Griez dilles, cep cauraudzīti – jaunie kartupeļi ir klāt! Receptes kārai notiesāšanai
Foto: Shutterstock

Mūsu lasītāji Kurzemes pusē jau ziņo, ka pirmie Latvijā audzētie jaunie kartupelīši no Nīcas un Rucavas puses jau pieejami nepacietīgākajiem gardēžiem. Tāpēc, karsti novārītu kartupeļu rīboņai katliņā skanot, pasludinām sezonu par atklātu! Vai dilles jau sagādātas? Un auksts sviestiņš?

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Līdz vietējo kartupelīšu sezonas ieskrējienam gan vēl nedaudz jāuzgaida – daba un salnas ir darījušas savu. Taču ir arī laba ziņa: nevajag smādēt tirgus un veikalu piedāvājumu, kas nu kļuvis bagātīgāks ar jaunajiem kartupeļiem, kas līdz mums atvesti no siltākām zemēm. Latviešu tautas ticējumi vēsta, ka pirmo reizi ēdot jaunos kartupeļus, saimniecei jāuzsit ar koka karoti pa pieri, lai nākamgad laba kartupeļu raža – tāpēc, lūdzu, protieties, varbūt tas pasargās no salnām!

Visgardākie tupeņi, protams, ir tikko novārīti, apbērti ar dillēm un kārtīgi katlā sakratīti, lai skaisti sajaucas. Un ja vēl virsū auksta sviesta piciņa un sāls, mēli var norīt! Citam tie nav iedomājami bez apcepta cauraudzīša klātbūtnes, kas arī ir varensmeķīgi.

Griez dilles, cep cauraudzīti – jaunie kartupeļi ir klāt! Receptes kārai notiesāšanai
Foto: Shutterstock


Ja dienas karstas, vislabākais veids, kā jaunos kartupeļus izbaudīt, ir iejaukt tos salātos. Aizdaram izmanto skābo krējumu, majonēzi, sinepes, pat vīna etiķi. Virtuves guru no vietnes "TheKitchn" iesaka kartupeļu salātos izmantot kādu slepenu sastāvdaļu, kas visu padara labāku – marinēto gurķīšu "sulu". Marināde ir ideāli saldeni sāļa, ievilkusies ar dillēm un ķiplokiem, kas lieliski papildinās garšu simfoniju tavā šķīvī. Tāpēc, ja gatavo kartupeļu salātus, pieliec kādu ripiņās sagrieztu gurķēnu un nesmādē arī pāris ēdamkarotes marinādes no burkas.


Un ko vēl virtuvē uzmeistarot no jaunajiem kartupeļiem? Brokastīs no tiem vari sacept gardu fritatu, kur kartupeļi satiksies ar olām. Neaizmirsti tiem pievienot arī vasaras sezonas labumiņus – sparģeļus, mazsālītos gurķīšus un arī kādu kraukšķīgu redīsu. Savukārt kaismīgie grilētāji var izmēģināt uzcept kartupeļu "šašliku" jeb uz iesma savērtas šķēlītes.

Zemāk atradīsi radošas un gardas receptes no "Tasty.lv" plašās pavārgrāmatas, lai no sirds baudītu jauno kartupeļu sezonu vienās mielēs!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.