Foto: Shutterstock
Mūsu lasītāji Kurzemes pusē jau ziņo, ka pirmie Latvijā audzētie jaunie kartupelīši no Nīcas un Rucavas puses jau pieejami nepacietīgākajiem gardēžiem. Tāpēc, karsti novārītu kartupeļu rīboņai katliņā skanot, pasludinām sezonu par atklātu! Vai dilles jau sagādātas? Un auksts sviestiņš?

Līdz vietējo kartupelīšu sezonas ieskrējienam gan vēl nedaudz jāuzgaida – daba un salnas ir darījušas savu. Taču ir arī laba ziņa: nevajag smādēt tirgus un veikalu piedāvājumu, kas nu kļuvis bagātīgāks ar jaunajiem kartupeļiem, kas līdz mums atvesti no siltākām zemēm. Latviešu tautas ticējumi vēsta, ka pirmo reizi ēdot jaunos kartupeļus, saimniecei jāuzsit ar koka karoti pa pieri, lai nākamgad laba kartupeļu raža – tāpēc, lūdzu, protieties, varbūt tas pasargās no salnām!

Visgardākie tupeņi, protams, ir tikko novārīti, apbērti ar dillēm un kārtīgi katlā sakratīti, lai skaisti sajaucas. Un ja vēl virsū auksta sviesta piciņa un sāls, mēli var norīt! Citam tie nav iedomājami bez apcepta cauraudzīša klātbūtnes, kas arī ir varensmeķīgi.

Foto: Shutterstock

Ja dienas karstas, vislabākais veids, kā jaunos kartupeļus izbaudīt, ir iejaukt tos salātos. Aizdaram izmanto skābo krējumu, majonēzi, sinepes, pat vīna etiķi. Virtuves guru no vietnes "TheKitchn" iesaka kartupeļu salātos izmantot kādu slepenu sastāvdaļu, kas visu padara labāku – marinēto gurķīšu "sulu". Marināde ir ideāli saldeni sāļa, ievilkusies ar dillēm un ķiplokiem, kas lieliski papildinās garšu simfoniju tavā šķīvī. Tāpēc, ja gatavo kartupeļu salātus, pieliec kādu ripiņās sagrieztu gurķēnu un nesmādē arī pāris ēdamkarotes marinādes no burkas.

Un ko vēl virtuvē uzmeistarot no jaunajiem kartupeļiem? Brokastīs no tiem vari sacept gardu fritatu, kur kartupeļi satiksies ar olām. Neaizmirsti tiem pievienot arī vasaras sezonas labumiņus – sparģeļus, mazsālītos gurķīšus un arī kādu kraukšķīgu redīsu. Savukārt kaismīgie grilētāji var izmēģināt uzcept kartupeļu "šašliku" jeb uz iesma savērtas šķēlītes.

Zemāk atradīsi radošas un gardas receptes no "Tasty.lv" plašās pavārgrāmatas, lai no sirds baudītu jauno kartupeļu sezonu vienās mielēs!

Ātrie jauno kartupeļu salāti. Apmierinās pat prasīgākos ēdājus

Jaunie kartupeļi ar dillīti un jauno gaileņu mērci ir klasika un latviešu gurmānijas Olimps. Kad tajā uzkāpts, tad var pastaigāties arī pa citām gastronomijas pieturām. Viena no tām saucas – jauno kartupeļu salāti. Katra kumosa vērti!

Lasīt vairāk

Zaļumu biezpiens jauno kartupeļu mundierī

Jaunie kartupeļi ir sen gaidīti un varen gardi – ēd kaut plikus ar dillēm! Tradicionāls vasaras komplekts ir jaunie kartupeļi ar biezpienu un salātiem. Bet var tos pagatavot arī neparastāk: zaļumus iemaisīt biezpienā un biezpienu – ielikt kartupeļos. Karsti, mutē kūstoši kartupeļi ar gardu zaļumu biezpienu, jauno kartupelīšu un diļļu smarža – vienkāršas un gardas vakariņas!

Lasīt vairāk

Gluži kā kafejnīcā – eļļā vārīti jaunie kartupelīši ar kraukšķīgu garoziņu

Kad kafejnīcās un restorānos nogaršoti jaunie kartupeļi dažādos veidos, nākas vien pēc tam pašam mājās mēģināt "atkost" kraukšķīgo kartupelīšu noslēpumu. Jāteic, ka man sanāca gluži kā kafejnīcā – kartupelīši bija gardi, zeltaini brūni un ar kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Kabaču un kartupeļu pankūkas

Kabaču laiks rit pilnā sparā, tāpēc mājās top desmitiem dažādu ēdienu no kabačiem – sildošas biezzupas, gardi kēksi, sacepumi, sautējumi un ne tikai, bet viens no kabaču top ēdieniem ir tieši pankūkas. Lūk, viena debešķīgi garda un viegla recepte, kur galvenajās lomās ir kabacis un sezonas gardums – jaunie kartupeļi!

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti jaunie kartupeļi ar kraukšķīgu garoziņu un ķiploku mērci

Vasarā viens no gaidītākajiem notikumiem dārzā ir ne tikai zemeņu laiks, bet arī jauno kartupeļu rakšana. Tie allaž uz galda tiek celti dažnedažākajos veidos, bet allaž garšo izcili labi. Piedāvāju nedaudz citādāku cepeškrāsnī cepto kartupeļu recepti, kas pārsteigs ar izteiksmīgu garšu buķeti un kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar kariju

Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.

