot organismu, būtu ne tikai jācenšas samazināt kafijas patēriņš, bet pēc katras kafijas tases jāizdzer arī glāze ūdens. Organisma attīrīšanai pieejams arī plašs dabisko tēju maisījumu klāsts. To sastāvā iekļauti dabas augi, kuriem piemīt urīndzenošas, kā arī organisma attīrīšanu veicinošas īpašības. Tomēr, dzerot pietiekamu daudzumu šķidruma, īpašas tējas nav nepieciešamas.

Papildus veselīgam uzturam organisma attīrīšanu var veicināt arī pirts apmeklējums, kas palīdzēs atvērt poras, līdz ar to paātrinot kaitīgo vielu izvadīšanu. Tāpat pozitīvu efektu radīs ārstnieciskās masāžas un vannas, piemēram, vanna ar jūras sāli.

Pirms uzsākt organisma attīrīšanu, ieteicams pārdomāt turpmāko nedēļu noslogojumu. Attīrīšanas laikā nebūtu vēlams papildu stress un slodze. Organisma attīrīšanas laikā, īpaši pirmajā periodā, sārņu izvadīšana notiek sevišķi aktīvi, tāpēc noteikti būtu jābūt pieejamām labierīcībām. Tāpat organisma attīrīšanas sākumposmā, organismam intensīvi izvadot nevēlamās vielas, iespējama pastiprināta svīšana. Nereti attīrīšanas kūres sākumposmā pasliktinās arī garastāvoklis un parādās nervozitāte.

Cilvēkiem ar pazeminātu svaru, kuri plāno īstenot organisma attīrīšanu, būtu jāpadomā par to, vai zarnu trakta pastiprinātas darbības rezultātā netiks zaudēts vēl vairāk svara. Tāpat intensīva organisma attīrīšana nebūtu vēlama nepilngadīgiem bērniem un jauniešiem, kuru organisms vēl tikai attīstās. Turpretī vecāka gadagājuma cilvēkiem būtu objektīvi jāizvērtē sava pašsajūta un kopējais veselības stāvoklis.

Sātīga lēcu zupa franču gaumē

Foto: Shutterstock
Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.

Lasīt vairāk

Ātrā ķirbja zupa ar mannu

Foto: Shutterstock
Veselīga un ātri pagatavojama ķirbja zupa ar mannu - garšīgs veids, kā mazos kārumniekus iepazīstināt ar lielo, oranžo ogu. Ja vēlies, vari zupai pievienot nedaudz sviesta - tas garšu padarīs īpaši bagātīgu.

Lasīt vairāk

Sviesta ķirbja un saldās kukurūzas zupa

Foto: Vida Press
Maiga zupa, kurā ir visgardākais ķirbis no visiem, kura garšā ir vieglas riekstu notis. To visu papildina saldā kukurūza, bet muskatrieksts piešķir bagātīgu garšu.

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atridama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Tomātu biezzupa ar lēcām

Garda tomātu zupa, kas noderēs gavēņa ēdienkartes dažādošanai.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar sēnēm

Foto: Shutterstock
Sātīgai maltītei - pupiņu zupa ar sēnēm.

Lasīt vairāk

'Minesotas' zupa tievētājiem

Foto: Shutterstock
Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas
diētas
, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.

Lasīt vairāk

Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē

Foto: J.Roze
Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ka ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.

Lasīt vairāk

Sēņu - dārzeņu un rīsu zupa

Foto: Shutterstock
Sātīga un ātri pagatavojama sēņu - dārzeņu un rīsu zupa.

Lasīt vairāk

Franču sīpolu zupa

Foto: Shutterstock
Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!