Lasīt vairāk

Folijā cepti jaunie kartupeļi

Folijā cepti jaunie kartupeļi ar krējuma un lociņu mērcīti.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Sviestā cepti jaunie kartupeļi ar dillēm

Kartupeļi, kas palikuši pāri no iepriekšējās dienas maltītes, savu labo garšu attaisnos, ja tos apcepsi sviestā, pārkaisot ar aromātiskajām dillēm.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļu un bekona tīstoklīši

Kārdinoši, kraukšķīgi un gardi tīstoklīši. Lieliski saderēs ar salātiem, biezpiena un krējuma mērci vai arī būs garšīgi vienkārši tādi, kā ir. Tā kā bekons kartupelim iedos gan treknumiņu, gan sāli, tad šo uzkodu var pagatavot burtiski no divām sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu

Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.

Lasīt vairāk

Kartupeļu 'šašliks' - uz iesmiem ceptas šķēlītes ar bekonu

Izrādās, uz iesmiem vērt un grilēt var ne tikai gaļu, bet arī daudzu iecienītos kartupeļus, iegūstot kraukšķīgas un skaisti zeltainas šķēlītes, ko baudīt gan kā piedevu grilētai gaļai vai zivīm, gan kā pamatēdienu, papildinot ar svaigiem dārzeņu salātiem un gardu diļļu vai citu zaļumu mērcīti. Recepti iesaka Aiga Molke.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Grilēta siera un jauno kartupeļu salāti

"Es vasarā iesaku biežāk gatavot veģetāros grila ēdienus. Tie ir pavisam vienkārši,toties versiju – miljons un viena. Grilēt var visu, sākot ar sieriem – halumi, tofu un dažādām vegāniem piemērotām versijām – līdz dārzeņiem. Piedāvāju recepti, kuru pagatavojot, noteikti to nenožēlosi un savu ēdienkarti atsvaidzināsi ar ko nebijušu," iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Gurķu un jauno kartupeļu salāti ar sinepju mērci

Mazliet ņipri, bet vasarīgi salāti ātrām pusdienām. Kraukšķīgos gurķus un maigos jaunos kartupeļus patīkami papildinās Dižonas sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Tomātu un jauno kartupeļu salāti

Mazliet vasaras vienā šķīvī – sulīgu tomātu un jauno kartupelīšu salāti ar sarkano sīpolu sīvumam un granātābolu sēkliņām saldumam. Salātiem pievieno tādas garšvielas, kas vislabāk garšo, kā arī apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar pētersīļu un anšovu mērcīti

Brīnišķīgi jauno kartupeļu salāti, kurus var pasniegt vienus pašus kā vieglu uzkodu dienas vidū vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Kartupeļu salātus pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, viegli siltus, bet tos var arī atdzesēt un pasniegt aukstus.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs

Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Vēlo brokastu 'frittata' ar jaunajiem kartupeļiem, bekonu un sēnēm

Arī brokastis var būt sātīgas! "Fritatta" ir itāļu brokastu maltīte, kuru gatavo pannā. Vizuāli tā ir līdzīga omletei, tomēr sastāvdaļu ziņā tā ir daudz bagātīgāka.

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar jaunajiem kartupeļiem

Beidzot klāt ir atvaļinājumu laiks ar laiskiem vakariem, lēniem rītiem un iespēju gatavot ikdienas maltītes pārdomāti un skaisti. Izmanto iespēju izmēģināt jaunas receptes!

Vislabāk šo salātu gatavošanai izmantot jaunos kartupeļus, kas ir aromātiski un garšo pēc vasaras! Tā būs laba piedeva grilētiem ēdieniem vai piestāvēs vieglām vakariņām ģimenes lokā.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu salāti ar tunci un olu

Vasara ir salātu laiks, vai ne? Nesen pat mans vīrs teica, ka ir gatavs visu vasaru ēst vakariņās salātus, tikai ar vienu nosacījumu – tiem jābūt sātīgiem. Neesam "majonēžaino" salātu piekritēji, tādēļ daļēji tas ir izaicinājums – pagatavot tādus salātus,no kuriem ir paēdis arī vīrietis. Katru dienu gan salātus vakariņās neēdam, bet šad tad gan. Lūk, recepte, vienam vakariņu (vai pusdienu) variantam. Recepte 2 personām.

Lasīt vairāk

Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci

No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām

Nereti pārdomas sagādā, kādas piedevas pasniegt piknikā kopā ar grilēto gaļu, tādēļ šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants piedāvā vienkāršu un vasarīgu salātu recepti, kas ir tikpat vienkārši pagatavojama kā ierastie dārzeņu salāti, bet vienlaikus ļaus radoši atsvaidzināt grila maltīti un pārsteigt ģimeni un draugus. Baudi kopā ar grilētu cāļa fileju!

Lasīt vairāk

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar zaļumiem un grilsieru

Šie salāti ir īpaši ar to, ka zaļumi tajos ir izmantoti kā garšu pastiprinājums visnotaļ vienkāršam dārzenim – kartupelim. Kartupeļu salāti lieliski garšos, papildināti ar grilsieru vai citiem grila ēdieniem, piemēram, šašliku vai ceptu zivi. Recepti iesaka Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!